Ingrediënt: asem

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Roedjak manis: een lekker pittig schaaltje fruit

Roedjak manis: een lekker pittig schaaltje fruit

Wat zit ik hier te genieten: het is zondag, ben lekker aan het haken en luister ondertussen naar Terang Bulang. Leuker kan het niet worden, of toch wel? Nou, met dit schaaltje fruit wel dus! Een toet moet! Want aangezien we vanavond lekker gaan eten, […]

Bami goreng

Bami goreng

Ba(h)mi(e) goreng = simpelweg vlees en noodles gebakken. Leuker kunnen we het niet maken, lekkerder ook niet! Onderstaande bami is overheerlijk en natuurlijk niet te verwarren met die van de Chinees om de hoek.

Variatie met bami

Bami goreng zie je in vele variaties: met groente, met kruiden, met vlees, zonder vlees en ga zo maar door. Maar zodra de bami niet gebakken is is het ook niet goreng natuurlijk. Kan nog steeds lekker zijn, maar noem het dan maar liever alleen bami. Bami wordt ook nog wel geschreven als bahmi. Wat is het nu werkelijk? En wat is de vertaling er van? Tik je via Google translatie op Maleis en bami dan krijg je de Nederlandse vertaling ” uilskuiken “. Hoe het ook zij, het smaakt me er allemaal niet minder om!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Bami goreng
Bami
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 15-20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de ba(h)
Voor de mi(e)
Voor de ba(h)mi(e)
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 15-20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de ba(h)
Voor de mi(e)
Voor de ba(h)mi(e)
Bami
Print
Instructies
Voor de ba(h)
  1. Snijd de kip in even grote stukjes.
  2. Maak een marinade van de overige ingrediënten en giet dit over de kip.
  3. Zet maar even weg, dit hebben we later weer nodig.
Voor de mi(e)
  1. Zet een grote pan met water op het vuur en doe daar een geplet teentje knoflook en het blokje bouillon in.
  2. Zodra het water kookt voeg je de mie toe.
  3. Haal de pan van het vuur (het moet niet doorkoken tenslotte) en laat een minuut of vier zo staan. Haal dan met twee vorken de mie uit elkaar.
  4. Verwijder de knoflook (niet weggooien is echt nog wel te gebruiken) en giet de mi(e) in een vergiet, even goed afspoelen met koud water en bij de kip zetten.
Voor de ba(h)mi(e)
  1. Verhit in een wadjan olie. Zodra dit heet is het vuur lager doen en hierin de ui en knoflook fruiten, bak de trassi gelijk mee.
  2. Voeg de kipfilet hier aan toe, met marinade en al! Bak even lekker tot de kip goed gebakken is.
  3. Voeg dan plukje bij beetje bij beetje bij plukje de mi(e) toe en schep continu om zodat ieder sliertje verkleurd en smaak heeft van de marinade.
  4. Voeg als laatste de sambal, uitgebakken spekreepjes, limoensap en groente toe.
Tip

Prei had ik niet in huis, wel petehbonen dus deed ik er door. Je kunt overigens ook nog eventueel wat pindakaas toevoegen tijdens het bakken en omscheppen van de bami.

Om het helemaal af te maken bak je een flinterdunne omelet, snijd deze in reepjes en schept het door de ba(h)mi(e).

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Droog gebakken tempeh, heerlijk, ik zeg vaker op tafel! Maar… het valt eerlijk gezegd nog niet mee om dit goed te krijgen. Want of de tempeh is lekker knapperig tot aan het vervolgproces, of wel het wordt helemaal niet knapperig. Op de website van Kokkie Slomo staat het […]

Sambal peteh

Sambal peteh

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Spareribs op Indische wijze

Spareribs op Indische wijze

Er lagen nog twee spareribs in de vriezer, en die lagen me al een tijd in de weg. Maar ja, wat zou ik er eens van gaan maken. Natuurlijk in de slowcooker, zo veel was in ieder geval al zeker. Maar dan de kruiden of de marinade? Tot ik van de week bedacht dat Indische wel heel erg lekker moesten worden, besluit was genomen en de spareribs werden uit de vriezer gehaald.

Lekker goedkope spareribs

Het zijn de goedkoopste delen van varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Ze bevatten meestal 11 tot 13 botten. Het vlees zit op en tussen de botten, afhankelijk van de kwaliteit en grootte. Maar na bereiding in de slowcooker vallen de botjes er tussenuit 🙂

Uit de losse pols

De marinade maakte ik een beetje van dit en een beetje van dat. Op gevoel. Op geur. Op kleur. Omdat dat nu niet het meest handige is wanneer je een recept wilt delen heb ik er toch maar wat maten e.d. bij gezet.

Aangezien manlief er niet zo van houdt heb ik voor hem maar een haaskarbonade gekocht en met de rest mee gemarineerd.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Spareribs op Indische wijze
Boterzacht. Bestek heb je niet meer nodig, het valt zo van de botjes af.
spareribs
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 6 uur
Passieve Tijd 1 nacht
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 6 uur
Passieve Tijd 1 nacht
Porties
personen
Ingrediënten
spareribs
Print
Instructies
  1. Snipper de uien, pers de tenen knoflook en snijd de laos en gember in plakjes.
  2. Mix alle ingrediënten in een grote kom en voeg de spareribs toe.
  3. Zorg ervoor dat ieder stukje vlees onder staat en laat dit een hele nacht zo trekken in de koelkast.
  4. De volgende dag kieper je de hele bak om in de slowcooker en zet je de slowcooker zes uur op low.
Tip

Resultaat is donkere, pittige spareribs die zo van de botjes vallen.

Sajoer lodeh van Chinese kool

Sajoer lodeh van Chinese kool

Oké, ik geef het direct toe: helemaal authentiek kunnen we deze sajoer lodeh niet noemen, maar lekker is het wel! Gewoon een beetje strooien en gieten met wat ik nog in huis heb, doet wonderen. Het ruikt hier namelijk hetzelfde als wanneer ik de authentieke recepten maak. […]

Ajam pedis

Ajam pedis

Regelmatig val ik toch weer terug naar wat ik eigenlijk het lekkerste eten vind: de Indische keuken. Naast een aantal kookboeken, waaronder Indische Keukengeheimen mag ik ook graag kijken naar “Zoals alleen oma dat kan” met Danny op 24Kitchen. Ajam pedis is natuurlijk een zeer bekend gerecht, […]