Ingrediënt: chilipoeder

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Natuurlijk kennen we allemaal de zakjes van Conimex en andere merken. Maar waarom zou je niet gewoon zelf de nasi- / bamikruiden maken? Gebruik kruid je vlees met het mengsel kruid nasi of bami goreng met een paar theelepeltjes en breng verder op smaak met […]

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook! Chinese kool kun je zowel rauw […]

Chili con carne uit de slowcooker

Chili con carne uit de slowcooker

Nadat ik de chili con carne van Heston Blumenthal had gemaakt, wilde ik het wel vaker op het menu. Maar dan niet zo veel werk er aan hebben natuurlijk. Ik keek eens richting mijn verzameling slowcookers en dacht dat die me wel verder zouden kunnen helpen.

Chili con carne uit de slowcooker

De slowcooker moest uitkomst bieden. Nu heb ik al tijden een slowcooker, maar meestal kwam ik niet verder dan rendang of ouderwets “draadjesvlees”. Sinds ik lid ben geworden van de Faceboekgroep “De Slowcookers” is er een wereld voor me open gegaan! Ze komen daar met recepten als fudge, appeltaart, soep, sauzen, lasagnettes en ga zo maar door.

Deze week besloot ik om mij te wagen aan chili con carne, met spullen die ik nog in huis had. Het eindresultaat was verrukkelijk.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Chili con carne uit de slowcooker
chili con carne
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 15 minuten
Passieve Tijd 8 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 15 minuten
Passieve Tijd 8 uur
Porties
personen
Ingrediënten
chili con carne
Print
Instructies
  1. Laat het blik bruine bonen uitlekken.
  2. Snijd de uien in dunne halve ringen en leg in de slowcooker (sc).
  3. Rul ondertussen het gehakt en voeg daar het in kleine stukken gesneden rundvlees aan toe. Doe het vlees met braadjus over in de sc.
  4. Snijd de rode pepers en knoflook in kleine stukjes en voeg dit samen met de tomatenpuree, passata, in dunne plakjes gesneden wortel en maïskorrels toe aan de sc.
  5. Strooi nu alle specerijen erbij en meng alles goed door elkaar.
  6. Schep nu voorzichtig de bruine bonen erdoor.
  7. Giet de whiskey erbij.
  8. Zet de sc 8 uur op low.
Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie! De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden. Smaklig […]

Chicken enchilada

Chicken enchilada

Net als ClubPaleo ben ik dol op Mexicaans eten. Maar dat gaat niet meer helemaal samen met Paleo, totdat ik het recept van chicken enchillada bij ClubPaleo tegenkwam. Nu kan ik toch moeilijk ieder recept wat ik daarvandaan haal hier gaan plaatsen, dat zou wel […]

Lunch met een Italiaans tintje

Lunch met een Italiaans tintje

De boterham met kaas kennen we nu wel. Net als het soepje of de salade. Soms wil je wel eens wat anders. Dan is deze lunch met een Italiaans tintje misschien wel wat voor je.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Lunch met een Italiaans tintje
Lunch met een Italiaans tintje
Print
Maaltijd Lunch
Keuken Hollands
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Lunch
Keuken Hollands
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Lunch met een Italiaans tintje
Print
Instructies
  1. Bak de pancetta met wat kokosolie in een grote koekenpan en leg ze op een keukenpapiertje om het teveel aan vet op te nemen.
  2. Klop vervolgens de eieren los en voeg chilipoeder en oregano toe.
  3. Bak twee grote dunne omeletten en leg ze op twee borden.
  4. Beleg iedere omelet met vier plakjes pancetta en klap de omelet dubbel.
  5. Leg hierop om en om een plakje tomaat en een plakje buffelmozzarella.
  6. Scheur wat blaadjes basilicum en strooi dit erover. Rasp er nu nog wat Parmezaanse kaas over.
  7. Geef een flinke draai aan de pepermolen en sprenkel nu een goede olijfolie erover.
Californische Paleoschotel

Californische Paleoschotel

Internet, e-books, folders: al wat los en vast zit en met Paleo te maken heeft lees ik. En zo vond ik ook dit recept via Club Paleo, een site met recepten, blogs, tips, adviezen en nog veel meer. Neem er eens een kijkje zou ik […]

Pittige varkenshaas met appelsaus

Pittige varkenshaas met appelsaus

En als ik zeg “pittige varkenshaas” dan bedoel ik ook “PITTIG”. Heerlijk. Wij aten er bloemkool uit de oven bij, gekruid met gerookt paprikapoeder, peper en zout. Paleo Als je eenmaal in de Paleo-sfeer zit krijg je ook steeds meer informatie aangeboden in je inbox. Zo […]

Varkenshaas met asperges gevuld

Varkenshaas met asperges gevuld

We eten allemaal wel eens een lekker varkenshaasje. Maar weet je eigenlijk waar het vandaan komt? Varkenshaas is de meest malse spier van het varken. Het is een stukje vlees dat schuin toeloopt en het dankt zijn naam aan de vorm die enigszins aan een haas doet denken. Zegt men, ik heb waarschijnlijk te weinig fantasie om die mening te delen. De kop van de haas is het goedkoopst en wordt vaak gebruikt voor saté. Maar daar gaat dit recept niet over. Vandaag gaan we de varkenshaas met asperges eten.

Asperges

Wist je dat er witte, groene én paarse asperges zijn? Bij ons zie je voornamelijk witte en groene asperges. De groene asperge is wat geuriger en sterker van smaak dan de witte en wordt boven de grond geteeld. De paarse asperge is wat zoeter en kan ook rauw gegeten worden waardoor deze geschikt is voor verwerking in salades. Ook de paarse asperge wordt boven de grond geteeld. De witte asperge wordt ook wel “het witte goud” genoemd en groeit onder de grond. De oogst is van begin april tot eind juni, een zeer korte periode dus. In dit recept gebruik ik geen witte of paarse asperges, maar groene. Ze zijn niet alleen heerlijk maar vormen ook nog eens een mooi contrast met het varkenshaasje.

Suggesties voor erbij

Neem een aantal kleine rode aardappelen en een aantal sjalotten en snijd ze in parten. Leg ze in een ovenschaal en voeg wat ongepelde tenen knoflook toe. Besprenkel het geheel met goede olijfolie of – dat vind ik heel lekker – een peperolie en breng op smaak met peper en zout. Hussel dit goed met je handen zodat alles bedekt is onder een laagje olie. De aardappelen zijn lekker gaar en krijgen een knapperig korstje na ongeveer drie kwartier in de oven op 200°C. Maar blijf het in de gaten houden, want de uien kunnen ineens snel gaan, dan moet je het even afdekken met alufolie, zodat de uien niet aanbranden.

Extra groente

Aangezien dit recept voor ongeveer 4 personen is zijn de asperges niet echt genoeg om voldoende groenten binnen te krijgen. Ik serveerde er daarom wat knoflook-peultjes bij. Snijd de puntjes van de peultjes af en trek het draadje wat overlangs loopt er ook af.  Kook de peultjes in 5-7  minuten beetgaar en giet ze af. Spoel ze dan met ijskoud water zodat het garingsproces stopt, je wilt ze tenslotte nog wel een beetje knapperig houden. Verwarm in een koekenpan of wok wat olie en knijp een flinke teen knoflook er boven uit. Voeg dan de peultjes toe en laat dit even kort bakken tot het geheel goed warm is.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Varkenshaas met asperges gevuld
Varkenshaas met asperges
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Varkenshaas met asperges
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de varkenshaas uit de koelkast zodat dit op temperatuur kan komen en dep het droog.
  2. Schil de asperges en snijd ca. 1,5 cm van de onderkant eraf. Zet de asperges in een hoge pan en vul deze met water tot net onder de kopjes, zodat deze wel garen maar geen 'snot' worden. Kook ze ca. 7 minuten en laat ze nog even – van het vuur af – nagaren, giet ze daarna af om af te koelen. Dep ze vervolgens droog met wat keukenpapier.
  3. Snijd de varkenshaas in, maar niet helemaal doorsnijden, zodat je de varkenshaas open kunt klappen. Sla het vlees wat platter met een vleeshamer of 'klop' het wat platter met de hand. Door het vlees plat te slaan wordt het vlees wat malser en is de baktijd ook korter. Taai vlees wordt natuurlijk niet mals op deze manier, maar mals vlees lijkt wel wat malser te worden.
  4. Mix alle kruiden goed door elkaar en bestrooi de open geklapte varkenshaas met de helft van de mix. Wrijf de kruiden er goed in zodat de smaken goed in het vlees trekken.
  5. Leg vervolgens de asperges op de varkenshaas - laat links en rechts de topjes uitsteken voor een leuk effect - en rol deze goed op. Bind het geheel vast met keukentouw. Strooi nu de overbleven kruidenmix over het vlees en rol het er even goed door. Wrijf de mix er weer goed in.
  6. Leg het geheel in een ovenschaal en grill ongeveer 20 tot 25 minuten.
Tip

Aangezien de temperatuur in ovens nogal eens afwijkt, zelfs bij ovens van hetzelfde merk, is het van belang dat je af en toe even kijkt naar het vlees zodat je kunt controleren of het niet uitdroogt of te hard gaat. Dek eventueel af met alufolie.