Ingrediënt: chilivlokken

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Taart als avondeten, ik blijf het een grappig iets vinden. Maar vooral heel lekker natuurlijk. Je kunt er eigenlijk van alles in verwerken. Zo’n quiche is dan ook een geweldige oplossing voor aan het eind van de week. Vaak heb je dan nog een beetje […]

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Oké, je moet het wel een dag van tevoren in de marinade zetten, maar dan heb je ook wel een overheerlijke kipsaté met pindasaus. Natuurlijk hoort saté op een stokje en zo staat het ook in het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de […]

Marokkaanse saus van Annabel

Marokkaanse saus van Annabel

Vorige week weer een aflevering van Annabel Langbein op 24Kitchen bekeken. Ditmaal ging ze een Marokkaanse saus maken. En die zag er toch wel zo ongeloveloos lekker uit dat ik besloot dat het volgende weekend te gaan maken. En zo kwam het dat ik gisteren in de keuken stond met een waslijst aan ingrediënten.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Marokkaanse saus van Annabel
Marokkaanse saus
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Marokkaans
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
liter
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Marokkaans
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
liter
Ingrediënten
Marokkaanse saus
Print
Instructies
  1. Doe de Spaanse pepers met de gember, knoflook, uien, paprika en olie in een keukenmachine en hak ze tot een pasta.
  2. Doe de pasta in een grote pan en voeg het komijn en venkelzaad toe.
  3. Laat het mengsel - terwijl je af en toe roert - ca. 30 minuten op matig vuur bakken.
  4. Voeg tomaten, het tomatensap of water en de azijn, suiker, citroenschil, peper, zout, koriander en chili vlokken toe.
  5. Laat de saus zonder deksel op laag vuur pruttelen en blijf regelmatig roeren (ongeveer 2 uur) tot de saus een mooie dikke consistentie heeft.
  6. Verdeel de saus over verschillende potten.

Serveertips

In de uitzending gaf ze nog een paar mogelijkheden hoe deze saus te gebruiken. Bijvoorbeeld met kleine gehaktballetjes in deze verrukkelijke saus of als een soort groentegerecht waarbij je de saus moest verwarmen, spinazie er in laten slinken en vervolgens wat eieren er in laten stollen. Heerlijk zag het er uit allemaal.

Ik serveerde het als saus met kipstukjes en daarbij een couscous met rode ui en granaatappel-pitjes. Zalig! En het mooie: er was nog wat over, dus dat eet ik vandaag als lunch!

Ga je mee naar Brazilië?

Ga je mee naar Brazilië?

Braziliaanse kaasbroodjes zijn de lekkerste Als er één recept is dat ik zeer regelmatig maak dan zijn het deze Braziliaanse kaasbroodjes wel! De kaasbroodjes zijn geschikt als ontbijt, lunch, snack, bij het eten en al wat je nog meer zou kunnen verzinnen. Dit recept heb ik ooit eens […]

Chili con carne uit de slowcooker

Chili con carne uit de slowcooker

Nadat ik de chili con carne van Heston Blumenthal had gemaakt, wilde ik het wel vaker op het menu. Maar dan niet zo veel werk er aan hebben natuurlijk. Ik keek eens richting mijn verzameling slowcookers en dacht dat die me wel verder zouden kunnen […]

Chili con carne zoals je het nog nooit hebt gegeten

Chili con carne zoals je het nog nooit hebt gegeten

Chili con carne stond bij mij nooit bovenaan in mijn favorietenlijstje. Ik houd er niet zo van, waarschijnlijk vanwege vroeger. Mijn moeder rulde gehakt, deed er een gesnipperde ui door en waarschijnlijk een chili con carne mix (zakje-pakje-klaar) en bruine bonen en dat was het dan (denk ik…). En daar was ik nou niet bepaald dol op. Totdat ik Heston Blumenthal bezig zag met het bereiden van een chili con carne…

Wie is Heston Blumenthal

Heston is een Britse topkok die geboren is in 1966. Hij staat bekend om zijn experimenten in de keuken (moleculaire gastronomie). Zo bereidt hij bijvoorbeeld verschillende ingrediënten niet in kokend water, maar in vloeibare stikstof. Naast zijn normale restaurantkeuken heeft hij een ingericht laboratorium, waar hij regelmatig te vinden is. Op 24Kitchen is een tijdlang een serie geweest waarin Heston allerlei proeven deed en experimenterend kookte. Zo ook dit recept waarbij hij op zoek ging naar de perfecte chili con carne.

Chili con carne der chili’s

En door dit programma was mijn interesse weer gewekt. Over zijn recept doe je 2 tot 3 dagen, dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Ik heb er aanzienlijk korter over gedaan. Zoals je begrijpt heb ik het recept dan ook wel enigszins aan moeten passen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege het tijdsbestek en de nodige hongerige blikken.

Blussen

Aangezien deze chili best pittig is geef ik er dikke yoghurt, uitgelekte mais en broodjes van pizzadeeg gevuld met knoflookpoeder en geraspte kaas bij. Die broodjes gaan in een voorverwarmde oven op 230℃, een minuut of wat (ofwel: even blijven kijken of het goed gaat).

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Chili con carne, vrij naar Heston Blumenthal
Dit is de lekkerste chili con carne die je ooit zult eten!
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 60 minuten
Kook Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 60 minuten
Kook Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Print
Instructies
Voorbereiding
  1. Verwarm de oven tot 175℃ en rooster ca. 15 minuten de puntpaprika en rode pepers. Snijd het daarna in piepkleine stukjes.
  2. Snijd de ui in dunne ringen en de wortelen in plakjes.
  3. Bak in een droge koekenpan het komijnzaad, chilivlokken en korianderzaad. Maal het daarna fijn in de vijzel.
  4. Snijd de tomaten in stukken.
  5. Laat alle bonen uitlekken (vang het vocht op) en spoel ze af met koud water.
  6. Snijd de runderlappen in hapklare brokken.
Aan de slag
  1. Zet een (stoof)pan met olijfolie op het vuur. Wanneer de pan goed heet is de runderlappen, chilipeper en gerookte paprikapoeder toevoegen. Als het vlees goed is aangebakken voeg je het flesje bier toe. Laat dit 3 uur lang sudderen.
  2. In een andere pan het gehakt rullen tot het lekker knapperig is. Laat dit uitlekken op een bord. In het achtergebleven vet uiringen, wortelen, steranijs en knoflook een minuut of 20 op laag vuur laten sudderen, met de deksel op de pan.
  3. Verwijder na 20 minuten de steranijs en voeg de tomatenpuree toe. Even goed roeren om te ontzuren. Daarna runderbouillon en rode wijn toevoegen en in laten koken.
  4. Als het is ingekookt geruld gehakt, tomaten, paprika, pepers, jalopeñopepers, tabasco en het gemalen kruidenmengsel toevoegen.
  5. Als de runderlappen uit elkaar dreigen te vallen giet je het door een zeef, het vocht opvangen. Trek de runderlappen met twee vorken uit elkaar en voeg ook dit toe aan het gehaktmengsel plus een scheut whiskey.
  6. Laat dit een uur of twee op zeer laag vuur pruttelen.
  7. Nu kunnen de bonen worden toegevoegd. Schep alles voorzichtig door elkaar en laat alles nog even goed doorwarmen
Tip