Ingrediënt: ei

Gehaktbroodjes: een overheerlijke snack of zomaar omdat je jezelf wilt verwennen

Gehaktbroodjes: een overheerlijke snack of zomaar omdat je jezelf wilt verwennen

Na mijn avonturen met snacks, eieren en courgettepakketjes besloot ik om eens iets te gaan doen met gehakt en bladerdeeg.  Je kent die frikandelbroodjes van de supermarkt of bakker misschien wel? Nou, ik wilde dus gehaktbroodjes gaan maken. Wederom een succes die herhaling vereist. Plakkende […]

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Crackers met zaden en pitten

Crackers met zaden en pitten

Deze crackers zijn lekker als tussendoortje, lunch of als ontbijt. Gewoon lekker uit het vuistje of met een beetje honing. Of met deze overheerlijke avocadospread. Wat je er ook mee doet: deze crackers met zaden en pitten vervelen niet snel.

Zaden & Pitten

Je zult al snel een nieuwe lading van deze crackers willen maken. Niets zo handig als een voorraadje zodat je er een paar (stukken) van in je lunchtrommeltje kunt stoppen.

Variatie

En mocht je ze nou toch zat zijn, varieer dan een beetje. Voeg wat kaneel of kurkuma toe. Of wat dacht je van wat maanzaad of komijnzaad. Of (maar dan is het niet meer paleo) strooi er een beetje geraspte kaas over. En fin, je kunt eindeloos variëren natuurlijk.

Laat je me weten of je ze lekker vindt?

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Crackers met zaden en pitten
crackers met zaden en pitten
Print
Maaltijd Ontbijt
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
grote cracker
Ingrediënten
Maaltijd Ontbijt
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
grote cracker
Ingrediënten
crackers met zaden en pitten
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor tot 160℃.
  2. Klop het ei los en meng alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan alle ingrediënten samen.
  3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en smeer het mengsel hierover uit, tot ongeveer een halve cm dikte. Strijk het glad met een natte siliconen spatel of leg er een extra vel overheen om het aan te kunnen drukken.
  4. Bak de cracker in ongeveer 20 minuten. Laat het afkoelen en breek in stukken. Je kunt ook voor het bakken met een mes de cracker in een gelijk aantal delen verdelen, zodat je ze na afkoelen makkelijk kunt breken.
De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

Gisteren had ik toch zo’n trek in deze overheerlijke soto ajam! Gelukkig had ik alles al in huis, dus toen lunchtijd naderde ben ik lekker de voortent in gegaan om deze heerlijke soto ajam te maken. Soto ajam Van oorsprong is soto ajam (of saoto) […]

Pizzabodem van bloemkool: een gezond alternatief voor de geliefde pizza

Pizzabodem van bloemkool: een gezond alternatief voor de geliefde pizza

Wie is er nu niet dol op pizza? Ik wel in ieder geval! Maar meestal heb je na het eten meteen weer honger, want echt voedzaam is zo’n bodem natuurlijk niet. Met deze pizzabodem van bloemkool heb je dat probleem absoluut niet, je zit er […]

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet

Mensen willen nog weleens vreemd opkijken als ze vragen wat ik zoal ontbijt. Ik eet net zo makkelijk een boterham met hagelslag (lekker Hollands) als een ontbijt met roerei, worst en witte bonen in tomatensaus (Engels) of een heerlijk stuk appeltaart!

Paleo en dus glutenvrij

Als we dit eten dan is het meestal tijdens het kampeerseizoen en in het weekend dus ook nog. Dan is er wat meer tijd. Niet dat je er nu zo veel tijd aan hoeft te besteden, maar toch wat meer dan ik op een gemiddelde werkdag heb. Het recept heb ik destijds via een een Paleo website gevonden, maar inmiddels is het helemaal eigen geworden.

Het is natuurlijk niet echt appeltaart, want je hebt geen deeg, maar het is vreselijk lekker!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Appeltaartontbijt
Appeltaart
Print
Maaltijd Ontbijt
Keuken Paleo
Voorbereiding 5 minteun
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Ontbijt
Keuken Paleo
Voorbereiding 5 minteun
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Appeltaart
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180℃.
  2. Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes en meng met de rozijnen.
  3. Verdeel dit over twee kleine of vier hele kleine ovenschaaltjes.
  4. Mix alle overige ingrediënten en giet dat er overheen.
  5. Strooi nu - al dan niet gehakt - de rauwe noten er over.
  6. Minuutje of 20 in de oven en dan smullen maar.
De kokoskoekjes van Tante Suus

De kokoskoekjes van Tante Suus

Volgens mij heb ik al eens eerder geschreven over die geweldige collega die allerhande snoeperijen bakt voor ons. Voor het gemak noem ik haar Tante Suus, er komen vast nog meer recepten van haar voorbij. Vanmorgen kwam ze weer op het werk met een doos kokoskoekjes. […]

Op reis door Turkije

Op reis door Turkije

Pilav, gehakt, tzatziki en gemengde salade Oh wat vind ik dit toch ongeloveloos lekker! Zelfs wanneer ik weer eens niet zo’n trek heb of al misselijk word bij het denken aan eten gaat dit er echt wel in! Heb alleen niet altijd de puf om […]

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat.

Eén woord bleef maar door mijn hoofd malen: “sinaasappelrijst”. Het water liep me in de mond en zo kwam het dat ik tot onderstaand recept werd geïnspireerd. En het leuke aan dit recept is dat je – op de knoflookspinazie na – alles van tevoren klaar kunt maken!

Kofta, qofte, kufta, kafta, kifta, kyuft’a, küfte

Zomaar wat benamingen voor een min of meer zelfde gerecht wat je in veel delen van de wereld tegenkomt. Simpel gezegd komt het gerecht neer op kleine balletjes gemalen vlees (lam, rund, kalf, varken, kip, schaap) al dan niet in een saus. Alhoewel je een kofta zonder saus eigenlijk eerder kebab zou moeten noemen.

 

Tip! Wanneer je een goede knoflookpers hebt is pellen niet nodig. Mijn knoflookpers is een goedkope van de Ikea en ik pel de knoflook nooit. Dit scheelt tijd en – wanneer je veel tenen knoflook nodig hebt – kleverige handen. Doe de teen knoflook met het puntje naar beneden in de pers en knijp er flink in. Wanneer je de pers nu opent kun je het velletje makkelijk verwijderen en doorgaan met de volgende teen.

“Bevar ma jin, esh te haaie  gub”
Oftewel: Alsjeblieft en eet smakelijk!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie
kofta met sinaasappelrijst
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Afghaans
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sinaasappelrijst
Knoflookspinazie
Saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Afghaans
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sinaasappelrijst
Knoflookspinazie
Saus
kofta met sinaasappelrijst
Print
Instructies
Kofta
  1. Doe het gehakt in een grote kom en rasp hier de ui boven. Door het raspen komt het sap van de ui vrij wat de smaak ten goede komt.
  2. Voeg ei, 2 tenen knoflook, paneermeel, oregano, tijm en paprikapoeder toe.
  3. Meng alles goed door elkaar met de hand of met een mixer met deeghaken.
  4. Maak hier balletjes ter grootte van een walnoot van (wanneer je je handen nat maakt voor je de balletjes draait blijft het gehakt niet kleven aan je handen en blijven de balletjes ronder wanneer je ze bakt). Hoe kleiner de balletjes, hoe eerder ze klaar zijn natuurlijk.
  5. Verhit 1,5 eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak hierin de balletjes op hoog vuur rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan, maar let op, ze zijn nog niet gaar!
  6. Schraap het bakvet los van de bodem maar gooi het niet weg.
  7. Voeg eventueel nog wat olie toe en fruit hierin twee tenen uitgeperste knoflook.
  8. Voeg dan de tomatenblokjes, de overgebleven oregano, tijm, suiker, paprikapoeder en kaneel toe.
  9. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit even pruttelen, voeg dan de balletjes weer toe en laat ze zo een minuut of twintig stoven op laag vuur met de deksel op de pan.
Sinaasappelrijst
  1. Neem onbespoten sinaasappelen of boen ze goed schoon onder de kraan. Rasp de schil van een halve sinaasappel en pers de sinaasappel vervolgens uit, let op dat je niet in het witte gedeelte raspt want dat is bitter.
  2. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Verwarm wat olijfolie in een pan en voeg de rasp en het sap van de sinaasappel en de bosuitjes toe aan de pan. Roer dit even goed om en voeg dan de rijst en een stuk of vijf draadjes saffraan toe. Nogmaals goed roeren en ongeveer een kop water toevoegen.
  3. Laat dit – met de deksel op de pan – stomen. Af en toe even roeren. Wanneer de rijst te droog wordt kun je nog wat water toevoegen.
  4. Schil ondertussen de overgebleven sinaasappel en snijd het vruchtvlees in stukjes. Ook hier weer even opletten dat al het wit is weggeschild. Wanneer de korrels mooi gaar zijn (na ongeveer 20 minuten) schep je de stukjes sinaasappel erdoor. De rijst blijft kleverig.
Knoflookspinazie
  1. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten. Blijf continu keren want het kan hard gaan. Wanneer de pijnboompitjes goudbruin zijn haal je ze uit de pan.
  2. Verwarm wat olie in dezelfde pan en voeg een fijngesneden ui en een uitgeperste teen knoflook toe. Let er op dat de knoflook niet te hard gaat, dit geeft een bittere smaak.
  3. Vervolgens doe je de (goed gewassen, want je wilt geen zand eten) spinazie in de pan en blijf je het geheel omscheppen tot de spinazie is geslonken.
  4. Eventueel kun je nog wat rasp van een sinaasappel toevoegen. Vlak voor het serveren strooi je de pijnboompitten over de knoflookspinazie.
Saus
  1. Mix de yoghurt met de knoflook, en komkommer (zaadlijst verwijderd), paprikapoeder en munt.
Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook! Chinese kool kun je zowel rauw […]