Ingrediënt: eieren

Maak van je Airfryer een Eifryer en kook of bak je eitjes erin!

Maak van je Airfryer een Eifryer en kook of bak je eitjes erin!

Na het geslaagde experiment met frietjes en snacks en de overheerlijke courgettepakketjes besloot ik een nog veel gewaagder experiment uit te voeren. Op internet zag ik flink wat berichten van mensen die eieren in de AF stoppen. Al dan niet met schil. Ik heb het […]

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Kennen jullie de soto ajam nog? Ik vond het zo ontzettend lekker dat ik het wel vaker wilde eten en liefst ook nog op het werk tijdens de lunch. Maar daar heb ik natuurlijk geen keuken tot mijn beschikking. Toen bedacht ik mij ineens de […]

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje op deze toer ben en ik onlangs bij de Toko had gegeten, dacht ik “NU”! Ik bestelde naast het gebruikelijke ook een dadar gulung om te kijken hoe dat er bij een super Toko uitzag en smaakte.

Verliefd op dadar gulung

En nu ben ik dus helemaal verkocht aan deze lekkernij! Het was wel even een werkje en een rommeltje omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, maar uiteindelijk blijkt het een fluitje van een cent te zijn. Een volgende keer draai ik er mijn hand niet meer voor om. Nu moet ik alleen nog zien uit te vissen of ik ze ook kan invriezen… Dat zou pas echt geweldig zijn.

Dun, dunner, dunst

Geloof me als ik zeg dat er een heel dun laagje beslag op de bodem van de koekenpan moet. Het moeten echt flensjes zijn en dus superdun. Zo’n dikke homp deeg met een korreltje kokos is tenslotte niet echt lekker.

Ik voegde nog een druppel groene kleurstof toe om ze nog wat groener te krijgen. Nodig is het niet, maar ik vind dat gifgroene toch zo mooi ♥

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Dadar gulung
dadar gulung
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
dadar gulung
Print
Instructies
Voor de vulling
  1. Zet een pan op het vuur en doe daar de gula djawa en hete water in. Leg in knoop in de pandanbladeren en voeg deze toe aan de pan. Laat op zacht vuur de gula djawa helemaal smelten in het water.
    dadar gulung
  2. Verwijder dan de pandanbladeren en giet de rest door een zeef in een (hapjes)pan.
  3. Voeg de gemalen kokos toe en bak dit tot het vocht helemaal is opgenomen door de kokos.
    dadar gulung
  4. Maak 9 hoopjes van dit mengsel en laat het een beetje afkoelen.
Voor de flensjes
  1. Klop de eieren in een grote kom. Voeg het zout toe en klop de eieren nogmaals.
  2. Maak 300 ml pandansap door water te mengen met de aroma (of pasta). Volg de verhouding op de verpakking.
  3. Giet ca 250 ml pandansap bij de eieren en klop nogmaals. Zeef de bloem boven het ei- en pandanmengsel. Goed kloppen tot alle klontjes weg zijn. Verdun dan met overige pandansap tot een dun beslag.
    dadar gulung
  4. Zet het beslag een kwartiertje weg (kun je ondertussen alles afwassen).
  5. Doe de olie in een (niet al te grote koekenpan) en veeg na met een keukenpapiertje. Dit doe je maar 1 keer, de pan is daarna vet genoeg. Zet de pan op middelmatig vuur.
  6. Giet ongeveer 1 juslepel beslag in de koekenpan draai de pan een beetje rond zodat de gehele bodem bedekt is met een zeer dun (!) laagje beslag.
    dadar gulung
  7. Het vuur moet beslist niet te hoog, want de flensjes mogen niet bruin verkleuren. Als de bovenkant droog is is het flensje klaar en leg je hem op een bord. Dan bak je de volgende tot al het beslag op is.
  8. De mooie groene kant van de flensjes ligt nu naar boven, de gebakken kant naar onderen. Draai de hele stapel om, want de buitenkant van de dadar gulung wil je zien --> mooie diepe gifgroene kleur.
  9. Leg nu een hoop kokosmengsel op het flensje, rol hem een klein beetje op, sla de zijkanten naar binnen en rol hem door (net als een loempia). En maak ze alle 9 op deze manier af.
Tip

Wikkel ze per stuk strak in een stukje huishoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Als je kunt...


Supersnelle gado gado – speciaal voor de camping!

Supersnelle gado gado – speciaal voor de camping!

Wat is het toch heerlijk om buiten te kunnen eten! Ik had nog wat gekookte kipfilet over van de soto ajam van gisteren, dus die plukte ik met twee vorken uit elkaar en bakte ik op om bij deze gado gado toe te voegen. En […]

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Wat een feest vond ik het toen ik deze bananenpannenkoekjes ontdekte! En hoe simpel ook: neem wat bananen en eieren en je bent eigenlijk al klaar. Voor het lekkere doe ik er nog wat kaneel door, maar je kunt er natuurlijk ook gemberpoeder of kurkuma […]

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Empanadas
Empanadas eet je gewoon zonder sausje, maar een beetje chimmichurri is altijd ernstig lekker natuurlijk.
empenadas
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Vulling
Het deeg:
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Vulling
Het deeg:
empenadas
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180-200°C.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg en laat dit afgedekt met folie een half uur rusten in de koelkast. Steek daarna met behulp van een vorm rondjes uit het deeg.
  3. Snijd de bosuien in ringetjes en snipper de ui.
  4. Rul het gehakt en bak de ui mee. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe. Voeg vervolgens de rest van de specerijen naar smaak toe. Let op dat het niet te droog wordt.
  5. Verdeel de vulling over het deeg en voeg wat bosuitjes toe.
  6. Vouw de randen van de empanada om en druk de randen goed aan, er mag geen lucht ontsnappen.
  7. Doe de empanada’s in de voorverwarmde oven en laat ze hier ongeveer een kwartier in zitten. Wanneer de empanada’s een goudbruin korstje hebben, zijn ze klaar.

Leuk filmpje: zo maak je empanadas

 


Guilty pleasure: goddelijke citroentaart

Guilty pleasure: goddelijke citroentaart

Vanmorgen kwam mijn collega (juist ja: Tante Suus) op kantoor met de mededeling dat ze een citroentaart had gemaakt. Mijn hemel, wat is die goddelijk! Slecht voor de lijn, maar vreselijk goed voor het humeur. Ze presenteerde de taart in kleine blokjes, zodat we allemaal […]

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Geen inspiratie, maar wel courgette in huis? Geen zin om te koken, en toch wat lekkers willen eten? Probeer dan deze courgette beignets eens. Wij hadden er zoete aardappelpuree en schnitzels bij. Ze gaan zeker vaker op tafel komen: lekker en gezond! Stemmen: 1 Score: 5 Jij: […]

Pittige eieren: sambal goreng telor

Pittige eieren: sambal goreng telor

Er zijn vele recepten voor pittige eieren op internet te vinden: tomatenpuree toegevoegd, sambal i.p.v. verse rode pepers, sjalotten i.p.v. uien, meer of minder knoflook etc. Je zult uiteindelijk zelf moeten bepalen wat je lekker vindt.

Rijsttafel?

Een heerlijk bijgerechtje dat eigenlijk niet mag ontbreken bij de rijsttafel, of gewoon zomaar, omdat het lekker is! En ook nog eens snel klaar eigenlijk. En jawel, zowel koud als warm is het prima te eten. Alhoewel ik lauwwarm persoonlijk het lekkerst vind.

Je kunt de eieren hardgekookt (en gehalveerd) of als omeletreepjes toevoegen.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal goreng telor
Eieren
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Eieren
Print
Instructies
Boemboe
  1. Snijd de pepers, laos, knoflook en uien klein. Maak met behulp van een vijzel of staafmixer hier een prutje van.
  2. Gebruik een fijne rasp om de gember en kemirienoten te raspen en voeg toe.
  3. Doe wat olie in een pan en fruit het mengsel hierin.
  4. Voeg de salambladeren, gula djawa, trassi en de santen toe en laat het geheel even zachtjes pruttelen.
Omeletreepjes
  1. Bak heel dunne omeletjes en laat ze afkoelen. Rol ze dan op en snijd ze in zeer dunne reepjes. Voeg toe aan de boemboe.
Gekookte eieren
  1. Kook de eieren in 8 minuten hard en laat ze afkoelen. Pel en halveer ze, voeg toe aan de boemboe.

Bekijk ook eens dit filmpje wat ik op YouTube vond:

Yoghurtcake met citroen

Yoghurtcake met citroen

Ooit, zo’n jaar of 21 geleden, had ik een Indische buurvrouw die mij trakteerde op een overheerlijke yoghurtcake. Er kwam dus geen melk aan te pas in dat recept, maar yoghurt. Dom genoeg heb ik haar toen niet om het recept gevraagd. Speurtocht naar het juiste recept […]