Ingrediënt: gula djawa

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje […]

Roedjak manis: een lekker pittig schaaltje fruit

Roedjak manis: een lekker pittig schaaltje fruit

Wat zit ik hier te genieten: het is zondag, ben lekker aan het haken en luister ondertussen naar Terang Bulang. Leuker kan het niet worden, of toch wel? Nou, met dit schaaltje fruit wel dus!

Een toet moet!

Want aangezien we vanavond lekker gaan eten, vind ik dat er ook maar heel toepasselijk een toet(je) achter aan moet komen. En wil je in de sfeer blijven dan wordt het natuurlijk al gauw roedjak manis (of rujak, net hoe je wil en wie je het vraagt). Het gaat er in ieder geval om dat het een heerlijke fruitsalade is met een zoetpittig sausje.

Exotisch fruit

Je kunt natuurlijk allerlei exotische vruchten nemen of gewoon dat wat je in huis hebt. Dat laatste deed ik dus, niets speciaals eigenlijks. Een volgende keer ga ik me wat meer uitleven met ananas, perzik, mango en misschien wat kokos er tussendoor.

 

Print
Roedjak manis
Fruit
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Maaltijd Nagerecht
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de salade
Voor de saus
Maaltijd Nagerecht
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de salade
Voor de saus
Fruit
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Maal de geroosterde pinda's in de vijzel, of gebruik een hakmolen, maar laat wat stukjes pinda zitten.
  2. Schep de petis udang in een wok en giet het water er bij. Net zo lang roeren totdat het goed vermengd is.
  3. Doe er de gula djawa bij en blijf dit ook roeren totdat het vermengd is.
  4. Schep nu de rest van de ingrediënten er doorheen. Klaar!
Notities

Voor opdienen fruit het sausje erover schenken en verkruimel er ook nog maar wat kroepoek over. Gewoon omdat het lekker is en omdat het kan!

Pittige eieren: sambal goreng telor

Pittige eieren: sambal goreng telor

Er zijn vele recepten voor pittige eieren op internet te vinden: tomatenpuree toegevoegd, sambal i.p.v. verse rode pepers, sjalotten i.p.v. uien, meer of minder knoflook etc. Je zult uiteindelijk zelf moeten bepalen wat je lekker vindt. Rijsttafel? Een heerlijk bijgerechtje dat eigenlijk niet mag ontbreken […]

Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke sperziebonen, en met diepvriesboontjes nog eens snel klaar ook! Makkelijk voor na je werk, helemaal als je dan bijvoorbeeld de Indische spareribs erbij maakt die in de slowcooker moeten. Je moet er dan natuurlijk wel van tevoren over nagedacht hebben. De spareribs moeten tenslotte ook nog […]

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Droog gebakken tempeh, heerlijk, ik zeg vaker op tafel! Maar… het valt eerlijk gezegd nog niet mee om dit goed te krijgen. Want of de tempeh is lekker knapperig tot aan het vervolgproces, of wel het wordt helemaal niet knapperig. Op de website van Kokkie Slomo staat het uitgebreid beschreven met foto’s, voorafgaand door een leuk verhaaltje. Sowieso zijn de verhalen van Kokkie erg leuk, althans het is wel mijn soort humor.

Gesmokkeld met de tempeh

Maar goed, terug naar mijn tempeh. De eerste keer was ie dus lekker knapperig tot het vervolgproces dus de tweede keer heb ik gesmokkeld. Hoe? Dat lees je – in het kort – hieronder.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal goreng tempeh kering
Tempeh
Print
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
Tempeh
Print
Instructies
  1. Snijd de tempeh in plakken en snijd die plakken weer in smalle reepjes.
  2. Frituur de reepjes tot ze lekker (licht)bruin en krokant zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  3. Leg ondertussen 1 rode peper een minuut of vijf in kokend heet water.
  4. Wrijf alle ingrediënten (behalve de ketjap) fijn in de vijzel, of maak gebruik van een keukenmachine/blender.
  5. Fruit dit mengsel een minuut of drie in de olie. Niet te hoog want het mag niet spetteren.
  6. Doe de ketjap er nu bij en meng het goed. Zet het vuur uit en schep de gefrituurde tempeh er doorheen.
  7. Giet 100 ml water in een schone wadjan en voeg de gula djawa en kristalsuiker toe.
  8. Breng dit langzaam aan de kook. Schep de tempeh er doorheen. Zorg ervoor dat alles goed wordt opgenomen. Dit moet snel gebeuren, anders verbrandt de hele boel.
  9. De tempeh doe je nu in een grote bak en je schept er de in ringetjes gesneden rode peper en gebakken uitjes door heen.

Je zou nu dus een lekkere snack á la chips/frietjes moeten hebben, maar dat had ik dus niet. De smaak was geweldig dus ik besloot het weg te zetten en er eens een nachtje over te slapen.

De volgende dag kieperde ik de hele bak leeg in kokendhete olie en haalde het er ook snel weer uit. Resultaat? Precies zoals het had moeten zijn voordat het slap werd. Heerlijk dus! Ik blijf dus proberen.

Duivelse kip = ajam setan

Duivelse kip = ajam setan

Een vriend van mij had vroeger een Indisch restaurant in Amsterdam. Hij heeft meerdere keren een overheerlijke kip voor mijn neus gezet, zwartgeblakerd zag het er uit (maar was het natuurlijk niet) en het was heerlijk pittig. Maar helaas wist ik de naam van het […]

Spareribs op Indische wijze

Spareribs op Indische wijze

Er lagen nog twee spareribs in de vriezer, en die lagen me al een tijd in de weg. Maar ja, wat zou ik er eens van gaan maken. Natuurlijk in de slowcooker, zo veel was in ieder geval al zeker. Maar dan de kruiden of […]

Rujak cingur

Rujak cingur

Althans, mijn versie hiervan, want ik vond dit recept ergens op internet en kopieerde de ingrediënten en maakte er een boodschappenlijstje van. Helaas kwam ik er bij thuiskomst achter dat ik niet de bereidingswijze had overgenomen en met de beste wil van de wereld kon ik ook de website niet meer achterhalen. Kwestie van fröbelen en gokken dus maar.

Het eindresultaat was wel heel erg lekker, maar ik zou zo graag het origineel nog een keertje maken.

Heb jij dit al eens gegeten? Laat me gerust weten hoe het wel moet, ik zal je dankbaar zijn 🙂

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rujak cingur
Rujak conger
Print
Porties
Ingrediënten
Saus
Porties
Ingrediënten
Saus
Rujak conger
Print
Instructies
  1. Begin met het maken van de saus. Maal alle ingrediënten, behalve het gekookte water, fijn in de keukenmachine.
  2. Doe een laag olie in een pan en bak hierin de blokjes tempeh en tofu. Wanneer deze knapperig zijn uit de pan halen en uit laten lekken op keukenpapier.
  3. Snipper ondertussen de ui fijn en pers de tenen knoflook uit. Fruit de ui en knoflook aan in de overgebleven olie.
  4. Voeg vervolgens rundvlees, tempeh, tofu, spitskool en sperziebonen toe en bak dit mee.
  5. Voeg nu het mengsel voor de saus toe en meng alles goed, als laatste voeg je wat gekookt water toe totdat er een soort van saus ontstaat.
Sambal goreng spruitjes

Sambal goreng spruitjes

Wat zeg je nu? Hou je niet van spruitjes? Nou, van deze sambal goreng spruitjes toch zeker wel hoor! Lijkt in niets op de verzopen spruit, die te lang is doorgekookt: de oer-Hollandse sopdot. Doe dus gewoon maar even lekker mee en stap die keuken […]