Ingrediënt: kaneel

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Wat een feest vond ik het toen ik deze bananenpannenkoekjes ontdekte! En hoe simpel ook: neem wat bananen en eieren en je bent eigenlijk al klaar. Voor het lekkere doe ik er nog wat kaneel door, maar je kunt er natuurlijk ook gemberpoeder of kurkuma […]

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Al snuffelend op mijn feestboekpagina kwam ik een bericht tegen van FoodiesMagazine waarin gesproken werd over tabouleh met abrikozen en gehaktrolletjes met muntdip. Dat leek me wel heel erg lekker. Er stond ook nog een foto bij geloof ik. Maar al wat ik vond, geen recept. Paniek, […]

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea

Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie!

De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Instructies
Cranberry compote
  1. Los de suiker op in de port en sinaasappelsap
  2. Voeg de kaneel en de cranberries toe.
  3. Laat alles inkoken en afkoelen. Mocht het te ver zijn ingekookt dan voeg je simpelweg wat water toe.
Zweedse gehaktballetjes
  1. Snipper de ui en fruit deze even aan en laat het vervolgens afkoelen.
  2. Klop het ei los met een vork.
  3. Meng alle ingrediënten (behalve room en bouillon) goed door elkaar en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Dek ze af.
  4. Laat ze in de koelkast even opstijven (maar als je weinig tijd hebt kun je ze ook even in de diepvries doen).
  5. Bak de balletjes rondom mooi bruin tot ze gaar zijn. Schep de balletjes uit de pan, doe ze in een schaal en dek ze af.
  6. Blus het bakvet af met 100 ml runderbouillon, voeg daar 200 ml room aan toe en laat de saus indikken. Mocht het niet genoeg indikken maak dan gebruik van wat bindmiddel.

Smaklig måltid!

Wie lust er nu geen koekjes?

Wie lust er nu geen koekjes?

Een recept dat ik even snel heb gepikt van de AllerHande. In liefde (nieuwe blog) en oorlog (oude blog) is alles geoorloofd. Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Zandkoekjes met hazelnoten Print Maaltijd Snacks – zoet Keuken Hollands Voorbereiding 20 minuten Kook […]

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat. […]

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook!

Chinese kool kun je zowel rauw als gekookt eten. Het heeft niet die typische koolsmaak en ook niet die penetrante geur, die bijvoorbeeld bloemkool en spruiten wel hebben. Overigens is Chinese kool heel snel gaar: 10 minuten en je hebt een heerlijk beetgare kool.

Slowcooker en kruiden

In onderstaand recept staan er geen hoeveelheden aangegeven bij de kruiden. Ik hou van lekker kruidig en in een slowcooker lijken de smaken wel te verflauwen. Dus dit moet je echt even zelf ondervinden. Maar ik zou er van uit gaan dat wanneer je normaal ergens 1 theelepel van gebruikt, dat je dat nu minimaal moet verdubbelen. Sterker nog wanneer in een recept 1 theelepel staat, maak ik er vaak 1 eetlepel van.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gevulde koolbladeren uit de slowcooker
gevulde koolbladeren
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 6-8 uur
Porties
pakketjes
Ingrediënten
Saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 6-8 uur
Porties
pakketjes
Ingrediënten
Saus
gevulde koolbladeren
Print
Instructies
Gevulde koolbladeren
  1. Zet een grote pan met water op hoog vuur.
  2. Snijd de onderkant van de kool af en haal voorzichtig de bladeren los. Als het water kookt doe je de bladeren er voorzichtig in. Laat dit een minuut of 2 koken, tot de bladeren zacht zijn. Haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
  3. Snijd de ui, paprika en rode pepers in piepkleine stukjes en fruit deze aan in een hapjespan.
  4. Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook, de rijst en een scheutje water toe en laat dit nog even sudderen totdat alles zacht is en het kleine beetje water is verdampt.
  5. Laat dit mengsel afkoelen.
  6. Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg de cayennepper, chilipoeder, nootmuskaat, laos, kaneel en het afgekoelde mengsel toe.
  7. Kneed dit goed door. Draai van dit gehaktmengsel "worstjes".
  8. Leg op ieder koolblad een gehaktworstje en vouw de bladeren dicht (eenmaal van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen en doorrollen).
  9. Mochten de bladeren niet groot genoeg zijn, dan neem je nog een blad en werk je de andere kant uit, zodat de pakketjes gesloten zijn en niet leeg kunnen lopen.
  10. Snijd de andere ui in halve ringen en leg deze op de bodem van de slowcooker en leg hier de koolpakketjes bovenop. Ik had nog een tomaat liggen dus die heb ik in plakken gesneden en bovenop de pakketjes gelegd.
Saus
  1. Mix in een schaal de tomatenpuree, gezeefde tomaten, knoflook, tijm, rozemarijn, oregano, kardemom, peper en zout.
  2. Voeg een scheutje citroensap toe en giet de saus over de koolpakketjes.
  3. Zet de slowcooker op low en kom na 6-8 uur eens kijken.
Tip

Ik serveerde er rijst bij, maar een heerlijke groene salade is natuurlijk ook niet gek. Ik had nog 1 pakketje en wat rijst over en dat ging de volgende dag lekker mee in de lunchtrommel!

Chili con carne uit de slowcooker

Chili con carne uit de slowcooker

Nadat ik de chili con carne van Heston Blumenthal had gemaakt, wilde ik het wel vaker op het menu. Maar dan niet zo veel werk er aan hebben natuurlijk. Ik keek eens richting mijn verzameling slowcookers en dacht dat die me wel verder zouden kunnen […]

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Terug uit Londen kan ik me eindelijk weer uitleven in de keuken en ik had voor de halve week al bedacht wat het moest gaan worden: maandag een kokosrijst met knoflookgarnalen, dinsdag pasta met spinazie en woensdag Griekse stijl köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst. Lekker […]

Boerenappeltaart, ouderwets lekker

Boerenappeltaart, ouderwets lekker

Waar komt onze passie voor appeltaart toch vandaan? En is het wel een Nederlands iets? In het eerste gedrukte kookboek, uit 1514 (!) kwam al een appeltaartrecept voor.

Verschillende soorten

Er zijn zoveel recepten in omloop: met deeg, met cakebeslag, met bladerdeeg. Al dan niet met slagroom. Al dan niet met amandelspijs. Ga zo maar door… verwar het in ieder geval maar niet met de Engelse apple pie of de Franse tarte aux pommes. Alhoewel ik die laatste dan ook wel weer overheerlijk vind.

Warm of koud?

Meestal heb ik appeltaart liever koud, of hooguit lauw. Maar wanneer ik het als nagerecht krijg, dan moet het eigenlijk warm. En dan ook nog het liefst met kaneelijs en een flinke toef slagroom!

Wedden dat je niet kunt wachten tot de appeltaart is afgekoeld?!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Boerenappeltaart
Boerenappeltaart
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Hollands
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Hollands
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Boerenappeltaart
Print
Instructies
Deeg
  1. Verwarm de oven voor op 180℃ en vet een vorm in met wat boter.
  2. Vorm van de ingrediënten een soepel deeg en rol het uit tot een grote lap. Leg het deeg in de vorm (in mijn geval een brioche vorm).
Vulling
  1. Rooster de hazelnoten en de amandelen in een droge koekenpan. Let wel op dat ze niet te hard gaan.
  2. Snijd de appels in grove stukken en bestrooi met suiker en kaneel. Voeg hier de hazelnoten en amandelen aan toe, al dan niet grof gehakt
  3. Prak de banaan en leg die op de bodem. Schep hier de appelvulling boven op.
    Boerenappeltaart
  4. Vouw het deeg dicht en zet het 50-60 minuten in de oven.