Ingrediënt: kaneel

Fruittaartje van bladerdeeg (uit de Airfryer)

Fruittaartje van bladerdeeg (uit de Airfryer)

Oh jongens, wat een ellende! Sinds we terug zijn uit Zweden, zijn we helemaal verzot op Fika. Maar van al dat “fika-en” kom je natuurlijk wel aan. En dat is niet de bedoeling natuurlijk. Daarom besloot ik maar eens een mager fruittaartje uit de AF […]

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Natuurlijk kennen we allemaal de zakjes van Conimex en andere merken. Maar waarom zou je niet gewoon zelf de nasi- / bamikruiden maken? Gebruik kruid je vlees met het mengsel kruid nasi of bami goreng met een paar theelepeltjes en breng verder op smaak met […]

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Wat een feest vond ik het toen ik deze bananenpannenkoekjes ontdekte! En hoe simpel ook: neem wat bananen en eieren en je bent eigenlijk al klaar. Voor het lekkere doe ik er nog wat kaneel door, maar je kunt er natuurlijk ook gemberpoeder of kurkuma doorheen doen. Lekker en gezond ook nog eens.

Van tevoren klaarmaken

Meestal bak ik de bananenpannenkoekjes de avond ervoor (maak gelijk extra) en zet ze dan in de koelkast. De volgende ochtend even in de magnetron en klaar ben je. Maar eerlijk is eerlijk: vers zijn ze natuurlijk wel het lekkerste.

Lunchtrommel

Trakteer de kinderen (of jezelf) eens door deze pannenkoekjes in de lunchtrommel te doen. Erg lekker ook met een klein schepje tahin. Ook iets wat zelf makkelijk te maken is overigens.

Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de pannenkoekjes!

 

Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Bananenpannenkoekjes
Erg lekker met rood fruit.
bananenpannenkoekjes
Print
Maaltijd Ontbijt
Keuken Paleo
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Ontbijt
Keuken Paleo
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
bananenpannenkoekjes
Print
Instructies
  1. Pel de bananen en breek ze in stukken.
  2. Pureer met behulp van een staafmixer de eieren, bananen en kaneel tot een mooi beslag.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak hierin de pannenkoekjes (3-in-de-pan) tot ze mooi goudbruin zijn gekleurd.
  4. Vuur niet al te hoog: wanneer de bovenkant er wat droog uit begint te zien kun je ze omdraaien.
Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Al snuffelend op mijn feestboekpagina kwam ik een bericht tegen van FoodiesMagazine waarin gesproken werd over tabouleh met abrikozen en gehaktrolletjes met muntdip. Dat leek me wel heel erg lekker. Er stond ook nog een foto bij geloof ik. Maar al wat ik vond, geen recept. Paniek, […]

Wie lust er nu geen koekjes?

Wie lust er nu geen koekjes?

Een recept dat ik even snel heb gepikt van de AllerHande. In liefde (nieuwe blog) en oorlog (oude blog) is alles geoorloofd. Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Zandkoekjes met hazelnoten Print Maaltijd Snacks – zoet Keuken Hollands Voorbereiding 20 minuten Kook […]

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat.

Eén woord bleef maar door mijn hoofd malen: “sinaasappelrijst”. Het water liep me in de mond en zo kwam het dat ik tot onderstaand recept werd geïnspireerd. En het leuke aan dit recept is dat je – op de knoflookspinazie na – alles van tevoren klaar kunt maken!

Kofta, qofte, kufta, kafta, kifta, kyuft’a, küfte

Zomaar wat benamingen voor een min of meer zelfde gerecht wat je in veel delen van de wereld tegenkomt. Simpel gezegd komt het gerecht neer op kleine balletjes gemalen vlees (lam, rund, kalf, varken, kip, schaap) al dan niet in een saus. Alhoewel je een kofta zonder saus eigenlijk eerder kebab zou moeten noemen.

 

Tip! Wanneer je een goede knoflookpers hebt is pellen niet nodig. Mijn knoflookpers is een goedkope van de Ikea en ik pel de knoflook nooit. Dit scheelt tijd en – wanneer je veel tenen knoflook nodig hebt – kleverige handen. Doe de teen knoflook met het puntje naar beneden in de pers en knijp er flink in. Wanneer je de pers nu opent kun je het velletje makkelijk verwijderen en doorgaan met de volgende teen.

“Bevar ma jin, esh te haaie  gub”
Oftewel: Alsjeblieft en eet smakelijk!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie
kofta met sinaasappelrijst
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Afghaans
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sinaasappelrijst
Knoflookspinazie
Saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Afghaans
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sinaasappelrijst
Knoflookspinazie
Saus
kofta met sinaasappelrijst
Print
Instructies
Kofta
  1. Doe het gehakt in een grote kom en rasp hier de ui boven. Door het raspen komt het sap van de ui vrij wat de smaak ten goede komt.
  2. Voeg ei, 2 tenen knoflook, paneermeel, oregano, tijm en paprikapoeder toe.
  3. Meng alles goed door elkaar met de hand of met een mixer met deeghaken.
  4. Maak hier balletjes ter grootte van een walnoot van (wanneer je je handen nat maakt voor je de balletjes draait blijft het gehakt niet kleven aan je handen en blijven de balletjes ronder wanneer je ze bakt). Hoe kleiner de balletjes, hoe eerder ze klaar zijn natuurlijk.
  5. Verhit 1,5 eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak hierin de balletjes op hoog vuur rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan, maar let op, ze zijn nog niet gaar!
  6. Schraap het bakvet los van de bodem maar gooi het niet weg.
  7. Voeg eventueel nog wat olie toe en fruit hierin twee tenen uitgeperste knoflook.
  8. Voeg dan de tomatenblokjes, de overgebleven oregano, tijm, suiker, paprikapoeder en kaneel toe.
  9. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit even pruttelen, voeg dan de balletjes weer toe en laat ze zo een minuut of twintig stoven op laag vuur met de deksel op de pan.
Sinaasappelrijst
  1. Neem onbespoten sinaasappelen of boen ze goed schoon onder de kraan. Rasp de schil van een halve sinaasappel en pers de sinaasappel vervolgens uit, let op dat je niet in het witte gedeelte raspt want dat is bitter.
  2. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Verwarm wat olijfolie in een pan en voeg de rasp en het sap van de sinaasappel en de bosuitjes toe aan de pan. Roer dit even goed om en voeg dan de rijst en een stuk of vijf draadjes saffraan toe. Nogmaals goed roeren en ongeveer een kop water toevoegen.
  3. Laat dit – met de deksel op de pan – stomen. Af en toe even roeren. Wanneer de rijst te droog wordt kun je nog wat water toevoegen.
  4. Schil ondertussen de overgebleven sinaasappel en snijd het vruchtvlees in stukjes. Ook hier weer even opletten dat al het wit is weggeschild. Wanneer de korrels mooi gaar zijn (na ongeveer 20 minuten) schep je de stukjes sinaasappel erdoor. De rijst blijft kleverig.
Knoflookspinazie
  1. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten. Blijf continu keren want het kan hard gaan. Wanneer de pijnboompitjes goudbruin zijn haal je ze uit de pan.
  2. Verwarm wat olie in dezelfde pan en voeg een fijngesneden ui en een uitgeperste teen knoflook toe. Let er op dat de knoflook niet te hard gaat, dit geeft een bittere smaak.
  3. Vervolgens doe je de (goed gewassen, want je wilt geen zand eten) spinazie in de pan en blijf je het geheel omscheppen tot de spinazie is geslonken.
  4. Eventueel kun je nog wat rasp van een sinaasappel toevoegen. Vlak voor het serveren strooi je de pijnboompitten over de knoflookspinazie.
Saus
  1. Mix de yoghurt met de knoflook, en komkommer (zaadlijst verwijderd), paprikapoeder en munt.
Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook! Chinese kool kun je zowel rauw […]

Chili con carne uit de slowcooker

Chili con carne uit de slowcooker

Nadat ik de chili con carne van Heston Blumenthal had gemaakt, wilde ik het wel vaker op het menu. Maar dan niet zo veel werk er aan hebben natuurlijk. Ik keek eens richting mijn verzameling slowcookers en dacht dat die me wel verder zouden kunnen […]

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea

Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie!

De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Instructies
Cranberry compote
  1. Los de suiker op in de port en sinaasappelsap
  2. Voeg de kaneel en de cranberries toe.
  3. Laat alles inkoken en afkoelen. Mocht het te ver zijn ingekookt dan voeg je simpelweg wat water toe.
Zweedse gehaktballetjes
  1. Snipper de ui en fruit deze even aan en laat het vervolgens afkoelen.
  2. Klop het ei los met een vork.
  3. Meng alle ingrediënten (behalve room en bouillon) goed door elkaar en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Dek ze af.
  4. Laat ze in de koelkast even opstijven (maar als je weinig tijd hebt kun je ze ook even in de diepvries doen).
  5. Bak de balletjes rondom mooi bruin tot ze gaar zijn. Schep de balletjes uit de pan, doe ze in een schaal en dek ze af.
  6. Blus het bakvet af met 100 ml runderbouillon, voeg daar 200 ml room aan toe en laat de saus indikken. Mocht het niet genoeg indikken maak dan gebruik van wat bindmiddel.

Smaklig måltid!

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Terug uit Londen kan ik me eindelijk weer uitleven in de keuken en ik had voor de halve week al bedacht wat het moest gaan worden: maandag een kokosrijst met knoflookgarnalen, dinsdag pasta met spinazie en woensdag Griekse stijl köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst. Lekker […]