Ingrediënt: kipfilet

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Op warme dagen heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. En de salades komen misschien je neus wel uit. Maak dan eens deze pastasalade met gebakken kip. Het is echt een aanrader. Lekker fris en door de appel een beetje zoet. Maar ook […]

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Kipfilet uit de koekenpan of oven kan natuurlijk ook, maar deze gekruide kipfilet met een zoetje maakte ik klaar in de Airfryer. Gewoon omdat het kan. Ik heb dat ding tenslotte niet voor niets gekregen. Ik wil hem eigenlijk zo veel mogelijk gebruiken om te […]

De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketje met gegrillde tomaten

De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketje met gegrillde tomaten

De Airfryer (die ik ook wel “AF” zal noemen her en der) is nu al lange tijd op de markt natuurlijk. Dus ik loop hopeloos achter de feiten aan. Maar gezien het prijskaartje van een Philips AF XL is het niet zo verwonderlijk dat ik die niet meteen heb aangeschaft. Ik heb al zoveel apparaten. En snacks maak ik eigenlijk nooit, dus waarom een hoop geld uitgeven voor een veredelde frituurpan? Was het hele apparaat eigenlijk al weer vergeten.

Taart uit de airfryer

Tijdens een weekendje op de camping kwam de buurman naar me toe. “Silphya, wil jij een lekker stukje cake? Net gebakken!”. Dat liet ik me geen twee keer zegg.. eh vragen. Hij bleek hem gemaakt te hebben in de AF. Pats!!! Daar was dat apparaat weer. Maar wat zeg je nu? Cake bakken in de airfryer?! Daar moest ik meer van weten. Hij bleek er van alles in te doen: aardappelpartjes (al dan niet gekruid), patat, snacks, taart, kip, vlees, groente… noem het maar op en hij maakte het. Interesse gewekt, het liet me niet meer los. Maar dat bedrag hè…

Cadeautje

Na een dag hard werken (ahum) kwam ik thuis en trof een briefje van tante Post in de brievenbus. Er lag een pakketje bij de buren. Ik had niets besteld. “Jij wel?” vroeg ik aan manlief. Ja, hij bleek iets besteld te hebben. En ik dacht aan zijn motor. Daar moet blijkbaar van alles voor besteld worden. Groot was mijn verbazing toen ik een doos aanpakte die toch wel zwaar was. Al teruglopend richting huis stond manlief naar me te grijnzen. Een vreemd gevoel bekroop me. Zou hij…? Ja dus! Daar was hij dan “mijn airfryer”. Eentje van een voor mij onbekend merk. “Een kleintje, een goedkope, dan kun je kijken of het je bevalt” zei de schat ♥

En wat vind ik er nu van?

Geweldig. Echt waar, ik ben helemaal om! De frietjes zijn heerlijk krokant van buiten, zacht van binnen. En grootste voordeel: geen vette vingers! Ik ben echt niet bang voor vet hoor, maar dit vind ik toch wel beter eerlijk gezegd. Ook de snacks waren heerlijk. Alleen zagen de bitterballen er net zo bleek uit toen ze er uit kwamen, als ze er in gingen. Maar de smaak leek wel sterker, beter dan uit een frituurpan. Daar ga ik dus nog even experimenteren door verschillende merken bitterballen te gebruiken. Maar ja, zoals gezegd: veel snacks maak ik nooit. Dus op naar het ‘echte’ werk: groente en vlees! En ook dat is gelukt.

Ook een airfryer aanschaffen?

Dan zijn er een aantal dingen die je liever van tevoren weet. Ik heb een Molino Health Fryer van 3,5 liter. Die van mij heeft een draaiknop: nu al ben ik er zeker van dat digitaal handiger is. Zie jij de draaiknop maar naar drie minuten te krijgen als er tien puntjes staan. Dat is priegelen hoor! En mijn mandje is rond. Heel mooi mandje, maar vierkant is natuurlijk ruimer, dus doe je voordeel met deze tip. Wij zijn nog maar met z’n tweetjes thuis (vijf stuks uitgevlogen) dus we hebben een kleine AF (3,5 liter). Snack je graag en heb je meerdere eters/snackers? Neem dan een lekkere grote. Voor de rest zijn ze volgens mij allemaal goed schoon te maken. En zoals met alle keukenapparaten: kleur en vorm is aan persoonlijke smaak onderhevig.

Paleo en Airfryer

Graag zou ik weer paleo eten, maar op de een of andere manier lijkt dat er toch niet zo heel erg meer in te zitten. Slappeling die ik ben! Mezelf even streng toespreken en toch weer daar naar terug, want de suikerverslaving is er in alle hevigheid. Niet in de laatste plaats omdat we tegenwoordig aan Fika doen… (leuke gewoonte uit Zweden). Voor Paleo heb ik een apart hoekje ingericht. Dat wil ik ook gaan doen voor de airfryer. Op die manier is het voor iedere bezoeker makkelijk terug te vinden onder de recepten.

Onderstaand recept is erg lekker, vetvrij en staat na een kleine 20 minuten op tafel.

Hier kun je Airfryer baktijden bekijken. En er is zelfs een app van voor de iPhone en voor Android.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Courgettepakketje met gegrillde tomaten
airfryer
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
airfryer
Print
Instructies
  1. Snijd de courgette overlangs in tweeën en herhaal dat een keer, zodat je vier plakken krijgt.
  2. Snijd de kipfilet in tweeën. Zorg dat beide delen even dik zijn.
  3. Verdeel de ontbijtspek in tweeën en leg de plakjes onder elkaar.
  4. Leg op ieder vlak ontbijtspek een plak courgette en leg daar de kip op. Strooi er peper en zout naar smaak over. Leg daar een plak mozzarella op en dek af met de volgende plak courgette.
    airfreyer
  5. Sla de plakjes spek om het stapeltje zodat je een soort slavink krijgt.
  6. Snijd de tomaten in tweeën en strooi hier wat Parmezaanse kaas over.
  7. Doe alles in de mand van de AF en zet hem op 180°C, 12 minuten (reken hiervan 3 minuten voor het opwarmen). Als het belletje gaat draai je de pakketjes even om en zet je de AF nogmaals aan op 9 minuten.
  8. Zoals met alle apparatuur, kan ook de AF van merk tot merk verschillen qua tijden. Dus bekijk even of de spek lekker krokant is, dan is het klaar.

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Kennen jullie de soto ajam nog? Ik vond het zo ontzettend lekker dat ik het wel vaker wilde eten en liefst ook nog op het werk tijdens de lunch. Maar daar heb ik natuurlijk geen keuken tot mijn beschikking. Toen bedacht ik mij ineens de […]

Bloemkoolcurry met mango en kipfilet

Bloemkoolcurry met mango en kipfilet

Na de vakantie weer zelf de keuken in moeten is toch een vreemd iets. Want wat ga je nou eten als je geen menukaart voor je neus hebt?! Dus op naar de supermarkt. Daar liep ik een flinke tijd te drentelen bij de groente-afdeling. Mijn […]

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

Gisteren had ik toch zo’n trek in deze overheerlijke soto ajam! Gelukkig had ik alles al in huis, dus toen lunchtijd naderde ben ik lekker de voortent in gegaan om deze heerlijke soto ajam te maken.

Soto ajam

Van oorsprong is soto ajam (of saoto) een Javaans gerecht. Het is zeer geliefd onder de Surinamers. En alhoewel soto ajam kippensoep is, vind ik het totaal niet lijken op de kippensoep zoals wij die eten. Eigenlijk is het een bouillon met heel veel bijgerechtjes. Ik vind het heel knus om die kommetjes met lekkers te zien staan en dan op die manier zelf je soto aan tafel samen te stellen. Hierdoor kan een vegetariër ook gewoon mee eten (moet je natuurlijk geen vleesbouillon hebben gemaakt). Het lijkt veel werk, maar dat is het echt niet. Je kunt de bouillon overigens ook van tevoren al klaarmaken en invriezen. Als je dan een keer trek hebt in soto ben je zo klaar 🙂

Je kunt naast de bami natuurlijk ook een schaaltje rijst neerzetten, want ook dat is lekker in de soto ajam!

Taugé

Ergens een keer gelezen dat je taugé moet wassen en schoonmaken. Lees: de uiteindjes wegsnijden. Dat had ik nooit eerder gedaan, want leek me eigenlijk helemaal niet nodig. Maar ik begon toch te twijfelen en sindsdien maak ik de taugé maar braaf schoon. Wel een klusje waar je even voor moet gaan zitten zeg… priegelwerkje is dat.

Maak jij de taugé schoon of vind je dat onzin? Laat het weten in een reactie hieronder!

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Soto Ajam (of saoto)
soto ajam
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
soto ajam
Print
Instructies
  1. Doe de kipfilet in een pan met water (kip moet onder staan) en voeg de gemberpasta, galanga en udang petis toe. Laat dit koken tot de kip gaar is, ca. 6 minuten.
  2. Fruit in een andere pan de gesnipperde ui, fijngesneden rode peper en knoflook. Voeg dan de rest van het water en de bouillonblokjes toe.
  3. Haal de kip uit de pan en voeg dat vocht toe aan de pan met ui, peper en knoflook. Kook hierin de bami (hoeft niet helemaal gaar, want het gaart nog verder in de soep).
  4. Giet de bami af onder koud water en zet weg. Kook ondertussen een ei hard in 8 minuten.
  5. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar en bak dit op hoog vuur tot het knapperig en goudbruin is (dit kun je overigens ook achterwege laten als je het teveel werk vindt, maar het knapperige vind ik persoonlijk erg lekker).
  6. Pel en halveer het ei. Schep in een mooie kom een half ei, wat taugé, beetje bami, kip en scheur een paksoi blad in kleine stukken. Doe in het midden daarvan een lepeltje sambal. Zet de kommen op tafel.
  7. Zeef de bouillon en serveer die in een aparte kom zodat je aan tafel pas de hete bouillon erover giet. Doe dit met beleid aan de zijkant, dan wordt de bouillon niet direct rood van de sambal.


Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Ook wel sayur buncis. Dit zijn heerlijk gekruide sperzieboontjes die je zowel vegetarisch als met vlees kunt bereiden. Aangezien dochter vegetarisch is koos ik voor die variant, maar voor het gemak geef ik hieronder de versie weer waarin vlees is verwerkt. Je ziet: ik zit helemaal […]

Tagliatelle met peer: een verrassende combinatie

Tagliatelle met peer: een verrassende combinatie

Toen ik laatst boodschappen ging doen bij mijn favoriete supermarkt zag ik een foto van een grote pan met tagliatelle. Eronder een paar zakken tagliatelle en de tekst “tagliatelle met peer en rucola”. Nergens een recept te bekennen verder en ook niet via de app of […]