Ingrediënt: knoflookpoeder

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Taart als avondeten, ik blijf het een grappig iets vinden. Maar vooral heel lekker natuurlijk. Je kunt er eigenlijk van alles in verwerken. Zo’n quiche is dan ook een geweldige oplossing voor aan het eind van de week. Vaak heb je dan nog een beetje […]

Deze geroosterde kikkererwten zijn verslavend lekker!

Deze geroosterde kikkererwten zijn verslavend lekker!

Toen wij nog regelmatig naar “onze Surinees” gingen, kregen we altijd een bakje met geroosterde kikkererwten. Zalig vond ik dat. Maar helaas, de Surinees besloot juwelier te worden en zijn vrouw (de kok) kon haar keuken sluiten. Toen moest ik zelf aan de slag.  De […]

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Kipfilet uit de koekenpan of oven kan natuurlijk ook, maar deze gekruide kipfilet met een zoetje maakte ik klaar in de Airfryer. Gewoon omdat het kan. Ik heb dat ding tenslotte niet voor niets gekregen. Ik wil hem eigenlijk zo veel mogelijk gebruiken om te zien wat er allemaal mogelijk is. Of niet.

Gekruide kipfilet

Als ik heel eerlijk ben vond ik dat de kip lekker mals en sappig bleef. Veel beter dan vanuit de oven. En als ik je een tip mag geven: maak het van kippendijen, dan wordt het nog lekkerder! Helaas houdt manlief er niet van, dus vandaar dat in onderstaand recept kipfilet is gebruikt.

Lekker met een frisse salade en krieltjes of met fritatta’s van bloemkool en broccoli.

Onderstaande tijd geldt voor mijn airfryer. Heb jij een andere machine dan een Molino van 3,5 liter? Let dan even goed op dat de kip wel gaar is. Een vergiftiging zit anders in een klein mandje!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gekruide krokant gebakken kip
gekruide kipfilet uit de airfryer
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
gekruide kipfilet uit de airfryer
Print
Instructies
  1. Doe alle ingrediënten in een kom. Snijd de "vuiligheid" van de kip weg en leg in de marinade. Schep goed om en masseer de marinade even in de kip. Zet dan minimaal een half uur afgedekt weg.
  2. Leg de kip in de AF en stel de temperatuur in op 180℃. Bak de kip 10 minuten.
  3. Keer de kip dan om en bak nogmaals 10 minuten, maar dan op 160℃.
Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Kennen jullie de soto ajam nog? Ik vond het zo ontzettend lekker dat ik het wel vaker wilde eten en liefst ook nog op het werk tijdens de lunch. Maar daar heb ik natuurlijk geen keuken tot mijn beschikking. Toen bedacht ik mij ineens de […]

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Ik ben dol op nasi goreng, ook al wordt het in Nederland absoluut niet gegeten zoals nasi goreng in Indonesië was bedoeld. Maar dat is een heel ander verhaal. Er zijn inmiddels ook vele varianten te vinden van deze lekkernij. Toen de Javanen de nasi […]

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea

Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie!

De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Instructies
Cranberry compote
  1. Los de suiker op in de port en sinaasappelsap
  2. Voeg de kaneel en de cranberries toe.
  3. Laat alles inkoken en afkoelen. Mocht het te ver zijn ingekookt dan voeg je simpelweg wat water toe.
Zweedse gehaktballetjes
  1. Snipper de ui en fruit deze even aan en laat het vervolgens afkoelen.
  2. Klop het ei los met een vork.
  3. Meng alle ingrediënten (behalve room en bouillon) goed door elkaar en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Dek ze af.
  4. Laat ze in de koelkast even opstijven (maar als je weinig tijd hebt kun je ze ook even in de diepvries doen).
  5. Bak de balletjes rondom mooi bruin tot ze gaar zijn. Schep de balletjes uit de pan, doe ze in een schaal en dek ze af.
  6. Blus het bakvet af met 100 ml runderbouillon, voeg daar 200 ml room aan toe en laat de saus indikken. Mocht het niet genoeg indikken maak dan gebruik van wat bindmiddel.

Smaklig måltid!

Chicken enchilada

Chicken enchilada

Net als ClubPaleo ben ik dol op Mexicaans eten. Maar dat gaat niet meer helemaal samen met Paleo, totdat ik het recept van chicken enchillada bij ClubPaleo tegenkwam. Nu kan ik toch moeilijk ieder recept wat ik daarvandaan haal hier gaan plaatsen, dat zou wel […]

Californische Paleoschotel

Californische Paleoschotel

Internet, e-books, folders: al wat los en vast zit en met Paleo te maken heeft lees ik. En zo vond ik ook dit recept via Club Paleo, een site met recepten, blogs, tips, adviezen en nog veel meer. Neem er eens een kijkje zou ik […]

Varkenshaas met asperges gevuld

Varkenshaas met asperges gevuld

We eten allemaal wel eens een lekker varkenshaasje. Maar weet je eigenlijk waar het vandaan komt? Varkenshaas is de meest malse spier van het varken. Het is een stukje vlees dat schuin toeloopt en het dankt zijn naam aan de vorm die enigszins aan een haas doet denken. Zegt men, ik heb waarschijnlijk te weinig fantasie om die mening te delen. De kop van de haas is het goedkoopst en wordt vaak gebruikt voor saté. Maar daar gaat dit recept niet over. Vandaag gaan we de varkenshaas met asperges eten.

Asperges

Wist je dat er witte, groene én paarse asperges zijn? Bij ons zie je voornamelijk witte en groene asperges. De groene asperge is wat geuriger en sterker van smaak dan de witte en wordt boven de grond geteeld. De paarse asperge is wat zoeter en kan ook rauw gegeten worden waardoor deze geschikt is voor verwerking in salades. Ook de paarse asperge wordt boven de grond geteeld. De witte asperge wordt ook wel “het witte goud” genoemd en groeit onder de grond. De oogst is van begin april tot eind juni, een zeer korte periode dus. In dit recept gebruik ik geen witte of paarse asperges, maar groene. Ze zijn niet alleen heerlijk maar vormen ook nog eens een mooi contrast met het varkenshaasje.

Suggesties voor erbij

Neem een aantal kleine rode aardappelen en een aantal sjalotten en snijd ze in parten. Leg ze in een ovenschaal en voeg wat ongepelde tenen knoflook toe. Besprenkel het geheel met goede olijfolie of – dat vind ik heel lekker – een peperolie en breng op smaak met peper en zout. Hussel dit goed met je handen zodat alles bedekt is onder een laagje olie. De aardappelen zijn lekker gaar en krijgen een knapperig korstje na ongeveer drie kwartier in de oven op 200°C. Maar blijf het in de gaten houden, want de uien kunnen ineens snel gaan, dan moet je het even afdekken met alufolie, zodat de uien niet aanbranden.

Extra groente

Aangezien dit recept voor ongeveer 4 personen is zijn de asperges niet echt genoeg om voldoende groenten binnen te krijgen. Ik serveerde er daarom wat knoflook-peultjes bij. Snijd de puntjes van de peultjes af en trek het draadje wat overlangs loopt er ook af.  Kook de peultjes in 5-7  minuten beetgaar en giet ze af. Spoel ze dan met ijskoud water zodat het garingsproces stopt, je wilt ze tenslotte nog wel een beetje knapperig houden. Verwarm in een koekenpan of wok wat olie en knijp een flinke teen knoflook er boven uit. Voeg dan de peultjes toe en laat dit even kort bakken tot het geheel goed warm is.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Varkenshaas met asperges gevuld
Varkenshaas met asperges
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Varkenshaas met asperges
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de varkenshaas uit de koelkast zodat dit op temperatuur kan komen en dep het droog.
  2. Schil de asperges en snijd ca. 1,5 cm van de onderkant eraf. Zet de asperges in een hoge pan en vul deze met water tot net onder de kopjes, zodat deze wel garen maar geen 'snot' worden. Kook ze ca. 7 minuten en laat ze nog even – van het vuur af – nagaren, giet ze daarna af om af te koelen. Dep ze vervolgens droog met wat keukenpapier.
  3. Snijd de varkenshaas in, maar niet helemaal doorsnijden, zodat je de varkenshaas open kunt klappen. Sla het vlees wat platter met een vleeshamer of 'klop' het wat platter met de hand. Door het vlees plat te slaan wordt het vlees wat malser en is de baktijd ook korter. Taai vlees wordt natuurlijk niet mals op deze manier, maar mals vlees lijkt wel wat malser te worden.
  4. Mix alle kruiden goed door elkaar en bestrooi de open geklapte varkenshaas met de helft van de mix. Wrijf de kruiden er goed in zodat de smaken goed in het vlees trekken.
  5. Leg vervolgens de asperges op de varkenshaas - laat links en rechts de topjes uitsteken voor een leuk effect - en rol deze goed op. Bind het geheel vast met keukentouw. Strooi nu de overbleven kruidenmix over het vlees en rol het er even goed door. Wrijf de mix er weer goed in.
  6. Leg het geheel in een ovenschaal en grill ongeveer 20 tot 25 minuten.
Tip

Aangezien de temperatuur in ovens nogal eens afwijkt, zelfs bij ovens van hetzelfde merk, is het van belang dat je af en toe even kijkt naar het vlees zodat je kunt controleren of het niet uitdroogt of te hard gaat. Dek eventueel af met alufolie.

Spaghetti-notenpaté met courgettesaus

Spaghetti-notenpaté met courgettesaus

Mijn collega beloofde mij een tijd geleden een recept van een pastataart. Ik gaf haar eerst het recept van “mijn” pastataart (die ik op mijn beurt weer bij Culinette had “gepikt”). Vanmorgen kreeg ik dan eindelijk het recept van deze overheerlijke spaghetti-notenpaté. Een frisse salade […]