Ingrediënt: kokos

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Deze groenteschotel kun je zowel warm als koud eten. Makkelijk als je bijvoorbeeld een rijsttafel wilt maken en je niet genoeg vuurtjes hebt om op te koken. Je maakt dan de oerapan en laat dat lekker staan tot je gaat eten. In dat geval kun […]

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje op deze toer ben en ik onlangs bij de Toko had gegeten, dacht ik “NU”! Ik bestelde naast het gebruikelijke ook een dadar gulung om te kijken hoe dat er bij een super Toko uitzag en smaakte.

Verliefd op dadar gulung

En nu ben ik dus helemaal verkocht aan deze lekkernij! Het was wel even een werkje en een rommeltje omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, maar uiteindelijk blijkt het een fluitje van een cent te zijn. Een volgende keer draai ik er mijn hand niet meer voor om. Nu moet ik alleen nog zien uit te vissen of ik ze ook kan invriezen… Dat zou pas echt geweldig zijn.

Dun, dunner, dunst

Geloof me als ik zeg dat er een heel dun laagje beslag op de bodem van de koekenpan moet. Het moeten echt flensjes zijn en dus superdun. Zo’n dikke homp deeg met een korreltje kokos is tenslotte niet echt lekker.

Ik voegde nog een druppel groene kleurstof toe om ze nog wat groener te krijgen. Nodig is het niet, maar ik vind dat gifgroene toch zo mooi ♥

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Dadar gulung
dadar gulung
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
dadar gulung
Print
Instructies
Voor de vulling
  1. Zet een pan op het vuur en doe daar de gula djawa en hete water in. Leg in knoop in de pandanbladeren en voeg deze toe aan de pan. Laat op zacht vuur de gula djawa helemaal smelten in het water.
    dadar gulung
  2. Verwijder dan de pandanbladeren en giet de rest door een zeef in een (hapjes)pan.
  3. Voeg de gemalen kokos toe en bak dit tot het vocht helemaal is opgenomen door de kokos.
    dadar gulung
  4. Maak 9 hoopjes van dit mengsel en laat het een beetje afkoelen.
Voor de flensjes
  1. Klop de eieren in een grote kom. Voeg het zout toe en klop de eieren nogmaals.
  2. Maak 300 ml pandansap door water te mengen met de aroma (of pasta). Volg de verhouding op de verpakking.
  3. Giet ca 250 ml pandansap bij de eieren en klop nogmaals. Zeef de bloem boven het ei- en pandanmengsel. Goed kloppen tot alle klontjes weg zijn. Verdun dan met overige pandansap tot een dun beslag.
    dadar gulung
  4. Zet het beslag een kwartiertje weg (kun je ondertussen alles afwassen).
  5. Doe de olie in een (niet al te grote koekenpan) en veeg na met een keukenpapiertje. Dit doe je maar 1 keer, de pan is daarna vet genoeg. Zet de pan op middelmatig vuur.
  6. Giet ongeveer 1 juslepel beslag in de koekenpan draai de pan een beetje rond zodat de gehele bodem bedekt is met een zeer dun (!) laagje beslag.
    dadar gulung
  7. Het vuur moet beslist niet te hoog, want de flensjes mogen niet bruin verkleuren. Als de bovenkant droog is is het flensje klaar en leg je hem op een bord. Dan bak je de volgende tot al het beslag op is.
  8. De mooie groene kant van de flensjes ligt nu naar boven, de gebakken kant naar onderen. Draai de hele stapel om, want de buitenkant van de dadar gulung wil je zien --> mooie diepe gifgroene kleur.
  9. Leg nu een hoop kokosmengsel op het flensje, rol hem een klein beetje op, sla de zijkanten naar binnen en rol hem door (net als een loempia). En maak ze alle 9 op deze manier af.
Tip

Wikkel ze per stuk strak in een stukje huishoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Als je kunt...

Voedingswaarde
Dadar gulung
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 260 Calorieën uit Vetten 81
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 9g 14%
Verzadigd Vet 7g 35%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 1g
Cholesterol 41mg 14%
Natrium 78mg 3%
Kalium 175mg 5%
Totaal Koolhydraten 43g 14%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 30g
Eiwitten 4g 8%
Vitamine A 1%
Vitamine C 0.2%
Calcium 3%
Ijzer 10%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

 


De kokoskoekjes van Tante Suus

De kokoskoekjes van Tante Suus

Volgens mij heb ik al eens eerder geschreven over die geweldige collega die allerhande snoeperijen bakt voor ons. Voor het gemak noem ik haar Tante Suus, er komen vast nog meer recepten van haar voorbij. Vanmorgen kwam ze weer op het werk met een doos kokoskoekjes. […]