Ingrediënt: komijnpoeder

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Taart als avondeten, ik blijf het een grappig iets vinden. Maar vooral heel lekker natuurlijk. Je kunt er eigenlijk van alles in verwerken. Zo’n quiche is dan ook een geweldige oplossing voor aan het eind van de week. Vaak heb je dan nog een beetje […]

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Leuk filmpje: zo maak je empanadas   Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Empanadas Empanadas eet je gewoon zonder sausje, maar een beetje chimmichurri is altijd ernstig lekker natuurlijk. Print Maaltijd Snacks – hartig, Voorgerecht Voorbereiding 10 minuten Kook Tijd 15 minuten […]

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Oké, je moet het wel een dag van tevoren in de marinade zetten, maar dan heb je ook wel een overheerlijke kipsaté met pindasaus. Natuurlijk hoort saté op een stokje en zo staat het ook in het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de bak vlees met marinade en al omkeren en bakken in een loeihete koekenpan. Net zo lekker, minder werk.

Kip: het meest veelzijdige stukje vlees

Als er nou toch één ding is wat ik eigenlijk altijd en overal wel kan eten, dan is het wel kipsaté met pindasaus! Je kunt het dan ook werkelijk overal bij kwijt: nasi, bami, brood om maar eens mee te beginnen. Maar het kan ook altijd: vakantie, festival, barbecue ’s avonds laat, lunch, snack.

Vroeger

Lustte ik eigenlijk helemaal niets. Maar dan ook werkelijk NIETS. Nou ja, een paar dingetjes en natuurlijk …. juist kipsaté!  En als we uit eten gingen, moest dat ook wel op de kaart staan, anders “leed ik honger”. Enfin, er zijn heel veel soorten satés, je kunt ze op vele manieren marineren en ze zijn allemaal lekker. Maar vandaag maken we deze kipsaté met pindasaus 🙂

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Kipsaté met pindasaus
kipsaté
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 24 uur
Porties
personen
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 24 uur
Porties
personen
kipsaté
Print
Instructies
Kipsaté
  1. Pers de knoflook en snijd de sjalotjes heel fijn. Doe alle ingrediënten in een kom en mix goed met een vork.
  2. Snijd de kippendijen in stukken en leg in de marinade. Laat dit een nacht marineren in de koelkast.
  3. Rijg de kip op stokjes (per drie blokjes, afhankelijk van de grootte) en bak deze in een grillpan, onder de grill of op de barbecue.
Pindasaus
  1. Warm de melk op in een pan en voeg dan de pindakaas toe.
  2. Pers de knoflook en verkruimel de bouillonblokjes.
  3. Wanneer het dikker wordt de rest van de ingrediënten toevoegen. Laat op laag vuur staan tot de saus de gewenste dikte heeft en zet dan het vuur uit.
  4. Toch te dik geworden? Voeg wat (kokos)melk toe. Vlak voor het serveren een theelepeltje sesamolie erdoor roeren.


Raita: een heerlijk Indiase yoghurtdip

Raita: een heerlijk Indiase yoghurtdip

Indiaas eten kan vrij pittig zijn. Verkoeling krijg je dan door bijvoorbeeld een stukje naan met raita te eten. Raita is te vergelijken met de Griekse tzatziki. Zoals gebruikelijk met dit soort gerechtjes/dips kun je er vele varianten van vinden. Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op […]

Chili con carne uit de slowcooker

Chili con carne uit de slowcooker

Nadat ik de chili con carne van Heston Blumenthal had gemaakt, wilde ik het wel vaker op het menu. Maar dan niet zo veel werk er aan hebben natuurlijk. Ik keek eens richting mijn verzameling slowcookers en dacht dat die me wel verder zouden kunnen […]

Chicken enchilada

Chicken enchilada

Net als ClubPaleo ben ik dol op Mexicaans eten. Maar dat gaat niet meer helemaal samen met Paleo, totdat ik het recept van chicken enchillada bij ClubPaleo tegenkwam.

Nu kan ik toch moeilijk ieder recept wat ik daarvandaan haal hier gaan plaatsen, dat zou wel heel ernstig fout zijn, dus als jullie benieuwd zijn naar het hele recept klik dan even op deze link.

Wat ik wel doe is hier even de (aangepaste) ingrediëntenlijst plaatsen zodat ik in de toekomst weet wat ik nodig heb, want hoe ik het klaar moet maken zal ik nooit meer vergeten, het was zó ontzettend lekker dat het zeker vaker op het menu zal komen te staan bij ons thuis!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Chicken enchilada
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bloemkool tortilla's
Vulling
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bloemkool tortilla's
Vulling
Print

Ik had helaas geen arrowroot in huis en gebruikte hiervoor tapioca-meel in de plaats. De saus was overheerlijk, dus ik ga er maar van uit dat die vervanging prima is.

Wat is dat Paleo nu eigenlijk?

Ondanks dat ik er al 13 kilo door ben afgevallen in korte tijd is het geen dieet. Mensen vragen mij, of denken zelf, dat ik op dieet ben wanneer ze zien wat ik eet. Mijn schoonmoeder bijvoorbeeld bleef maar vragen wat ik nu wel of niet “mocht”. Maar het is eigenlijk heel simpel: groenten – fruit – vlees – vis – noten – zaden. Daar bestaat mijn “dieet” uit. Aangevuld met verse en droge kruiden. En jongens wat smul ik er van! Eigenlijk heb ik gewoon mijn levensstijl omgegooid toen ik besloot om gezonder te gaan eten. En daarmee bedoel ik: eten wat gezonder is voor mij, waar ik mij beter bij voel. Bewerkte voeding (pakjes en zakjes) gebruikte ik eigenlijk toch al niet of nauwelijks, maar zijn nu helemaal uit den boze. Suiker? Nee dank u, daar doe ik ook – zo goed als – niet meer aan.

Voordelen van Paleo

  • meer energie
  • slaap beter
  • minder pijntjes en vage kwaaltjes
  • minder opgeblazen gevoel
  • gewichtsafname

Links

Boeken

Onlangs heb ik het boek Eet Paleo van Marinka Bil aangeschaft en dat is een geweldig boek: prachtige foto’s, heerlijke recepten en natuurlijk weer de uitleg wat Paleo nu precies is.

Enfin, zoals jullie merken ben ik dol enthousiast.

Wat denken jullie van deze Paleo levensstijl? Hebben jullie favoriete Paleo recepten? Laat het vooral weten via een reactie hieronder.

Californische Paleoschotel

Californische Paleoschotel

Internet, e-books, folders: al wat los en vast zit en met Paleo te maken heeft lees ik. En zo vond ik ook dit recept via Club Paleo, een site met recepten, blogs, tips, adviezen en nog veel meer. Neem er eens een kijkje zou ik […]

Beef muffins: een ander doel voor je muffinvorm

Beef muffins: een ander doel voor je muffinvorm

Deze snacks zijn eigenlijk altijd en overal goed. Want waarom zou je ze allee als hartige snack eten terwijl je ze ook kunt eten tijdens ontbijt, lunch, picknick, wandeling, in de auto, lekkere-trek-stiller etc. Als ontbijt zeg je?! Ja, waarom niet!? Waarom zouden we altijd […]

BBQ is een mannending!

BBQ is een mannending!

Tenminste, dat willen ze ons allemaal doen geloven

Wie herkent het volgende niet?

Wanneer mijn man de BBQ heeft aangestoken en iedereen aan tafel lekker zit te smullen krijgt hij het ene compliment na het andere. Wat is ie toch geweldig. En dat is ie ook hoor… maar er moet me toch wel even van het hart dat ik me op zulke momenten een ondergeschoven kindje voel. Want wie deed de boodschappen? Wie marineerde het vlees? Wie machte de salade? De hamburgers? De… kortom, tijd voor een saus/marinade met een supersensationeel WOW-effect.

Alle gekheid op een stokje

Wanneer je man de BBQ heeft aangestoken en hij een prachtige T-bone steak op het rooster legt, help jij hem een handje door een lepel chimichurri erover te sprenkelen. De rest van het schaaltje met chimichurri zet je op tafel. En iedereen zal zijn vingers er bij af likken! Deze Argentijnse saus/marinade maakt het vlees helemaal af. Ik bewaar dit soort sauzen altijd in een masonjar.

Te pittig naar jouw zin?

Neem dan één peper of verwijder de zaadjes. Dit doe je het makkelijkst door het kopje van de peper te verwijderen en hem in je handen heen en weer te rollen. Vervolgens sla je de peper leeg op de rand van de gootsteen.

En verder?

Als we een T-bone steak eten, nemen we meestal een steak van zo’n 300 à 350 gram. Als je dan wat stokbrood serveert, een flink schaaltje chimichurri er bij zet en wat gehalveerde tomaten met peper en zout, zit men na het eten echt vol. Maar je kunt er natuurlijk altijd een lekkere salade bij serveren.

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Chimichurri
chimichurri
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Argentijns
Voorbereiding 10 minuten
Porties
pot
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Argentijns
Voorbereiding 10 minuten
Porties
pot
Ingrediënten
chimichurri
Print
Instructies
  1. Pel de tenen knoflook. Plet ze met een groot (koks)mes op een snijplak en snijd de tenen superfijn.
  2. Snijd de rode pepers in ragfijne ringen en snijd dat daarna nog fijner.
  3. Snijd de tomaat en rode uien in hele kleine stukjes.
  4. Hak de peterselie fijn.
  5. Doe alles in een grote kom en meng het geheel goed.
  6. Voeg dan de komijnpoeder en oregano toe en roer nogmaals goed door.
  7. Doe er nu een scheut azijn en olie bij en meng nog een keer.
  8. Breng op smaak met peper en zout. Giet er vervolgens olijfolie op tot de ingrediënten net onder staan. Mix nog een keer heel goed en bewaar in een goed afsluitbare pot.
Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Terug uit Londen kan ik me eindelijk weer uitleven in de keuken en ik had voor de halve week al bedacht wat het moest gaan worden: maandag een kokosrijst met knoflookgarnalen, dinsdag pasta met spinazie en woensdag Griekse stijl köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst. Lekker […]