Ingrediënt: laos

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Deze groenteschotel kun je zowel warm als koud eten. Makkelijk als je bijvoorbeeld een rijsttafel wilt maken en je niet genoeg vuurtjes hebt om op te koken. Je maakt dan de oerapan en laat dat lekker staan tot je gaat eten. In dat geval kun je het beste de kokos er pas op het laatst door doen.

Ik at deze oerapan met rempah en jasmijnrijst.

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Oerapan: Indische droge groenteschotel
Gebruik voor de groenten bijvoorbeeld sperziebonen, bloemkool, broccoli, worteltjes, maïs, paprika, erwtjes, taugé etc.
oerapan
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
oerapan
Print
Instructies
  1. Bak de kokos op laag vuur in een droge koekenpan lichtbruin.
  2. Kook de groenten in weinig water met wat zout beetgaar.
  3. Fruit de ui en knoflook in de olie.
  4. Zet het vuur uit en voeg de sambal, laos, kentjoer en trassi toe. Fruit dit even mee.
  5. Voeg dan water, asemwater, selderij en suiker toe. Laat het sausje een beetje inkoken.
  6. Roer de groenten door het kruidenmengsel en meng er dan de gebakken kokos door.
Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Natuurlijk kennen we allemaal de zakjes van Conimex en andere merken. Maar waarom zou je niet gewoon zelf de nasi- / bamikruiden maken? Gebruik kruid je vlees met het mengsel kruid nasi of bami goreng met een paar theelepeltjes en breng verder op smaak met […]

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Soep to go: alleen nog heet water toevoegen

Kennen jullie de soto ajam nog? Ik vond het zo ontzettend lekker dat ik het wel vaker wilde eten en liefst ook nog op het werk tijdens de lunch. Maar daar heb ik natuurlijk geen keuken tot mijn beschikking. Toen bedacht ik mij ineens de […]

Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Ik ben dol op nasi goreng, ook al wordt het in Nederland absoluut niet gegeten zoals nasi goreng in Indonesië was bedoeld. Maar dat is een heel ander verhaal. Er zijn inmiddels ook vele varianten te vinden van deze lekkernij. Toen de Javanen de nasi goreng in Suriname introduceerden was de Surinaamse nasi geboren. En ook daar zijn inmiddels vele varianten van te vinden.

Surinaamse nasi

De smaak is zoet, zout, pittig, verfrissend… eigenlijk vind ik het niet goed te omschrijven. Je moet het gewoon maar zelf gaan maken! En dan lees ik graag jouw omschrijving van deze overheerlijke Surinaamse nasi.

Serveertips

Als tegenhanger van al dat zout is het heerlijk eten met komkommer (al dan niet in het zuur zuur), gebakken bakbanaan, tomaat en sambal. Maak bijvoorbeeld deze sambal van tomaat erbij. Of wat dacht je van de smeerproppen? Een regelrechte hit!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Surinaamse nasi
surinaamse nasi
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Suriname
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Suriname
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
surinaamse nasi
Print
Instructies
  1. Doe de rijst tezamen met 1 stengel (in grove stukken gesneden) selderij in een pan met water en breng aan de kook. Voeg de knoflookpoeder toe als het water kookt.
  2. Snipper de ui, hak de knoflook en selderij fijn. Snijd de kip in blokjes (niet al te klein, maar ook zeker niet te groot).
  3. Verhit een wok op hoog vuur en voeg de olie toe, temper het vuur en bak de kip tot het een mooie bruine kleur heeft.
  4. Voeg dan de ketjap, knoflook, ui, gembersiroop, bouillonblokjes, bruine suiker, petis udang en het citroensap toe. Schep alles goed om en voeg water toe tot het geheel net onder water staat.
  5. Doe nu het stukjes laos in de pan, zet het vuur laag en laat de boel ongeveer een kwartiertje lekker sudderen.
  6. Inmiddels is de rijst natuurlijk gaar en afgegoten, dan mag je nu de salam verwijderen.
  7. Bak de afgegoten rijst samen met de kip in de wok nog even goed aan. De rijst moet bruin kleuren. Vlak voor serveren de selderij toevoegen.


Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker […]

Pittige eieren: sambal goreng telor

Pittige eieren: sambal goreng telor

Er zijn vele recepten voor pittige eieren op internet te vinden: tomatenpuree toegevoegd, sambal i.p.v. verse rode pepers, sjalotten i.p.v. uien, meer of minder knoflook etc. Je zult uiteindelijk zelf moeten bepalen wat je lekker vindt. Rijsttafel? Een heerlijk bijgerechtje dat eigenlijk niet mag ontbreken […]

Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Ook wel sayur buncis. Dit zijn heerlijk gekruide sperzieboontjes die je zowel vegetarisch als met vlees kunt bereiden. Aangezien dochter vegetarisch is koos ik voor die variant, maar voor het gemak geef ik hieronder de versie weer waarin vlees is verwerkt. Je ziet: ik zit helemaal in de Indische/Indonesische periode 🙂

Toch vegetarisch?

Dan kun je natuurlijk altijd wat reepjes tempeh frituren met een paar druppels ketjap en die er bij serveren.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sajoer boontjes
Wanneer je dit gerecht als onderdeel van een rijsttafel eet, wordt het een bijgerecht en dan heb je voldoende voor 4-5 personen.
Sajoer boontjes
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sajoer boontjes
Print
Instructies
  1. Snijd de sperziebonen schuin af (of neem voor het gemak een zak diepvriesbonen).
  2. Snijd de kipfilet in kleine reepjes.
  3. Snijd de knoflook fijn en de uien grof en fruit ze tot ze glazig zijn.
  4. Voeg de kipfilet toe en bak aan.
  5. Snijd de pepers in stukjes (indien je niet zo van pittig houdt, kun je de zaadjes gemakkelijk verwijderen door het kapje er af te halen en de peper op de rand van de gootsteen leeg te "slaan").
  6. Nu kunnen de bonen en de pepers erbij.
  7. Verpulver het bouillonblokje erboven, voeg een kopje heet water en citroensap toe.
  8. De laos, djahé en salambladeren mogen er nu ook bij.
  9. Laat dit alles op hoog vuur nog een minuut of 10 pruttelen.
  10. Blijf alles continu omscheppen.
Tip

In plaats van kipfilet kun je ook een bakje gerookte spek nemen en die eerst even uitbakken.

Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke sperziebonen, en met diepvriesboontjes nog eens snel klaar ook! Makkelijk voor na je werk, helemaal als je dan bijvoorbeeld de Indische spareribs erbij maakt die in de slowcooker moeten. Je moet er dan natuurlijk wel van tevoren over nagedacht hebben. De spareribs moeten tenslotte ook nog […]