Ingrediënt: munt

Salade van courgette en munt

Salade van courgette en munt

Ik ben dol op salades, vooral als het weer wat warmer gaat worden. Dat kan van stevige maaltijdsalade gaan tot een salade die je serveert bij de BBQ. Courgette is iets waar ik ook al zo dol op ben. Deze salade van courgette en munt […]

Mexicaanse soep met tortillachips

Mexicaanse soep met tortillachips

Deze Mexicaanse soep zag ik voor het eerst op 24Kitchen in de serie Jamie’s 15 minute-meals. Die serie vind ik helemaal geweldig, de manier waarop hij over eten praat (ik val in herhaling) en de manier waarop hij met zijn potten en pannen omgaat vind ik […]

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Al snuffelend op mijn feestboekpagina kwam ik een bericht tegen van FoodiesMagazine waarin gesproken werd over tabouleh met abrikozen en gehaktrolletjes met muntdip. Dat leek me wel heel erg lekker. Er stond ook nog een foto bij geloof ik. Maar al wat ik vond, geen recept. Paniek, want ik moest en zou het nu eten ook!

Dus na een speurtocht op internet en wat eigenwijze ideeën en veranderingen kwam het uiteindelijk toch nog allemaal op tafel!

Wat is tabouleh eigenlijk?

Het is een salade uit de Libanese keuken en betekent lichtscherp in het Oud Arabisch. Het wordt gegeten als voorgerecht of als bijgerecht. Maar aangezien wij salades vaak als hoofdgerecht eten is dat in dit geval ook op die manier gegeten. Het bestaat altijd uit bulgur, tomaten, ui, peterselie en munt. Naar smaak kun je dan allerlei ingrediënten toevoegen. Het geheel wordt overgoten met citroensap en olijfolie. Maar dat ging mij wat te ver, sprenkelen is wel genoeg.

Foute benaming

Nou ja, wat is fout? Maar noem dit nu niet tabouleh salade, want tabouleh IS de salade.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Tabouleh met gehaktrolletjes en muntdip
Tabouleh
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tabouleh
Gehaktstaven
Dressing
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tabouleh
Gehaktstaven
Dressing
Tabouleh
Print
Instructies
Tabouleh
  1. Giet kokend water op de bulgur, tot het net onder staat. Laat dit, afgedekt met een bord, een half uurtje staan.
  2. Snijd de paprika en abrikozen in kleine blokjes, snipper de rode ui, hak peterselie, koriander en munt fijn, snijd de cherry tomaatjes in vieren en hak het pepertje fijn (mét zaadjes.)
  3. Als het goed is is al het water door de bulgur opgenomen. Haal het een beetje los met een vork.
  4. Schep alles met je handen door de bulgur en de salade is klaar.
Gehaktstaven
  1. Fruit de ui en spinazie.
  2. Als de spinazie is geslonken voeg je de rozijnen, gehakte amandelen (grof en fijn en poeder), nootmuskaat, djinten, knoflook (geperst of fijngehakt), zout en peper toe.
  3. Bak dit allemaal even mee onder voortdurend roeren. Zet dan het vuur uit en laat het mengsel goed afkoelen.
  4. Schep het mengsel in een kom, voeg het gehakt toe en maak hier staven van. Bak ze rondom bruin totdat ze gaar zijn.
Dressing
  1. Meng alle ingrediënten goed en sprenkel over de tabouleh.
Tip

En om het nu helemaal af te maken maak je er een muntdip bij van yoghurt, citroensap en fijngehakte verse munt.

Salade Hawaï met dukkah

Salade Hawaï met dukkah

Eigenlijk was dit gewoon een allegaartje waar geen touw aan vast te knopen was en al helemaal niet geschikt om er een geweldig ogend recept van te maken. Ik weet wel dat ik geen zin had om boodschappen te doen en geen zin had om […]

Raita: een heerlijk Indiase yoghurtdip

Raita: een heerlijk Indiase yoghurtdip

Indiaas eten kan vrij pittig zijn. Verkoeling krijg je dan door bijvoorbeeld een stukje naan met raita te eten. Raita is te vergelijken met de Griekse tzatziki. Zoals gebruikelijk met dit soort gerechtjes/dips kun je er vele varianten van vinden. Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op […]

Biryani-pilav mix: het beste van twee werelden

Biryani-pilav mix: het beste van twee werelden

Zoals ik al zei in de blog van de kebab: er moest en zou iets worden gemaakt in mijn nieuwe Le Creuset pan. Uiteindelijk is het een mix geworden: de biryani-pilav mix. Biryani is gebakken rijst en pilav is vochtiger, meer als risotto.

Serveer er ook zelfgemaakte naan en raita bij. Heerlijk!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Biryani-pilav mix
biryani-pilav
Print
Keuken Indiaas
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Keuken Indiaas
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
biryani-pilav
Print
Instructies
  1. Zet een pan op het vuur met de roomboter en olijfolie. De olie is om de roomboter "in toom te houden" (aanbranden/spatten).
  2. Snipper de uien en knijp de knoflook fijn in de pers. Schep dit in de pan en bak ze glazig.
  3. Rasp ondertussen de wortelen grof en gemberwortel fijn. Voeg dit samen met de kruidnagelen, kardemompeulen en het kaneelstokje toe aan de uien en knoflook en bak dit even mee.
  4. Snijd de rode pepers fijn, indien je niet zo pittig wilt eten kun je de zaadjes verwijderen en bak even mee.
  5. Verkruimel nu het bouillonblokje boven de pan en voeg de rijst toe. Roer goed door en zorg dat ieder rijstkorreltje glimt van de boter en olie.
  6. Voeg nu de saffraan en ca. 2½ kopje heet water toe. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het sudderen.
  7. Indien het te droog wordt moet je weer wat water toevoegen. Wanneer de rijst gaar is, is het gerecht klaar.
Tip

Vlak voor het serveren strooi je fijngesneden koriander en munt over het gerecht.

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat. […]

Gekruide bloemkool onder de grill: verrassend lekker

Gekruide bloemkool onder de grill: verrassend lekker

Op dit moment in de aanbieding bij de grote die op de kleintjes let! Bloemkool is een heel veelzijdige groente. Er zijn zoveel verschillende recepten met bloemkool te vinden, dat je een lange tijd iedere avond bloemkool kunt eten. Maar bij mij krijg je nu […]

Komkommer-meloensoep: ijskoud de lekkerste!

Komkommer-meloensoep: ijskoud de lekkerste!

Eetlust! Dat is de naam van de website waar ik het recept voor deze overheerlijke zomerse komkommer-meloensoep vandaan heb. Els geeft daarbij nog wat tips over wat je wel en niet zou moeten doen tijdens het afkoelen van de pan soep en stopt er nog wat extra ingrediënten in die ik achterwege heb gelaten. Hier dus mijn versie van het recept. Voor jullie gemak, maar ook voor mezelf zodat ik het later weer gemakkelijk terug kan vinden.

Soep in de zomer

Bij soep denk je nou niet echt aan de zomer. Ik niet tenminste. Maar er zijn genoeg soepjes die je prima kunt eten in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan gazpacho, een heerlijke Spaanse soep die koud gegeten wordt of een koude bietensoep. Je hoeft er niet eens voor aan tafel als je geen zin hebt. Gewoon lekker lui onderuit gezakt met een groot glas van deze soep stil je de ergste trek. Ik heb zomers tenminste minder “honger”.

Maak de komkommer-meloensoep op tijd

Het is een koude zomerse soep. Dus als je, net als ik, te laat begint zit er niets anders op dan de pan maar in de vriezer te zetten. Let wel op dat het dan geen komkommer-meloenijs wordt. Alhoewel… is misschien ook wel lekker met dat prachtige weer. Dank je wel Els, dat ik het recept mocht overnemen op mijn blog.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Komkommer-meloensoep
komkommer-meloensoep
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Hollands
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Hollands
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
komkommer-meloensoep
Print
Instructies
  1. Snipper het sjalotje fijn en hak de komkommer in niet al te grote stukken. Ik liet de schil zitten. Haal de pitten uit de meloen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit het sjalotje en de komkommer ongeveer vijf minuten. Giet dan de bouillon erbij en breng het aan de kook.
  3. Laat het geheel pruttelen tot de komkommer lekker zacht is. Voeg dan de meloen toe en laat het nog even zachtjes koken.
  4. Zet nu het vuur uit en giet de inhoud van de pan in een blender. Of zet een staafmixer in de pan.
  5. Als het een egale massa is, zet je het in de koelkast tot het ijskoud is.
  6. Vlak voor het serveren wat citroensap erdoor, een draai vers gemalen peper erover en wat blaadjes munt, al dan niet grof gehakt, er door roeren.
Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Terug uit Londen kan ik me eindelijk weer uitleven in de keuken en ik had voor de halve week al bedacht wat het moest gaan worden: maandag een kokosrijst met knoflookgarnalen, dinsdag pasta met spinazie en woensdag Griekse stijl köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst. Lekker […]