Ingrediënt: paprikapoeder

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Leuk filmpje: zo maak je empanadas   Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Empanadas Empanadas eet je gewoon zonder sausje, maar een beetje chimmichurri is altijd ernstig lekker natuurlijk. Print Maaltijd Snacks – hartig, Voorgerecht Voorbereiding 10 minuten Kook Tijd 15 minuten […]

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Oké, je moet het wel een dag van tevoren in de marinade zetten, maar dan heb je ook wel een overheerlijke kipsaté met pindasaus. Natuurlijk hoort saté op een stokje en zo staat het ook in het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de […]

Meatloaf á la Jamie Oliver

Meatloaf á la Jamie Oliver

Sinds 2011 ben ik mateloos fan van Jamie. En alhoewel ik tegenwoordig steeds vaker denk “hé, dat trucje ken ik wel onderhand”, blijf ik het geweldig vinden om te kijken hoe hij kookt, praat over eten, zich inzet voor goed voedsel enzovoort. De passie waarmee hij dingen aanpakt spreekt me heel erg aan.

Jeugd

Jamie is maar vijf jaar jonger dan ik ben (eeuwig dertien zal ‘ie dan wel zijn) en geboren in Engeland. Zijn ouders hadden een pub, hij kreeg alles dus met de paplepel ingegoten. Ik kom ook uit een horeca-gezin: hotels, restaurants, dancings: mijn ouders hebben alles wel zo’n beetje gehad en gedaan. Maar dat terzijde, ik had het over Jamie. Op zijn zestiende verliet hij school om zich aan te melden bij Westminister Catering College.

Zijn bijnaam (en tevens de naam van één van zijn boeken) is The Naked Chef. Dit slaat eigenlijk op de essentie van het koken: dure ingrediënten en apparatuur zijn helemaal niet nodig om lekker te eten. Alhoewel die apparatuur de zaken wel vergemakkelijkt natuurlijk.

Media

Jamie schreef verschillende boeken, verscheen in/maakte verschillende programma’s en schreef artikelen. Tegenwoordig ligt hij ook in de schappen van de Jumbo. Hallo Jumbo! Oh wacht, hij ligt er niet, alleen zijn eten. En AH heeft een tijdlang servies verkocht dat het predikaat “Jamie” meekreeg. Ik mag ook graag op zijn website rondneuzen: ziet er allemaal even mooi uit. Alhoewel hij natuurlijk een heel team tot zijn beschikking heeft, mag ik graag dromen over zo’n website.

Restaurant

Hij begon het restaurant Fifteen. Vijftien kansarme jongeren kregen een opleiding tot Chef. Helaas heeft het restaurant in Amsterdam het niet gered. Maar het idee is natuurlijk geweldig. Toen ik in Londen was had ik eigenlijk ook naar het restaurant moeten gaan. Willen gaan. Zullen gaan. Maar ja, niet gedaan, alleen is toch ook niet alles tenslotte. Maar mocht ik weer een keer in Londen zijn met mijn lief, dan wil ik toch zeker erheen.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Meatloaf á la Jamie Oliver
Meatloaf
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de meatloaf
Voor de saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de meatloaf
Voor de saus
Meatloaf
Print
Instructies
Meatloaf
  1. Zet de oven op de hoogste stand.
  2. Begin voor de meatloaf met het fruiten van de ui met komijn, ketoembar en oregano. Schep dit in een kom en laat het afkoelen.
  3. Doe ondertussen de crackers in een theedoek of vijzel en sla/maal het fijn. Als het uimengsel is afgekoeld de crackers, mosterd en gehakt toevoegen en met schone handen (duh) kneden tot een bal/worst.
  4. Besmeer het gehakt met wat olijfolie en doe het in een ovenvaste pan of schaal. Zet de oven nu op 200°C en zet de schaal een minuut of 30 in de oven.
Saus
  1. Doe voor de saus de ui, knoflook, rode peper en paprikapoeder in een braadpan. Bak dit tot de ui goudbruin ziet.
  2. Voeg nu de kikkererwten, tomaatblokjes, worcestershire en balsamico azijn toe. Laat dit nog zo'n tien minuten pruttelen.
  3. Haal de naaldjes van de rozemarijntak af en doe ze in een kom. Haal de ovenschaal uit de oven en giet het vet/vocht over de rozemarijnnaalden. Roer dit om. Schep de saus over en rondom de meatloaf.
  4. Leg de plakjes pancetta eroverheen en schep daarop de rozemarijn en zet het geheel nog zo'n tien tot vijftien minuten in de oven.
Tip

Ik gaf er een salade van veldsla, venkel en rucola bij. Serveer de partjes citroen erbij om uit te knijpen over gehakt en saus.

 

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Geen inspiratie, maar wel courgette in huis? Geen zin om te koken, en toch wat lekkers willen eten? Probeer dan deze courgette beignets eens. Wij hadden er zoete aardappelpuree en schnitzels bij. Ze gaan zeker vaker op tafel komen: lekker en gezond! Stemmen: 1 Score: 5 Jij: […]

Raita: een heerlijk Indiase yoghurtdip

Raita: een heerlijk Indiase yoghurtdip

Indiaas eten kan vrij pittig zijn. Verkoeling krijg je dan door bijvoorbeeld een stukje naan met raita te eten. Raita is te vergelijken met de Griekse tzatziki. Zoals gebruikelijk met dit soort gerechtjes/dips kun je er vele varianten van vinden. Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op […]

Frans stoofpotje met kip en champignons

Frans stoofpotje met kip en champignons

Dit bericht is oorspronkelijk ergens in 2011 (denk ik) geplaatst, maar een stoofpotje kan natuurlijk altijd.

Troost na het ziekenhuis

Dol op koken en een iPad mini rijker: dat vroeg gewoon om de Recept van de Dag app van 24Kitchen. Deze week kreeg ik een recept van een Frans stoofpotje en dat zag er aanlokkelijk uit en ook de ingrediënten leken me wel wat. Vandaag mee aan de slag gegaan dus. Gelukkig een stoofpotje, want het staan in de keuken gaat me nog niet zo heel best af, maar dat is dan weer een ander verhaal!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Frans stoofpotje
Frans stoofpotje
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten (zie notitie hieronder)
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten (zie notitie hieronder)
Porties
personen
Ingrediënten
Frans stoofpotje
Print
Instructies
  1. Snijd de champignons in vieren en de sjalotten in ringen.
  2. Mix in een diep bord de bloem en paprikapoeder en hussel dat goed door elkaar.
  3. Dep de kippendijen droog en wentel ze door de mix, klop de overtollige bloem er van af.
  4. Bak de kip een minuut of vijf in een (hogere) braadpan.
  5. Voeg de champignons en sjalotten toe aan de kip en bak een minuutje mee.
  6. Voeg de rode wijn, het bouillonblokje en een scheut water toe en laat dat even lekker pruttelen met de deksel op de pan.
  7. Bak de gerookte spekblokjes uit en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Voeg dat vervolgens toe aan het kippannetje.
Tip

Volgens het oorspronkelijke recept gaat de kip ca. 20 minuten in de pan, maar ik heb het lekker een uur of drie laten pruttelen.

Simpele salade

Natuurlijk moet je daar ook nog wat bij eten, dus we nemen een lekkere sla. Meng 25 ml witte wijnazijn, 1 eetlepel gladde mosterd en 75 ml olijfolie in een slakom. Voeg daar vervolgens 100 gram eikenbbladsla, 1 in blokjes gesneden peer en 250 gram gehalveerde cherrytomaatjes aan toe. Goed husselen en de simpele salade is klaar voor je er erg in hebt. Om het af te maken lekker nog een knapperig stokbrood er bij geven.

Eet smakelijk of liever in dit geval bon appétit!

Ook zin in een Recept van de dag van 24kitchen? Download dan hier de app! Of kijk op de website en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Op reis door Turkije

Op reis door Turkije

Pilav, gehakt, tzatziki en gemengde salade Oh wat vind ik dit toch ongeloveloos lekker! Zelfs wanneer ik weer eens niet zo’n trek heb of al misselijk word bij het denken aan eten gaat dit er echt wel in! Heb alleen niet altijd de puf om […]

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat. […]

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea

Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie!

De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Instructies
Cranberry compote
  1. Los de suiker op in de port en sinaasappelsap
  2. Voeg de kaneel en de cranberries toe.
  3. Laat alles inkoken en afkoelen. Mocht het te ver zijn ingekookt dan voeg je simpelweg wat water toe.
Zweedse gehaktballetjes
  1. Snipper de ui en fruit deze even aan en laat het vervolgens afkoelen.
  2. Klop het ei los met een vork.
  3. Meng alle ingrediënten (behalve room en bouillon) goed door elkaar en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Dek ze af.
  4. Laat ze in de koelkast even opstijven (maar als je weinig tijd hebt kun je ze ook even in de diepvries doen).
  5. Bak de balletjes rondom mooi bruin tot ze gaar zijn. Schep de balletjes uit de pan, doe ze in een schaal en dek ze af.
  6. Blus het bakvet af met 100 ml runderbouillon, voeg daar 200 ml room aan toe en laat de saus indikken. Mocht het niet genoeg indikken maak dan gebruik van wat bindmiddel.

Smaklig måltid!

Californische Paleoschotel

Californische Paleoschotel

Internet, e-books, folders: al wat los en vast zit en met Paleo te maken heeft lees ik. En zo vond ik ook dit recept via Club Paleo, een site met recepten, blogs, tips, adviezen en nog veel meer. Neem er eens een kijkje zou ik […]