Ingrediënt: peper en zout

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Op warme dagen heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. En de salades komen misschien je neus wel uit. Maak dan eens deze pastasalade met gebakken kip. Het is echt een aanrader. Lekker fris en door de appel een beetje zoet. Maar ook […]

Gehaktbroodjes: een overheerlijke snack of zomaar omdat je jezelf wilt verwennen

Gehaktbroodjes: een overheerlijke snack of zomaar omdat je jezelf wilt verwennen

Na mijn avonturen met snacks, eieren en courgettepakketjes besloot ik om eens iets te gaan doen met gehakt en bladerdeeg.  Je kent die frikandelbroodjes van de supermarkt of bakker misschien wel? Nou, ik wilde dus gehaktbroodjes gaan maken. Wederom een succes die herhaling vereist. Plakkende […]

De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketje met gegrillde tomaten

De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketje met gegrillde tomaten

De Airfryer (die ik ook wel “AF” zal noemen her en der) is nu al lange tijd op de markt natuurlijk. Dus ik loop hopeloos achter de feiten aan. Maar gezien het prijskaartje van een Philips AF XL is het niet zo verwonderlijk dat ik die niet meteen heb aangeschaft. Ik heb al zoveel apparaten. En snacks maak ik eigenlijk nooit, dus waarom een hoop geld uitgeven voor een veredelde frituurpan? Was het hele apparaat eigenlijk al weer vergeten.

Taart uit de airfryer

Tijdens een weekendje op de camping kwam de buurman naar me toe. “Silphya, wil jij een lekker stukje cake? Net gebakken!”. Dat liet ik me geen twee keer zegg.. eh vragen. Hij bleek hem gemaakt te hebben in de AF. Pats!!! Daar was dat apparaat weer. Maar wat zeg je nu? Cake bakken in de airfryer?! Daar moest ik meer van weten. Hij bleek er van alles in te doen: aardappelpartjes (al dan niet gekruid), patat, snacks, taart, kip, vlees, groente… noem het maar op en hij maakte het. Interesse gewekt, het liet me niet meer los. Maar dat bedrag hè…

Cadeautje

Na een dag hard werken (ahum) kwam ik thuis en trof een briefje van tante Post in de brievenbus. Er lag een pakketje bij de buren. Ik had niets besteld. “Jij wel?” vroeg ik aan manlief. Ja, hij bleek iets besteld te hebben. En ik dacht aan zijn motor. Daar moet blijkbaar van alles voor besteld worden. Groot was mijn verbazing toen ik een doos aanpakte die toch wel zwaar was. Al teruglopend richting huis stond manlief naar me te grijnzen. Een vreemd gevoel bekroop me. Zou hij…? Ja dus! Daar was hij dan “mijn airfryer”. Eentje van een voor mij onbekend merk. “Een kleintje, een goedkope, dan kun je kijken of het je bevalt” zei de schat ♥

En wat vind ik er nu van?

Geweldig. Echt waar, ik ben helemaal om! De frietjes zijn heerlijk krokant van buiten, zacht van binnen. En grootste voordeel: geen vette vingers! Ik ben echt niet bang voor vet hoor, maar dit vind ik toch wel beter eerlijk gezegd. Ook de snacks waren heerlijk. Alleen zagen de bitterballen er net zo bleek uit toen ze er uit kwamen, als ze er in gingen. Maar de smaak leek wel sterker, beter dan uit een frituurpan. Daar ga ik dus nog even experimenteren door verschillende merken bitterballen te gebruiken. Maar ja, zoals gezegd: veel snacks maak ik nooit. Dus op naar het ‘echte’ werk: groente en vlees! En ook dat is gelukt.

Ook een airfryer aanschaffen?

Dan zijn er een aantal dingen die je liever van tevoren weet. Ik heb een Molino Health Fryer van 3,5 liter. Die van mij heeft een draaiknop: nu al ben ik er zeker van dat digitaal handiger is. Zie jij de draaiknop maar naar drie minuten te krijgen als er tien puntjes staan. Dat is priegelen hoor! En mijn mandje is rond. Heel mooi mandje, maar vierkant is natuurlijk ruimer, dus doe je voordeel met deze tip. Wij zijn nog maar met z’n tweetjes thuis (vijf stuks uitgevlogen) dus we hebben een kleine AF (3,5 liter). Snack je graag en heb je meerdere eters/snackers? Neem dan een lekkere grote. Voor de rest zijn ze volgens mij allemaal goed schoon te maken. En zoals met alle keukenapparaten: kleur en vorm is aan persoonlijke smaak onderhevig.

Paleo en Airfryer

Graag zou ik weer paleo eten, maar op de een of andere manier lijkt dat er toch niet zo heel erg meer in te zitten. Slappeling die ik ben! Mezelf even streng toespreken en toch weer daar naar terug, want de suikerverslaving is er in alle hevigheid. Niet in de laatste plaats omdat we tegenwoordig aan Fika doen… (leuke gewoonte uit Zweden). Voor Paleo heb ik een apart hoekje ingericht. Dat wil ik ook gaan doen voor de airfryer. Op die manier is het voor iedere bezoeker makkelijk terug te vinden onder de recepten.

Onderstaand recept is erg lekker, vetvrij en staat na een kleine 20 minuten op tafel.

Hier kun je Airfryer baktijden bekijken. En er is zelfs een app van voor de iPhone en voor Android.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Courgettepakketje met gegrillde tomaten
airfryer
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
airfryer
Print
Instructies
  1. Snijd de courgette overlangs in tweeën en herhaal dat een keer, zodat je vier plakken krijgt.
  2. Snijd de kipfilet in tweeën. Zorg dat beide delen even dik zijn.
  3. Verdeel de ontbijtspek in tweeën en leg de plakjes onder elkaar.
  4. Leg op ieder vlak ontbijtspek een plak courgette en leg daar de kip op. Strooi er peper en zout naar smaak over. Leg daar een plak mozzarella op en dek af met de volgende plak courgette.
    airfreyer
  5. Sla de plakjes spek om het stapeltje zodat je een soort slavink krijgt.
  6. Snijd de tomaten in tweeën en strooi hier wat Parmezaanse kaas over.
  7. Doe alles in de mand van de AF en zet hem op 180°C, 12 minuten (reken hiervan 3 minuten voor het opwarmen). Als het belletje gaat draai je de pakketjes even om en zet je de AF nogmaals aan op 9 minuten.
  8. Zoals met alle apparatuur, kan ook de AF van merk tot merk verschillen qua tijden. Dus bekijk even of de spek lekker krokant is, dan is het klaar.

Worteltjestaart met pesto

Worteltjestaart met pesto

We kennen allemaal wel de worteltjestaart of -cake die we bij de koffie eten. Of gewoon zomaar tussendoor. Erg lekker natuurlijk, maar niet echt geschikt voor het avondmaal. Deze worteltjestaart is dat wel! Worteltjestaart Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht waar iedereen van zal smullen. Bijna alle […]

Lekker lunchen: wraps met gerookte kip

Lekker lunchen: wraps met gerookte kip

Je ziet wraps overal: bij de benzinepomp, in de koelcellen van de supermarkt en kant en klaar bij stalletjes op straat. Maar waarom zou je? Ze zijn namelijk zo klaar. Wraps kunnen altijd Of je nu vegetariër, veganist of carnivoor bent: wraps kunnen altijd, want […]

Zelf naan maken doe je zo

Zelf naan maken doe je zo

Normaal ging ik altijd naar de supermarkt om naan te kopen. Nu ik eenmaal weet hoe simpel het is zal ik dit niet gauw meer doen! En jij ook niet als je weet hoe simpel en snel je het zelf even maakt.

Voeg een ‘beetje ik’ toe

Daarnaast is het zo dat je nu je eigen smaak er aan kunt geven, zie dat maar te doen bij een supermarkt naan. Meer of minder knoflook of kruiden die je in de kant-en-klare naan niet tegen zult komen. Niets is te gek, het is tenslotte jouw naan!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Naan (Indiaas platbrood)
Naan
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indiaas
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
naan
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indiaas
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
naan
Naan
Print
Instructies
  1. Ik deed alle ingrediënten in de KitchenAid, maar natuurlijk kan het ook met de hand! Kneed alles tot een soepel deeg.
  2. Als het wat droog aanvoelt doe je er een beetje yoghurt of water bij, indien te nat dan natuurlijk nog wat meel toevoegen.
  3. Verdeel de bal in vier gelijke stukken en rol het met behulp van een deegroller uit tot lapjes van ca. 1 cm dik. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon met de hand doen.
  4. Bestrijk de deeglappen met wat olie.
  5. Bak ze in de grillpan tot ze gaar en bruin zijn.
Tip

Lekker met raita!

Gehaktstaven uit de Turkse provincie Adana

Gehaktstaven uit de Turkse provincie Adana

En dan heb je ineens een nieuwe Le Creuset pan erbij! Dan moet daar natuurlijk meteen iets in gemaakt worden. De pan is o.a. geschikt om risotto in te maken, maar helaas: risotto is aan ons niet echt besteed. Denk, pieker en peins en dan Eureka! […]

Spinazietaart

Spinazietaart

Er zijn vele soorten spinazietaart, maar deze is werkelijk heerlijk en nog redelijk snel klaar ook. Er is niets overgebleven van het oorspronkelijke recept, maar dat hoeft ook niet. Filodeeg werd ook een rommeltje, maar ach, voor alles is een eerste keer en de volgende keer […]

Citroenkip met pasta pesto en salade

Citroenkip met pasta pesto en salade

En als ik het dan heb over citroenkip, dan bedoel ik ook echt citroenkip. Je zult er even zuur van gaan kijken, maar het is heerlijk. Ik beloof het je. Het mooie van dit gerecht is eigenlijk wel dat het het hele jaar door kan: door de citroen en de salade is het lekker fris in de zomer, maar door de peper en de citroen is het hartverwarmend in de winter. Eerlijk gezegd maakt het mij sowieso niet uit welk gerecht er in welk seizoen wordt voorgeschoteld. Wanneer ik het lekker vind en er trek in heb, dan eet ik het. Zo simpel is het.

Snel klaar

Het is overigens lekker snel klaar ook: als je het een beetje goed uitkient heb je met 45 minuten een heerlijke pasta op tafel getoverd, mét verse pesto. En als ik je een tip mag geven: verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten voor de pesto maar, je zult me er dankbaar voor zijn. Want als het je lukt om pesto over te houden dan kun je er nog meer lekkere dingen mee doen:

  • smeer het op toast
  • verdun het met wat water en olie en sprenkel het over carpaccio
  • bestrijk kip ermee alvorens te bakken of in de oven te doen
  • als smaakmaker in salades
  • besmeer een broodje met pesto en beleg met gerookte kip of oude kaas

Heb jij nog meer ideeën wat je met pesto kunt doen? Deel het met me!

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Pasta pesto met gepeperde citroenkip
citroenkip
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Citroenkip
Pesto
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Citroenkip
Pesto
citroenkip
Print
Instructies
  1. Snijd de kipfilets een paar keer flink in.
  2. Meng in een kom sap en rasp van 1 citroen, honing en mosterd, geperste knoflooktenen en wat zout, draai er lekker veel peper boven en leg de kipfilets in de marinade.
  3. Zet het geheel een half uurtje in de koelkast.
  4. Verwarm nu de oven tot 220°C en zet een grote pan water op voor de spaghetti.
  5. Maak ondertussen de pesto door basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, zeezout en olijfolie in een blender of keukenmachine te doen en de machine aan te zetten tot de pesto lekker smeuïg is.
    pesto
  6. Snijd de uien in dunne halve ringen en leg deze in een ingevette ovenschaal, leg daar de kipfilets op en giet de rest van de marinade erover. Snijd de halve citroen in dunne schijfjes en leg her en der in de ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven voor ongeveer een half uur.
  7. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking. Giet daarna af en schep de pesto er door.
  8. Drapeer de spaghetti op een bord en leg hier de kipfilets bovenop. Strooi er nog een keer flink wat verse peper overheen.
    pasta pesto
Tip

Geef er een lekkere simpele salade bij.

Tagliatelle met peer: een verrassende combinatie

Tagliatelle met peer: een verrassende combinatie

Toen ik laatst boodschappen ging doen bij mijn favoriete supermarkt zag ik een foto van een grote pan met tagliatelle. Eronder een paar zakken tagliatelle en de tekst “tagliatelle met peer en rucola”. Nergens een recept te bekennen verder en ook niet via de app of […]