Ingrediënt: peterselie

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Op warme dagen heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. En de salades komen misschien je neus wel uit. Maak dan eens deze pastasalade met gebakken kip. Het is echt een aanrader. Lekker fris en door de appel een beetje zoet. Maar ook […]

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Al snuffelend op mijn feestboekpagina kwam ik een bericht tegen van FoodiesMagazine waarin gesproken werd over tabouleh met abrikozen en gehaktrolletjes met muntdip. Dat leek me wel heel erg lekker. Er stond ook nog een foto bij geloof ik. Maar al wat ik vond, geen recept. Paniek, […]

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea

Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie!

De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Voorbereiding 45 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Cranberry compote
Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Print
Instructies
Cranberry compote
  1. Los de suiker op in de port en sinaasappelsap
  2. Voeg de kaneel en de cranberries toe.
  3. Laat alles inkoken en afkoelen. Mocht het te ver zijn ingekookt dan voeg je simpelweg wat water toe.
Zweedse gehaktballetjes
  1. Snipper de ui en fruit deze even aan en laat het vervolgens afkoelen.
  2. Klop het ei los met een vork.
  3. Meng alle ingrediënten (behalve room en bouillon) goed door elkaar en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Dek ze af.
  4. Laat ze in de koelkast even opstijven (maar als je weinig tijd hebt kun je ze ook even in de diepvries doen).
  5. Bak de balletjes rondom mooi bruin tot ze gaar zijn. Schep de balletjes uit de pan, doe ze in een schaal en dek ze af.
  6. Blus het bakvet af met 100 ml runderbouillon, voeg daar 200 ml room aan toe en laat de saus indikken. Mocht het niet genoeg indikken maak dan gebruik van wat bindmiddel.

Smaklig måltid!

BBQ is een mannending!

BBQ is een mannending!

Tenminste, dat willen ze ons allemaal doen geloven Wie herkent het volgende niet? Wanneer mijn man de BBQ heeft aangestoken en iedereen aan tafel lekker zit te smullen krijgt hij het ene compliment na het andere. Wat is ie toch geweldig. En dat is ie […]

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst

Terug uit Londen kan ik me eindelijk weer uitleven in de keuken en ik had voor de halve week al bedacht wat het moest gaan worden: maandag een kokosrijst met knoflookgarnalen, dinsdag pasta met spinazie en woensdag Griekse stijl köfte, muntknoflooksaus en gekruide rijst. Lekker […]

Gevulde aubergine: gehakt en Parmezaanse kaas

Gevulde aubergine: gehakt en Parmezaanse kaas

Laat ik beginnen met te zeggen dat het belangrijk is dat je grote aubergines gebruikt! Die van mij waren eigenlijk te klein, waardoor de helft van de vulling er naast viel. Doet aan de smaak van de gevulde aubergine niets af, maar het is minder fraai als je gasten krijgt. 

Oorsprong

De aubergine is een plant uit de nachtschadefamilie en dit gerecht is dan ook niet voor iedereen geschikt. De aubergineplant werd in de middeleeuwen geïntroduceerd in Andalusië.  Deze groente wordt tegenwoordig ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. De bij ons bekende aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil en de smaak is bitter tot neutraal. Een enkele keer zie je ook in Nederland wel anders gekleurde aubergines.

Bereiden aubergine

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm. De aubergine komt geweldig tot zijn recht met smaakmakers als knoflook, marjolein en basilicum.

Aubergine wordt veelal in plakken gesneden en bestrooid met zout. Na ongeveer een half uur afspoelen met water. Daarna kun je de plakken bakken.

Bekende gerechten met aubergine

Alom bekend zijn natuurlijk de volgende gerechten: moussaka uit de Griekse keuken, baba ganoesj uit de Libanese keuken, melanzane alla parmigiana uit de Italiaanse keuken, en ratatouille uit de Provençaalse keuken.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gevulde aubergines
gevulde aubergines
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
gevulde aubergines
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 200 °C.
  2. Halveer twee aubergines en kook ze tot ze zacht zijn, haal vervolgens het vruchtvlees eruit met een lepel en bewaar dat in een kom.
  3. Vet een ovenschaal in en leg hierin de gehalveerde aubergines.
  4. Voeg aan de kom met vruchtvlees de overige ingrediënten, behalve de geraspte kaas, toe.
  5. Kneed dit alles goed door elkaar en schep het in de aubergines.
  6. Strooi de geraspte kaas erover.
  7. Dek het geheel af met alufolie en zet een minuut of 20 in de oven.
  8. Haal daarna de folie eraf en zet het nog een minuut of 10 terug in de oven.