Rode bieten hummus

Wie kent hummus nog niet? Van origine is het een puree op basis van kikkererwten en tahin. Maar je vindt tegenwoordig vele varianten in de supermarkt waaronder een rode bieten hummus. Spreads zijn een welkome afwisseling op het ouderwetse beleg als kaas, hagelslag, vleeswaren of pindakaas.

Hummus wordt op vele manieren geschreven en uitgesproken, dit verschilt van land tot land en zelfs van streek tot streek. Maar wat je ook doet spreek het niet uit als huu-mus, want dan heb je het over het traag afbreekbare deel van organische stof in de bodem! En dat lijkt me dan weer niet zo lekker op de boterham.

Is die kleur trouwens niet prachtig?! Maar pas op, het is zeer lastig uit kleding te krijgen. En je kunt er nog eens rood van gaan plassen ook. Nou, nu die twee ‘nadelen’ achter de rug zijn, gaan we het hebben over de voordelen.

Rode bieten zitten vol met vitamine c en foliumzuur. Maar ook mineralen als mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Daarnaast zijn er nog meer voordelen voor de gezondheid. Zo zijn rode bieten:

  • ontstekingsremmend
  • ontgiften ze je lichaam
  • verbeteren ze de spijsvertering
  • verlagen ze je bloeddruk
  • verbeteren ze de doorbloeding van je hersenen
  • verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten
  • zijn ze goed voor je immuunsysteem

Toeval of niet, maar in gebieden waar veel bieten worden gegeten, worden mensen gemiddeld veel ouder. Deze rode bieten hummus is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke goed voor je!

rode bieten hummus

Recept voor rode bieten hummus

rode bieten hummus

Rode bieten hummus

Heerlijk met een stokbroodje, soepstengel of toastje. Maar ook lekker als dipper voor bijvoorbeeld stukken wortel of bleekselderij.
Kook: 50 minuten
Porties (aanpasbaar):1 pot

Ingrediënten

  • 2 rode bieten
  • 1 blik kikkererwten, uitlekgewicht ca. 240 gram
  • 1 teen knoflook
  • 2 el tahin
  • 1 tak rozemarijn, de naaldjes
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 60 ml bietensap, of water

Instructies

  • Oven: Verwarm de oven tot 180℃, wikkel de bieten per stuk in aluminium folie en leg ze ongeveer 45 minuten in de oven.
    Fornuis: Kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af. Snij de bieten doormidden of in kwarten. Pel de knoflook en ris de naaldjes van de rozemarijn van het takje af.
  • Voeg alle ingrediënten behalve de olie, peper en zout toe aan een keukenmachine of blender.
  • Maal tot het de gewenste dikte heeft. Je zult waarschijnlijk een paar keer met een spatel langs de randen moeten schrapen om de hummus weer naar het midden te scheppen.
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg nog wat olijfolie toe.

Notities

In een afgesloten pot is de bieten hummus zeker een week houdbaar in de koelkast. Giet eventueel een beetje olie op de hummus voordat je de pot afsluit.

Persoonlijke notities

Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Rode bieten – of ze nu uit eigen tuin komen of voorgekookt zijn: het is allemaal goed.
  • Kikkererwten – ook hierbij gaat het voornamelijk om wat je makkelijk vindt: blik/pot of gedroogde kikkererwten eerst weken en koken.

Dippen of smeren?

Hou je van dippen of van smeren? Deze rode bieten hummus is geschikt voor beiden! Dip er wat gebakken pita puntjes of soepstengels in. Maar een stengel bleekselderij of een stuk wortel wordt ook lekkerder met een gedipte klodder hummus.

Smeer je liever? Dan heb ik echt een geweldige lunchtip voor je! Besmeer een pistolet met rode bieten hummus en beleg dat vervolgens met wat geroosterde groenten en alfalfa. Geroosterde groenten zijn tegenwoordig zelfs vacuümverpakt te krijgen in de supermarkt. Of vervang de geroosterde groenten door een plakje augurk. Heerlijk.

Ook lekker met bieten

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️