Ingrediënt: rode peper

Bloemkoolcurry met mango en kipfilet

Bloemkoolcurry met mango en kipfilet

Na de vakantie weer zelf de keuken in moeten is toch een vreemd iets. Want wat ga je nou eten als je geen menukaart voor je neus hebt?! Dus op naar de supermarkt. Daar liep ik een flinke tijd te drentelen bij de groente-afdeling. Mijn […]

Avocadospread, lekker met knapperige groenten

Avocadospread, lekker met knapperige groenten

We weten allemaal dat we meer groenten moeten eten. De avocado mag dan fruit zijn, maar als je deze avocadospread gebruikt als dip voor de groenten dan zit je weer goed natuurlijk! Ik ben gek op avocado, het is de meest dankbare en makkelijke vrucht […]

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

Gisteren had ik toch zo’n trek in deze overheerlijke soto ajam! Gelukkig had ik alles al in huis, dus toen lunchtijd naderde ben ik lekker de voortent in gegaan om deze heerlijke soto ajam te maken.

Soto ajam

Van oorsprong is soto ajam (of saoto) een Javaans gerecht. Het is zeer geliefd onder de Surinamers. En alhoewel soto ajam kippensoep is, vind ik het totaal niet lijken op de kippensoep zoals wij die eten. Eigenlijk is het een bouillon met heel veel bijgerechtjes. Ik vind het heel knus om die kommetjes met lekkers te zien staan en dan op die manier zelf je soto aan tafel samen te stellen. Hierdoor kan een vegetariër ook gewoon mee eten (moet je natuurlijk geen vleesbouillon hebben gemaakt). Het lijkt veel werk, maar dat is het echt niet. Je kunt de bouillon overigens ook van tevoren al klaarmaken en invriezen. Als je dan een keer trek hebt in soto ben je zo klaar 🙂

Je kunt naast de bami natuurlijk ook een schaaltje rijst neerzetten, want ook dat is lekker in de soto ajam!

Taugé

Ergens een keer gelezen dat je taugé moet wassen en schoonmaken. Lees: de uiteindjes wegsnijden. Dat had ik nooit eerder gedaan, want leek me eigenlijk helemaal niet nodig. Maar ik begon toch te twijfelen en sindsdien maak ik de taugé maar braaf schoon. Wel een klusje waar je even voor moet gaan zitten zeg… priegelwerkje is dat.

Maak jij de taugé schoon of vind je dat onzin? Laat het weten in een reactie hieronder!

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Soto Ajam (of saoto)
soto ajam
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
soto ajam
Print
Instructies
  1. Doe de kipfilet in een pan met water (kip moet onder staan) en voeg de gemberpasta, galanga en udang petis toe. Laat dit koken tot de kip gaar is, ca. 6 minuten.
  2. Fruit in een andere pan de gesnipperde ui, fijngesneden rode peper en knoflook. Voeg dan de rest van het water en de bouillonblokjes toe.
  3. Haal de kip uit de pan en voeg dat vocht toe aan de pan met ui, peper en knoflook. Kook hierin de bami (hoeft niet helemaal gaar, want het gaart nog verder in de soep).
  4. Giet de bami af onder koud water en zet weg. Kook ondertussen een ei hard in 8 minuten.
  5. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar en bak dit op hoog vuur tot het knapperig en goudbruin is (dit kun je overigens ook achterwege laten als je het teveel werk vindt, maar het knapperige vind ik persoonlijk erg lekker).
  6. Pel en halveer het ei. Schep in een mooie kom een half ei, wat taugé, beetje bami, kip en scheur een paksoi blad in kleine stukken. Doe in het midden daarvan een lepeltje sambal. Zet de kommen op tafel.
  7. Zeef de bouillon en serveer die in een aparte kom zodat je aan tafel pas de hete bouillon erover giet. Doe dit met beleid aan de zijkant, dan wordt de bouillon niet direct rood van de sambal.


Salade van courgette en munt

Salade van courgette en munt

Ik ben dol op salades, vooral als het weer wat warmer gaat worden. Dat kan van stevige maaltijdsalade gaan tot een salade die je serveert bij de BBQ. Courgette is iets waar ik ook al zo dol op ben. Deze salade van courgette en munt […]

Gemarineerde paprika’s

Gemarineerde paprika’s

Met deze gemarineerde paprika’s kun je lekker variëren. Eet ze als borrelhapje met een stukje kaas of een frisse dip. Snijd de paprika’s in stukken en voeg ze toe aan salade. Verwerk ze in een soep. Of gewoon lekker bij een goed stuk vlees. Dit […]

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip: een Oosterse verwennerij

Al snuffelend op mijn feestboekpagina kwam ik een bericht tegen van FoodiesMagazine waarin gesproken werd over tabouleh met abrikozen en gehaktrolletjes met muntdip. Dat leek me wel heel erg lekker. Er stond ook nog een foto bij geloof ik. Maar al wat ik vond, geen recept. Paniek, want ik moest en zou het nu eten ook!

Dus na een speurtocht op internet en wat eigenwijze ideeën en veranderingen kwam het uiteindelijk toch nog allemaal op tafel!

Wat is tabouleh eigenlijk?

Het is een salade uit de Libanese keuken en betekent lichtscherp in het Oud Arabisch. Het wordt gegeten als voorgerecht of als bijgerecht. Maar aangezien wij salades vaak als hoofdgerecht eten is dat in dit geval ook op die manier gegeten. Het bestaat altijd uit bulgur, tomaten, ui, peterselie en munt. Naar smaak kun je dan allerlei ingrediënten toevoegen. Het geheel wordt overgoten met citroensap en olijfolie. Maar dat ging mij wat te ver, sprenkelen is wel genoeg.

Foute benaming

Nou ja, wat is fout? Maar noem dit nu niet tabouleh salade, want tabouleh IS de salade.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Tabouleh met gehaktrolletjes en muntdip
Tabouleh
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tabouleh
Gehaktstaven
Dressing
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Tabouleh
Gehaktstaven
Dressing
Tabouleh
Print
Instructies
Tabouleh
  1. Giet kokend water op de bulgur, tot het net onder staat. Laat dit, afgedekt met een bord, een half uurtje staan.
  2. Snijd de paprika en abrikozen in kleine blokjes, snipper de rode ui, hak peterselie, koriander en munt fijn, snijd de cherry tomaatjes in vieren en hak het pepertje fijn (mét zaadjes.)
  3. Als het goed is is al het water door de bulgur opgenomen. Haal het een beetje los met een vork.
  4. Schep alles met je handen door de bulgur en de salade is klaar.
Gehaktstaven
  1. Fruit de ui en spinazie.
  2. Als de spinazie is geslonken voeg je de rozijnen, gehakte amandelen (grof en fijn en poeder), nootmuskaat, djinten, knoflook (geperst of fijngehakt), zout en peper toe.
  3. Bak dit allemaal even mee onder voortdurend roeren. Zet dan het vuur uit en laat het mengsel goed afkoelen.
  4. Schep het mengsel in een kom, voeg het gehakt toe en maak hier staven van. Bak ze rondom bruin totdat ze gaar zijn.
Dressing
  1. Meng alle ingrediënten goed en sprenkel over de tabouleh.
Tip

En om het nu helemaal af te maken maak je er een muntdip bij van yoghurt, citroensap en fijngehakte verse munt.

Meatloaf á la Jamie Oliver

Meatloaf á la Jamie Oliver

Sinds 2011 ben ik mateloos fan van Jamie. En alhoewel ik tegenwoordig steeds vaker denk “hé, dat trucje ken ik wel onderhand”, blijf ik het geweldig vinden om te kijken hoe hij kookt, praat over eten, zich inzet voor goed voedsel enzovoort. De passie waarmee […]

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Geen inspiratie, maar wel courgette in huis? Geen zin om te koken, en toch wat lekkers willen eten? Probeer dan deze courgette beignets eens. Wij hadden er zoete aardappelpuree en schnitzels bij. Ze gaan zeker vaker op tafel komen: lekker en gezond! Stemmen: 1 Score: 5 Jij: […]

Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke kruidige sperziebonen: dat zijn deze Indische toemis boontjes

Heerlijke sperziebonen, en met diepvriesboontjes nog eens snel klaar ook! Makkelijk voor na je werk, helemaal als je dan bijvoorbeeld de Indische spareribs erbij maakt die in de slowcooker moeten. Je moet er dan natuurlijk wel van tevoren over nagedacht hebben. De spareribs moeten tenslotte ook nog eens een nacht in de marinade liggen.

Santen en/of bouillon?

Meestal maak ik deze boontjes trouwens mét santen en zonder bouillon, maar deze keer sloeg ik de santen over. Dat was een prima beslissing! Weer eens wat anders dan wat ik normaal doe. En juist door dat spelen met ingrediënten creëer je je eigen smaak op den duur.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Toemis boontjes
Deze kruidige sperziebonen zijn heerlijk en doen het heel goed als onderdeel van een rijsttafel. Wanneer je dit eet als bijgerecht kunnen er natuurlijk meer mensen van eten dan de 2-3 personen die ik hier onder vermeld.
Sperziebonen
Print
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 20-30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 20-30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sperziebonen
Print
Instructies
  1. Indien je diepvries boontjes hebt kun je deze stap overslaan: dop de boontjes en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en spoel ze af onder koud water. Straks gaan ze namelijk nog weer een keer in de pan en ze moeten niet te slap worden natuurlijk.
  2. Snijd de ui in stukken en wrijf deze samen met de knoflook, zout, laos, trassi en sambal in de vijzel tot een pasta. *
  3. Fruit de boemboe op niet al te hoog vuur, een minuut of drie, tezamen met de salam blaadjes.
  4. Voeg nu de bouillon, ketjap en gula djawa toe. Meng dit goed, zodat de gula djawa ook goed is opgenomen en doe er dan de boontjes bij.
  5. Laat alles nu nog even pruttelen en een beetje inkoken. Het gerecht moet vooral niet droog zijn, maar het moet ook geen soep worden.
  6. Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in vieren en voeg ze nu toe. Schep het geheel nog een paar keer om en serveer.
Tip

* Natuurlijk kun je deze ingrediënten ook met de keukenmachine, blender of staafmixer tot een pasta krijgen, maar op de een of andere manier lijkt het toch altijd smakelijker wanneer je het met de vijzel maakt.


Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Droog gebakken tempeh, heerlijk, ik zeg vaker op tafel! Maar… het valt eerlijk gezegd nog niet mee om dit goed te krijgen. Want of de tempeh is lekker knapperig tot aan het vervolgproces, of wel het wordt helemaal niet knapperig. Op de website van Kokkie Slomo staat het […]