Ingrediënt: rode pepers

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Mexicaanse soep met tortillachips

Mexicaanse soep met tortillachips

Deze Mexicaanse soep zag ik voor het eerst op 24Kitchen in de serie Jamie’s 15 minute-meals. Die serie vind ik helemaal geweldig, de manier waarop hij over eten praat (ik val in herhaling) en de manier waarop hij met zijn potten en pannen omgaat vind ik […]

Marokkaanse saus van Annabel

Marokkaanse saus van Annabel

Vorige week weer een aflevering van Annabel Langbein op 24Kitchen bekeken. Ditmaal ging ze een Marokkaanse saus maken. En die zag er toch wel zo ongeloveloos lekker uit dat ik besloot dat het volgende weekend te gaan maken. En zo kwam het dat ik gisteren in de keuken stond met een waslijst aan ingrediënten.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Marokkaanse saus van Annabel
Marokkaanse saus
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Marokkaans
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
liter
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Marokkaans
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
liter
Ingrediënten
Marokkaanse saus
Print
Instructies
  1. Doe de Spaanse pepers met de gember, knoflook, uien, paprika en olie in een keukenmachine en hak ze tot een pasta.
  2. Doe de pasta in een grote pan en voeg het komijn en venkelzaad toe.
  3. Laat het mengsel - terwijl je af en toe roert - ca. 30 minuten op matig vuur bakken.
  4. Voeg tomaten, het tomatensap of water en de azijn, suiker, citroenschil, peper, zout, koriander en chili vlokken toe.
  5. Laat de saus zonder deksel op laag vuur pruttelen en blijf regelmatig roeren (ongeveer 2 uur) tot de saus een mooie dikke consistentie heeft.
  6. Verdeel de saus over verschillende potten.

Serveertips

In de uitzending gaf ze nog een paar mogelijkheden hoe deze saus te gebruiken. Bijvoorbeeld met kleine gehaktballetjes in deze verrukkelijke saus of als een soort groentegerecht waarbij je de saus moest verwarmen, spinazie er in laten slinken en vervolgens wat eieren er in laten stollen. Heerlijk zag het er uit allemaal.

Ik serveerde het als saus met kipstukjes en daarbij een couscous met rode ui en granaatappel-pitjes. Zalig! En het mooie: er was nog wat over, dus dat eet ik vandaag als lunch!

Thaise kip laksa van Jamie

Thaise kip laksa van Jamie

Het is geen soep. Het is geen noedelgerecht. Het is een combinatie van beiden, ontzettend lekker en heet kip laksa. Dit recept komt uit het boek 15 Minutes van Jamie Oliver, maar je bent er echt wel wat langer mee bezig. Zelfs als je alles zo’n beetje […]

Pittige eieren: sambal goreng telor

Pittige eieren: sambal goreng telor

Er zijn vele recepten voor pittige eieren op internet te vinden: tomatenpuree toegevoegd, sambal i.p.v. verse rode pepers, sjalotten i.p.v. uien, meer of minder knoflook etc. Je zult uiteindelijk zelf moeten bepalen wat je lekker vindt. Rijsttafel? Een heerlijk bijgerechtje dat eigenlijk niet mag ontbreken […]

Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Ook wel sayur buncis. Dit zijn heerlijk gekruide sperzieboontjes die je zowel vegetarisch als met vlees kunt bereiden. Aangezien dochter vegetarisch is koos ik voor die variant, maar voor het gemak geef ik hieronder de versie weer waarin vlees is verwerkt. Je ziet: ik zit helemaal in de Indische/Indonesische periode 🙂

Toch vegetarisch?

Dan kun je natuurlijk altijd wat reepjes tempeh frituren met een paar druppels ketjap en die er bij serveren.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sajoer boontjes
Wanneer je dit gerecht als onderdeel van een rijsttafel eet, wordt het een bijgerecht en dan heb je voldoende voor 4-5 personen.
Sajoer boontjes
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Sajoer boontjes
Print
Instructies
  1. Snijd de sperziebonen schuin af (of neem voor het gemak een zak diepvriesbonen).
  2. Snijd de kipfilet in kleine reepjes.
  3. Snijd de knoflook fijn en de uien grof en fruit ze tot ze glazig zijn.
  4. Voeg de kipfilet toe en bak aan.
  5. Snijd de pepers in stukjes (indien je niet zo van pittig houdt, kun je de zaadjes gemakkelijk verwijderen door het kapje er af te halen en de peper op de rand van de gootsteen leeg te "slaan").
  6. Nu kunnen de bonen en de pepers erbij.
  7. Verpulver het bouillonblokje erboven, voeg een kopje heet water en citroensap toe.
  8. De laos, djahé en salambladeren mogen er nu ook bij.
  9. Laat dit alles op hoog vuur nog een minuut of 10 pruttelen.
  10. Blijf alles continu omscheppen.
Tip

In plaats van kipfilet kun je ook een bakje gerookte spek nemen en die eerst even uitbakken.

Sambal tomaat

Sambal tomaat

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Sambal peteh

Sambal peteh

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Rujak cingur

Rujak cingur

Althans, mijn versie hiervan, want ik vond dit recept ergens op internet en kopieerde de ingrediënten en maakte er een boodschappenlijstje van. Helaas kwam ik er bij thuiskomst achter dat ik niet de bereidingswijze had overgenomen en met de beste wil van de wereld kon ik ook de website niet meer achterhalen. Kwestie van fröbelen en gokken dus maar.

Het eindresultaat was wel heel erg lekker, maar ik zou zo graag het origineel nog een keertje maken.

Heb jij dit al eens gegeten? Laat me gerust weten hoe het wel moet, ik zal je dankbaar zijn 🙂

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rujak cingur
Rujak conger
Print
Porties
Ingrediënten
Saus
Porties
Ingrediënten
Saus
Rujak conger
Print
Instructies
  1. Begin met het maken van de saus. Maal alle ingrediënten, behalve het gekookte water, fijn in de keukenmachine.
  2. Doe een laag olie in een pan en bak hierin de blokjes tempeh en tofu. Wanneer deze knapperig zijn uit de pan halen en uit laten lekken op keukenpapier.
  3. Snipper ondertussen de ui fijn en pers de tenen knoflook uit. Fruit de ui en knoflook aan in de overgebleven olie.
  4. Voeg vervolgens rundvlees, tempeh, tofu, spitskool en sperziebonen toe en bak dit mee.
  5. Voeg nu het mengsel voor de saus toe en meng alles goed, als laatste voeg je wat gekookt water toe totdat er een soort van saus ontstaat.
Biryani-pilav mix: het beste van twee werelden

Biryani-pilav mix: het beste van twee werelden

Zoals ik al zei in de blog van de kebab: er moest en zou iets worden gemaakt in mijn nieuwe Le Creuset pan. Uiteindelijk is het een mix geworden: de biryani-pilav mix. Biryani is gebakken rijst en pilav is vochtiger, meer als risotto. Serveer er […]