Ingrediënt: rundergehakt

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Taart als avondeten, ik blijf het een grappig iets vinden. Maar vooral heel lekker natuurlijk. Je kunt er eigenlijk van alles in verwerken. Zo’n quiche is dan ook een geweldige oplossing voor aan het eind van de week. Vaak heb je dan nog een beetje […]

Gehaktbroodjes: een overheerlijke snack of zomaar omdat je jezelf wilt verwennen

Gehaktbroodjes: een overheerlijke snack of zomaar omdat je jezelf wilt verwennen

Na mijn avonturen met snacks, eieren en courgettepakketjes besloot ik om eens iets te gaan doen met gehakt en bladerdeeg.  Je kent die frikandelbroodjes van de supermarkt of bakker misschien wel? Nou, ik wilde dus gehaktbroodjes gaan maken. Wederom een succes die herhaling vereist. Plakkende […]

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij de rijsttafel mag het eigenlijk niet ontbreken.

Geloof me als ik zeg dat je er een heleboel moet gaan maken, want ze zijn op voor je ‘pap’ kunt zeggen! Dus bij mij gaan ze vanaf nu standaard in de vriezer liggen.

Ik at deze balletjes met jasmijnrijst en oerapan (ook al zo’n heerlijk gerechtje).

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes
rempah
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
balletjes
Ingrediënten
Ketjapsaus
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
balletjes
Ingrediënten
Ketjapsaus
rempah
Print
Instructies
  1. Rooster de kemiri's in een droge koekenpan. Doe het vuur niet te hoog, want ze moeten niet verbranden. Keer ze regelmatig om. Als ze verkleuren en ze beginnen te ruiken is het klaar.
  2. Pak de cobek (vijzel) en doe daar de ketoembar, laos, djinten, sereh en gula djawa in. Wrijf de kruiden fijn, een minuut of twee, en vermeng het goed.
  3. Hak nu de kemiri's fijn tot je een poeder overhoudt. Doe ze dan bij de kruiden in de cobek en wrijf ze samen met de kruiden fijn.
  4. Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze in kleinere stukken. Doe ze met de sambal badjak in een keukenmachine en hak het geheel fijn.
  5. Schep dit mengsel nu bij de kruiden in de cobek en meng het door elkaar met een lepel. Vervolgens weer fijn stampen totdat het allemaal een mooi "papje" is geworden.
    rempah
  6. Doe nu het gehakt in een grote bak en meng er het ei, paneermeel, zout en de ketjap manis doorheen. Voeg de inhoud van de cobek toe en kneed dit flink door elkaar. Schep nu de gemalen kokos erbij, en meng het weer goed. Sluit de bak af en zet het minimaal een half uur in de koelkast.
  7. Draai gehaktballetjes ter grootte van een pingponbal.
  8. Zet de wok op hoog vuur. Als de wok goed heet is giet je er ongeveer 3 cm olie in en temper je het vuur. Doe 1 balletje in de olie om te testen of de olie al heet genoeg is. Gaat het mooi bubbelen dan is de olie goed, gaat het spetteren als een gek dan is de olie te heet.
  9. Frituur nu de balletjes, maar niet teveel tegelijk want dan koelt de pan teveel af. Ik deed er per keer een stuk of zes in.
  10. Houdt de balletjes steeds in beweging zodat ze mooi egaal rondom bruin worden. Proef 1 balletje om te zien of het gaar is, dan weet je hoe lang de balletjes ongeveer in de olie moeten.
  11. Bekleed een vergiet met keukenpapier en doe daar de gefrituurde balletjes in zodat ze uit kunnen lekken.
Ketjapsaus
  1. Doe alle ingrediënten voor de saus in een magnetronbestendig schaaltje.
  2. Zet het ongeveer 30 seconden in de magnetron zodat de pindakaas zachter wordt.
  3. Meng alles met een lepeltje door elkaar.
Tip

(*) Om het recept volledig gluten- en lactosevrij te hebben: vervang de paneermeel.

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Leuk filmpje: zo maak je empanadas   Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Empanadas Empanadas eet je gewoon zonder sausje, maar een beetje chimmichurri is altijd ernstig lekker natuurlijk. Print Maaltijd Snacks – hartig, Voorgerecht Voorbereiding 10 minuten Kook Tijd 15 minuten […]

Meatloaf á la Jamie Oliver

Meatloaf á la Jamie Oliver

Sinds 2011 ben ik mateloos fan van Jamie. En alhoewel ik tegenwoordig steeds vaker denk “hé, dat trucje ken ik wel onderhand”, blijf ik het geweldig vinden om te kijken hoe hij kookt, praat over eten, zich inzet voor goed voedsel enzovoort. De passie waarmee […]

Op reis door Turkije

Op reis door Turkije

Pilav, gehakt, tzatziki en gemengde salade

Oh wat vind ik dit toch ongeloveloos lekker! Zelfs wanneer ik weer eens niet zo’n trek heb of al misselijk word bij het denken aan eten gaat dit er echt wel in! Heb alleen niet altijd de puf om het te maken, al ben je eigenlijk in no time klaar. Pilav is gewoon een mengelmoes met rijst, je kunt dus eigenlijk gebruiken wat je lekker vindt.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Pilav, tzatziki en gehakt
Pilav, tzatziki en gehakt
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Turks
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Pilav
Tzaziki
Gehakt
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Turks
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Pilav
Tzaziki
Gehakt
Pilav, tzatziki en gehakt
Print
Instructies
Pilav
  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn en fruit deze in de olie op een niet al te hoog vuur. Knoflook en ui branden snel aan als je niet oplet.
  2. Voeg nu de rijst aan de pan toe en roer even heel goed door, zodat ieder korreltje rijst glimt van de olie, ui en knoflook.
  3. Snijd de tomaten en paprika in klein stukjes of zeer dunne reepjes en bak even mee.
  4. Voeg nu de bouillon en witte wijn toe, roer even goed door en laat de pan met deksel ca. 15 minuten pruttelen. Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet.
Tzatziki
  1. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst.
  2. Rasp de komkommer grof, vang het op in een schone theedoek en laat het even uitlekken boven een vergiet.
  3. Knijp het overtollige vocht uit de komkommer en voeg dit toe aan de yoghurt.
  4. Pers de knoflook en voeg dit samen met peper en zout - naar smaak - toe aan de yoghurt. Roer goed door.
  5. Snijd de munt fijn en roer dit vlak voor serveren door de tzatziki.
Gehakt
  1. Meng alle ingrediënten goed dooreen met schone handen.
  2. Maak met vochtige handen hamburgertjes of gehaktstaafjes.
  3. Verhit een grillpan en bak hierin de hamburgertjes of gehaktstaafjes.
Tip

Serveer er een lekkere frisse salade of frietjes bij. Dat klinkt misschien als een vreemde combinatie maar is toch wel heel erg lekker.

Aan het eind heb ik een blikje kidneybonen uit laten lekken en toegevoegd.

Hollandse kost: appeltjes gevuld met kruidig gehakt

Hollandse kost: appeltjes gevuld met kruidig gehakt

Winterse geuren Gisterenavond rook het huis heerlijk naar winterse appel en kaneel en tegelijkertijd naar ouderwets Hollandse kost: draadjesvlees en hachee. En dat allemaal in één gerecht: gevulde appeltjes. Ik vond het in eerste instantie maar een vreemde combinatie, maar gaandeweg werd het steeds logischer […]

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat. […]

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook!

Chinese kool kun je zowel rauw als gekookt eten. Het heeft niet die typische koolsmaak en ook niet die penetrante geur, die bijvoorbeeld bloemkool en spruiten wel hebben. Overigens is Chinese kool heel snel gaar: 10 minuten en je hebt een heerlijk beetgare kool.

Slowcooker en kruiden

In onderstaand recept staan er geen hoeveelheden aangegeven bij de kruiden. Ik hou van lekker kruidig en in een slowcooker lijken de smaken wel te verflauwen. Dus dit moet je echt even zelf ondervinden. Maar ik zou er van uit gaan dat wanneer je normaal ergens 1 theelepel van gebruikt, dat je dat nu minimaal moet verdubbelen. Sterker nog wanneer in een recept 1 theelepel staat, maak ik er vaak 1 eetlepel van.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gevulde koolbladeren uit de slowcooker
gevulde koolbladeren
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 6-8 uur
Porties
pakketjes
Ingrediënten
Saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 6-8 uur
Porties
pakketjes
Ingrediënten
Saus
gevulde koolbladeren
Print
Instructies
Gevulde koolbladeren
  1. Zet een grote pan met water op hoog vuur.
  2. Snijd de onderkant van de kool af en haal voorzichtig de bladeren los. Als het water kookt doe je de bladeren er voorzichtig in. Laat dit een minuut of 2 koken, tot de bladeren zacht zijn. Haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
  3. Snijd de ui, paprika en rode pepers in piepkleine stukjes en fruit deze aan in een hapjespan.
  4. Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook, de rijst en een scheutje water toe en laat dit nog even sudderen totdat alles zacht is en het kleine beetje water is verdampt.
  5. Laat dit mengsel afkoelen.
  6. Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg de cayennepper, chilipoeder, nootmuskaat, laos, kaneel en het afgekoelde mengsel toe.
  7. Kneed dit goed door. Draai van dit gehaktmengsel "worstjes".
  8. Leg op ieder koolblad een gehaktworstje en vouw de bladeren dicht (eenmaal van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen en doorrollen).
  9. Mochten de bladeren niet groot genoeg zijn, dan neem je nog een blad en werk je de andere kant uit, zodat de pakketjes gesloten zijn en niet leeg kunnen lopen.
  10. Snijd de andere ui in halve ringen en leg deze op de bodem van de slowcooker en leg hier de koolpakketjes bovenop. Ik had nog een tomaat liggen dus die heb ik in plakken gesneden en bovenop de pakketjes gelegd.
Saus
  1. Mix in een schaal de tomatenpuree, gezeefde tomaten, knoflook, tijm, rozemarijn, oregano, kardemom, peper en zout.
  2. Voeg een scheutje citroensap toe en giet de saus over de koolpakketjes.
  3. Zet de slowcooker op low en kom na 6-8 uur eens kijken.
Tip

Ik serveerde er rijst bij, maar een heerlijke groene salade is natuurlijk ook niet gek. Ik had nog 1 pakketje en wat rijst over en dat ging de volgende dag lekker mee in de lunchtrommel!

Chili con carne uit de slowcooker

Chili con carne uit de slowcooker

Nadat ik de chili con carne van Heston Blumenthal had gemaakt, wilde ik het wel vaker op het menu. Maar dan niet zo veel werk er aan hebben natuurlijk. Ik keek eens richting mijn verzameling slowcookers en dacht dat die me wel verder zouden kunnen […]