Ingrediënt: santen

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Kokosblokjes: lekker en goed tegen een energie-dipje

Kokosblokjes: lekker en goed tegen een energie-dipje

Het is denk ik al zeker twee jaar geleden dat ik deze heerlijke kokosblokjes voor het eerst maakte. Doordat ik de website grondig heb aangepakt ben ik helaas ook het een en ander aan recepten kwijtgeraakt (of had ik deze niet geplaatst?). Hoe dan ook; ze […]

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker maken. Rendang hoeft natuurlijk niet per sé gemaakt te worden van rundvlees. Die van mij wel en dus is het rendang daging.

Tjobek of keukenmachine

De keukenmachine is natuurlijk wel een heel stuk sneller, zo ook een bak en staafmixer. Maar toch lijkt boemboe lekkerder wanneer je alles met de oelekan maalt in de tjobek. In de keukenmachine/staafmixer wordt alles ‘kapotgeslagen’ met een mes, terwijl in de vijzel alles wordt gekneusd. Hierdoor komen de oliën vrij. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon tussen mijn oren zitten. Doe dus gewoon wat jou het handigst lijkt.

Slowcooker, sudderplaat of oven

Voorheen zette ik gewoon een stoofpan op een sudderplaat (minimaal 4 uur), daarna kwam ik op het idee om een pan in de oven te zetten op zeer lage temperatuur (minimaal 5 uur). Tegenwoordig gebruik ik de slowcooker (6-8 uur). Het grote voordeel daarvan vind ik dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan ’s morgens alles in de slowcooker gooien en ’s avonds is mijn eten klaar. Of in geval van rendang, een deel van mijn eten is klaar. Het enige waar je even mee uit moet kijken is de santen en het water: in de slowcooker komt er al genoeg water vrij, voeg dus vooral niet te veel toe. Het vlees hoeft echt, absoluut, zeker weten, niet onder het vocht te staan. Wat je ook leest op internet, geloof me, niet doen.

Ingrediëntenlijst exact volgen

Het leuke van Indisch eten is dat er eigenlijk alleen maar richtlijnen zijn, geen vastomlijnde recepten van zoveel gram dit en zoveel milliliter dat. Het gaat een beetje op gevoel, op geur, op kleur. Lekker proeven. Beetje losse pols. Iets meer van dit en minder van dat. Minder pittig = minder pepers of zaadlijsten verwijderen. Uiteindelijk kom je uit op wat voor jou geweldig is. Zo ben ik ook op deze rendang gekomen tenslotte.

Wij houden erg van knoflook en pedis. Soms kijken we elkaar aan met een blik van ‘hier met de pot sambal!’, dan is er in het proces toch teveel pit verloren gegaan.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rendang daging
rendang
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
rendang
Print
Instructies
Vlees
  1. Zet (bijna) alle ingrediënten klaar, dan kun je snel doorwerken en hoef je niet in je keukenkastje te zoeken.
    rendang ingrediënten
  2. Leg de santen in het kokende water en laat dat gedeeltelijk oplossen.
  3. Snijd de riblappen in stukken en bak het vlees even aan in een grote pan met een beetje olie. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar mijn gevoel zegt me dat te doen met rendang voordat het de slowcooker in gaat.
  4. Snijd het kontje van de sereh en kneus het door er met de oelekan (stamper) op te slaan.
  5. Schep nu het vlees en alle ingrediënten voor het vlees in de slowcooker.
Boemboe
  1. Snijd de steeltjes van de rawits en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Schil de ui en snijd in kleine stukken. Hak de kemirienootjes grof. Schil de gember en snijd in plakjes.
  2. Bak de djinten in een droge koekenpan. Wanneer de sterke geur van komijn je neus binnendringt is het klaar.
  3. Maal alle ingrediënten tot een pasta met behulp van oelekan en tjobek (stamper en vijzel). Het beste begin je met de knoflook en het zeezout, vervolgens de stukken ui en rawits, dan de gember en djinten. De poeders gebruik je als laatste.
    rendang boemboe
  4. Doe wat olie in de pan en fruit hierin de boemboe. Schep het daarna bij het vlees en de overige ingrediënten in de slowcooker.
  5. Roer alles even voorzichtig om en zet de slowcooker op low. Minimaal 6 uur. Bij mij staat het meestal 8 uur aan en dan nog de warmhoudfunctie.
Speklapjes zoals je ze nog nooit gegeten hebt!

Speklapjes zoals je ze nog nooit gegeten hebt!

Ik heb ze in ieder geval nog nooit eerder zo lekker gegeten. Nog te verwerken recepten Vandaag eten we erg makkelijk, dat geeft mij weer tijd om even wat recepten toe te voegen aan de website. Er staan her en der nog wat concepten dus […]

Pittige eieren: sambal goreng telor

Pittige eieren: sambal goreng telor

Er zijn vele recepten voor pittige eieren op internet te vinden: tomatenpuree toegevoegd, sambal i.p.v. verse rode pepers, sjalotten i.p.v. uien, meer of minder knoflook etc. Je zult uiteindelijk zelf moeten bepalen wat je lekker vindt. Rijsttafel? Een heerlijk bijgerechtje dat eigenlijk niet mag ontbreken […]

Sambal peteh

Sambal peteh

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal peteh
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
sambal
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
pot
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
pot
Ingrediënten
sambal
Print
Instructies
  1. Maak een pasta van de pepers, ui en knoflook.
  2. Roer de laospoeder er doorheen.
  3. Snijd de trassi fijn, dan lost het straks beter op.
  4. Verwarm de olie in een wok en roerbak de mix. Goed blijven roeren.
  5. Zodra er wat vocht verdampt is doe je er de sereh, santen en asem bij.
  6. De santen zal smelten in de sambal. Voeg het water toe als er weer wat vocht is verdampt.
  7. Snijd de petehbonen in de lengte een keer of drie door, maar laat een paar bonen heel.
  8. Schep de boontjes door de sambal.
  9. Laat het geheel nog een minuut of vijf pruttelen, tot de gewenste dikte.
  10. Verwijder nu de sereh.
Tip

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.

Sajoer lodeh van Chinese kool

Sajoer lodeh van Chinese kool

Oké, ik geef het direct toe: helemaal authentiek kunnen we deze sajoer lodeh niet noemen, maar lekker is het wel! Gewoon een beetje strooien en gieten met wat ik nog in huis heb, doet wonderen. Het ruikt hier namelijk hetzelfde als wanneer ik de authentieke recepten maak. […]

Sambal badjak

Sambal badjak

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Nasi kuning: feestelijke geurige gele rijst

Nasi kuning: feestelijke geurige gele rijst

Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten. Het was en is “nog steeds” een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi kuning of nasi gurih aan te bieden. Maar vandaag maken we het gewoon zomaar, omdat het kan en lekker is!

Timbaaltje

Om het een feestelijk tintje te geven, of gewoon omdat het leuk is: vul een kommetje met nasi kuning en stamp het flink aan, keer dit om op een bord en je hebt een prachtig rijstbuideltje.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Nasi kuning: feestelijke geurige gele rijst
nasi kuning
Print
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
nasi kuning
Print
Instructies
  1. Ik vind rijst die je niet hoeft te wassen een stuk makkelijker, maar mocht je een andere soort hebben was de rijst dan eerst.
  2. Los de santen op in ca. 6 dl water.
  3. Voeg hieraan de koenjit, sereh (licht gekneusd), djeroek poeroet en zout toe.
  4. Kook de rijst, op de manier die je gewend bent, in de santenoplossing.
Choco-kokostaart: zonder schuldgevoel snoepen!

Choco-kokostaart: zonder schuldgevoel snoepen!

Eigenlijk vond ik het meer een koek. Hoe het ook zij: het is goddelijk! Glutenvrij Koeken en taarten zitten er voor mij niet zo heel veel meer in nu ik glutenvrij eet. Dacht ik… want binnen de Paleo-gemeenschap is er zo ontzettend veel bakwerk te […]