Ingrediënt: sereh

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Natuurlijk kennen we allemaal de zakjes van Conimex en andere merken. Maar waarom zou je niet gewoon zelf de nasi- / bamikruiden maken?

Gebruik

  • kruid je vlees met het mengsel
  • kruid nasi of bami goreng met een paar theelepeltjes en breng verder op smaak met bosui en rode peper
  • kluts wat eieren en voeg een theelepeltje kruiden toe: maak er een omelet van of roerei
  • meng met wat olie en ketjap voor een smakelijke saté marinade

Variatie

  • voeg wat andere kruiden toe, zoals bijvoorbeeld:
    • kerrie
    • knoflookpoeder
    • five spices (klein beetje)

En zo zijn er natuurlijk talloze variaties te bedenken.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Nasi- / bamikruiden
Een heerlijke kruidenmix voor o.a. nasi of bami goreng, saté en eieren
nasi- / bamikruiden
Print
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
nasi- / bamikruiden
Print
Instructies
  1. Mix alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar in een afgesloten potje.
Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker […]

Sambal peteh

Sambal peteh

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Sajoer lodeh van Chinese kool

Sajoer lodeh van Chinese kool

Oké, ik geef het direct toe: helemaal authentiek kunnen we deze sajoer lodeh niet noemen, maar lekker is het wel! Gewoon een beetje strooien en gieten met wat ik nog in huis heb, doet wonderen. Het ruikt hier namelijk hetzelfde als wanneer ik de authentieke recepten maak. Overigens: sajoer = groenten en lodeh = zachtgekookt/gestoofd, en dat is het allemaal zeker. Kniesoor die er wat van vindt dus.

Rijsttafel

Iedereen weet dat een rijsttafel simpel, maar ook heel uitgebreid kan zijn. In mijn ogen zijn er een aantal dingen die bij een rijsttafel niet mogen ontbreken. Een sajoer mag dus niet ontbreken. Bij veel van de Indische recepten hier heb ik aangegeven dat het een “hoofdgerecht” maar ook een “bijgerecht” is.

Deze sajoer is bijvoorbeeld prima als hoofdgerecht te gebruiken. Lekker met rijst en Indische spareribs.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sajoer lodeh
sajoer lodeh
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
sajoer lodeh
Print
Instructies
  1. Zet een pan met wat olie op hoog vuur, draai daarna het vuur laag.
  2. Snijd de ui in halve ringen en voeg dat samen met de uitgeperste knoflooktenen toe aan de pan. Fruit het mengsel even een paar minuten.
  3. Kneus ondertussen de sereh, schil de laos en rasp de gember. Voeg dit allemaal toe aan de pan en laat nog even meebakken.
  4. Rasp ca. 4 kemirienoten boven de pan en voeg de trassi, salam, sambal, oestersaus en asem toe.
  5. Giet hier een beetje kokend water op en laat nog even pruttelen.
  6. Snijd nu de Chinese kool in dunne reepjes en voeg dat toe aan de pan. Schep voortdurend om.
  7. Verkruimel (door plakjes te snijden) de santen boven de pan en giet er nog wat water bovenop. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog even stoven tot de kool geslonken is.
Sambal goreng spruitjes

Sambal goreng spruitjes

Wat zeg je nu? Hou je niet van spruitjes? Nou, van deze sambal goreng spruitjes toch zeker wel hoor! Lijkt in niets op de verzopen spruit, die te lang is doorgekookt: de oer-Hollandse sopdot. Doe dus gewoon maar even lekker mee en stap die keuken […]

Sambal goreng udang

Sambal goreng udang

Dit zijn gekruide garnalen uit de Javaanse keuken, waar je echt je vingers bij op eet! Wij hebben er in ieder geval van genoten en vonden het jammer dat het op was.   Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Sambal goreng udang […]

Sambal badjak

Sambal badjak

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal badjak
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
sambal
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Kook Tijd 45 minuten
Porties
mason jars
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Kook Tijd 45 minuten
Porties
mason jars
Ingrediënten
sambal
Print
Instructies
  1. Maak een pasta van de pepers, ui, knoflook en kemirinoten. Voeg dan de trasi, laos en de suiker toe Vermeng dit goed.
  2. Verhit de olie in een wok en voeg daar het mengsel aan toe. Bakken tot de uien gaar en lichtbruin gekleurd zijn.
  3. Voeg dan de tamarinde, citroengras, santen en eventueel zout toe.
  4. Laat het geheel zachtjes koken totdat het mengsel dikker wordt. Waneer de olie boven komt drijven verwijder je de sereh en laat de sambal afkoelen.
Tip

Schep de sambal in gesteriliseerde potten.

Nasi kuning: feestelijke geurige gele rijst

Nasi kuning: feestelijke geurige gele rijst

Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten. Het was en is “nog steeds” een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi kuning of nasi gurih aan te bieden. Maar vandaag maken we het gewoon zomaar, omdat het kan en lekker is! Timbaaltje […]