Ingrediënt: suiker

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Deze groenteschotel kun je zowel warm als koud eten. Makkelijk als je bijvoorbeeld een rijsttafel wilt maken en je niet genoeg vuurtjes hebt om op te koken. Je maakt dan de oerapan en laat dat lekker staan tot je gaat eten. In dat geval kun […]

Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Doordat rabarber veel als nagerecht wordt gegeten – denk bijvoorbeeld aan hangop – wordt het gezien als fruit. Toch is rabarber wel degelijk een groente! De plant heeft dikke frambozenrode stelen en grote bladeren. Voor zover ik weet worden alleen de stelen gegeten. Rabarber is zowel warm […]

Baguettes zelf bakken doe je zo!

Baguettes zelf bakken doe je zo!

Toen we onlangs weer in Frankrijk waren heb ik een baguette-bakvorm meegenomen. Ik had hem al vaker in de winkel zien liggen, maar vond het wat overdreven om mee te nemen. Nu ik een KitchenAid♥ heb, besloot ik het toch maar te doen. En blij toe! Wat waren de baguettes heerlijk; en binnen twee tellen op ook nog. Dat was dan wel weer jammer, want je hebt er wel even een werkje aan!

Kampvuur

Stokbrood is van oudsher brood dat wordt gebakken boven een kampvuur. Tegenwoordig is het ook de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd.

Oud en taai

Het brood wordt snel oud en taai. Maar dat maakt ze in Frankrijk niets uit. Het stokbrood wordt daar gebruikt bij de maaltijd. Gebruikelijk is het om eerst een salade te eten met flink veel vinaigrette en dan vervolgens je bord schoon te maken met het stokbrood. Daarna krijg je pas de hoofdmaaltijd. Althans, daar waar ik kom is het zo 🙂

Wanneer het als ontbij wordt genuttigd, dan is het bij de hete koffie. Het oude brood wordt dan zompig en klef. Brrr, niet mijn ding. Geef mij het maar vers. En als het oud wordt? Dan kun je er altijd nog een maaltijdsalade mee maken. Beter plan!

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Baguettes: zelf maken
baguettes
Print
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
baguettes
Ingrediënten
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
baguettes
Ingrediënten
baguettes
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 210°C.
  2. Doe het bloem in de kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier het zout en suiker aan toe en mix het geheel even door.
  3. Los de zakjes gist op in het water. Wanneer het gist goed is opgenomen in het water voeg je het toe aan de bloem en kneed je het geheel een minuut of 8. Dit kan natuurlijk met de hand, maar ook met de keukenmachine.
  4. Als het deeg goed gekneed is maak je er een bal van en zet je het weg op een warme plek onder een vochtige theedoek.
  5. Laat het twee uur rijzen.
  6. Neem dan de bal uit de kom en deel het in vieren. Vorm hiervan 4 baguettes en zet het weer even weg onder de theedoek.
  7. Na ongeveer een uurtje maak je inkepingen in de bovenkant met een scherp mes en bestuif je het geheel met wat bloem.
  8. Schuif de baguettes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Tip

Tip: Om een extra krokante korst te krijgen zet je een schaaltje water in de oven. Je kunt de baguettes overigens natuurlijk ook gewoon bestrijken met wat eigeel.

De kokoskoekjes van Tante Suus

De kokoskoekjes van Tante Suus

Volgens mij heb ik al eens eerder geschreven over die geweldige collega die allerhande snoeperijen bakt voor ons. Voor het gemak noem ik haar Tante Suus, er komen vast nog meer recepten van haar voorbij. Vanmorgen kwam ze weer op het werk met een doos kokoskoekjes. […]

Appelclafoutis, dat is appeltaart met de Franse slag

Appelclafoutis, dat is appeltaart met de Franse slag

En dan bedoel ik niet de negatieve Franse slag, maar het maken van een taart op de Franse manier natuurlijk. Lijnen of uitdelen Het is hier al een aantal weken clafoutis wat de klok slaat. Maar ja, echt goed voor de lijn is het natuurlijk […]

Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh kering

Droog gebakken tempeh, heerlijk, ik zeg vaker op tafel! Maar… het valt eerlijk gezegd nog niet mee om dit goed te krijgen. Want of de tempeh is lekker knapperig tot aan het vervolgproces, of wel het wordt helemaal niet knapperig. Op de website van Kokkie Slomo staat het uitgebreid beschreven met foto’s, voorafgaand door een leuk verhaaltje. Sowieso zijn de verhalen van Kokkie erg leuk, althans het is wel mijn soort humor.

Gesmokkeld met de tempeh

Maar goed, terug naar mijn tempeh. De eerste keer was ie dus lekker knapperig tot het vervolgproces dus de tweede keer heb ik gesmokkeld. Hoe? Dat lees je – in het kort – hieronder.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal goreng tempeh kering
Tempeh
Print
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
Tempeh
Print
Instructies
  1. Snijd de tempeh in plakken en snijd die plakken weer in smalle reepjes.
  2. Frituur de reepjes tot ze lekker (licht)bruin en krokant zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  3. Leg ondertussen 1 rode peper een minuut of vijf in kokend heet water.
  4. Wrijf alle ingrediënten (behalve de ketjap) fijn in de vijzel, of maak gebruik van een keukenmachine/blender.
  5. Fruit dit mengsel een minuut of drie in de olie. Niet te hoog want het mag niet spetteren.
  6. Doe de ketjap er nu bij en meng het goed. Zet het vuur uit en schep de gefrituurde tempeh er doorheen.
  7. Giet 100 ml water in een schone wadjan en voeg de gula djawa en kristalsuiker toe.
  8. Breng dit langzaam aan de kook. Schep de tempeh er doorheen. Zorg ervoor dat alles goed wordt opgenomen. Dit moet snel gebeuren, anders verbrandt de hele boel.
  9. De tempeh doe je nu in een grote bak en je schept er de in ringetjes gesneden rode peper en gebakken uitjes door heen.

Je zou nu dus een lekkere snack á la chips/frietjes moeten hebben, maar dat had ik dus niet. De smaak was geweldig dus ik besloot het weg te zetten en er eens een nachtje over te slapen.

De volgende dag kieperde ik de hele bak leeg in kokendhete olie en haalde het er ook snel weer uit. Resultaat? Precies zoals het had moeten zijn voordat het slap werd. Heerlijk dus! Ik blijf dus proberen.

Sambal tomaat

Sambal tomaat

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Toen ik onlangs het boek De Vliegeraar ging lezen viel het mij op hoeveel er over eten werd geschreven. Ik kreeg gelijk beelden van gezellige avonden met familie en vrienden, overvolle schalen met allerlei geurige en kleurige heerlijkheden, volle glazen en veel gelach en gepraat. […]

Avocado ijs

Avocado ijs

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Avocado ijs
avocado ijs
Print
Maaltijd Nagerecht
Voorbereiding 10 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Nagerecht
Voorbereiding 10 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
avocado ijs
Print
Instructies
  1. Snijd de avocado's in de lengte doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit.
  2. Pureer de avocado's met behulp van keukenmachine of blender.
  3. Voeg nu het citroensap, melk, slagroom en suiker toe en mix tot een glad geheel.
  4. Giet het mengsel over in een lage bak en zet het 2,5 uur in de vriezer. Meng het dan nog een keer goed door en zet weer terug in de vriezer voor 2,5 uur.
Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie! De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden. Smaklig […]