Ingrediënt: uien

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Butter chicken uit de slowcooker: boterzachte kip

Butter chicken uit de slowcooker: boterzachte kip

De slowcoker Wat is dat toch een fijn apparaat! Veelal snijd ik ingrediënten al klein de avond voordat ik het ga eten. Dan hoef ik ’s morgens alleen maar alles in de slowcooker te stoppen. Als ik dan na een dag werken thuis kom ruikt […]

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker maken. Rendang hoeft natuurlijk niet per sé gemaakt te worden van rundvlees. Die van mij wel en dus is het rendang daging.

Tjobek of keukenmachine

De keukenmachine is natuurlijk wel een heel stuk sneller, zo ook een bak en staafmixer. Maar toch lijkt boemboe lekkerder wanneer je alles met de oelekan maalt in de tjobek. In de keukenmachine/staafmixer wordt alles ‘kapotgeslagen’ met een mes, terwijl in de vijzel alles wordt gekneusd. Hierdoor komen de oliën vrij. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon tussen mijn oren zitten. Doe dus gewoon wat jou het handigst lijkt.

Slowcooker, sudderplaat of oven

Voorheen zette ik gewoon een stoofpan op een sudderplaat (minimaal 4 uur), daarna kwam ik op het idee om een pan in de oven te zetten op zeer lage temperatuur (minimaal 5 uur). Tegenwoordig gebruik ik de slowcooker (6-8 uur). Het grote voordeel daarvan vind ik dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan ’s morgens alles in de slowcooker gooien en ’s avonds is mijn eten klaar. Of in geval van rendang, een deel van mijn eten is klaar. Het enige waar je even mee uit moet kijken is de santen en het water: in de slowcooker komt er al genoeg water vrij, voeg dus vooral niet te veel toe. Het vlees hoeft echt, absoluut, zeker weten, niet onder het vocht te staan. Wat je ook leest op internet, geloof me, niet doen.

Ingrediëntenlijst exact volgen

Het leuke van Indisch eten is dat er eigenlijk alleen maar richtlijnen zijn, geen vastomlijnde recepten van zoveel gram dit en zoveel milliliter dat. Het gaat een beetje op gevoel, op geur, op kleur. Lekker proeven. Beetje losse pols. Iets meer van dit en minder van dat. Minder pittig = minder pepers of zaadlijsten verwijderen. Uiteindelijk kom je uit op wat voor jou geweldig is. Zo ben ik ook op deze rendang gekomen tenslotte.

Wij houden erg van knoflook en pedis. Soms kijken we elkaar aan met een blik van ‘hier met de pot sambal!’, dan is er in het proces toch teveel pit verloren gegaan.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rendang daging
rendang
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
rendang
Print
Instructies
Vlees
  1. Zet (bijna) alle ingrediënten klaar, dan kun je snel doorwerken en hoef je niet in je keukenkastje te zoeken.
    rendang ingrediënten
  2. Leg de santen in het kokende water en laat dat gedeeltelijk oplossen.
  3. Snijd de riblappen in stukken en bak het vlees even aan in een grote pan met een beetje olie. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar mijn gevoel zegt me dat te doen met rendang voordat het de slowcooker in gaat.
  4. Snijd het kontje van de sereh en kneus het door er met de oelekan (stamper) op te slaan.
  5. Schep nu het vlees en alle ingrediënten voor het vlees in de slowcooker.
Boemboe
  1. Snijd de steeltjes van de rawits en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Schil de ui en snijd in kleine stukken. Hak de kemirienootjes grof. Schil de gember en snijd in plakjes.
  2. Bak de djinten in een droge koekenpan. Wanneer de sterke geur van komijn je neus binnendringt is het klaar.
  3. Maal alle ingrediënten tot een pasta met behulp van oelekan en tjobek (stamper en vijzel). Het beste begin je met de knoflook en het zeezout, vervolgens de stukken ui en rawits, dan de gember en djinten. De poeders gebruik je als laatste.
    rendang boemboe
  4. Doe wat olie in de pan en fruit hierin de boemboe. Schep het daarna bij het vlees en de overige ingrediënten in de slowcooker.
  5. Roer alles even voorzichtig om en zet de slowcooker op low. Minimaal 6 uur. Bij mij staat het meestal 8 uur aan en dan nog de warmhoudfunctie.
Marokkaanse saus van Annabel

Marokkaanse saus van Annabel

Vorige week weer een aflevering van Annabel Langbein op 24Kitchen bekeken. Ditmaal ging ze een Marokkaanse saus maken. En die zag er toch wel zo ongeloveloos lekker uit dat ik besloot dat het volgende weekend te gaan maken. En zo kwam het dat ik gisteren in de keuken stond met […]

Sajoer boontjes

Sajoer boontjes

Ook wel sayur buncis. Dit zijn heerlijk gekruide sperzieboontjes die je zowel vegetarisch als met vlees kunt bereiden. Aangezien dochter vegetarisch is koos ik voor die variant, maar voor het gemak geef ik hieronder de versie weer waarin vlees is verwerkt. Je ziet: ik zit helemaal […]

Hollandse kost: appeltjes gevuld met kruidig gehakt

Hollandse kost: appeltjes gevuld met kruidig gehakt

Winterse geuren

Gisterenavond rook het huis heerlijk naar winterse appel en kaneel en tegelijkertijd naar ouderwets Hollandse kost: draadjesvlees en hachee. En dat allemaal in één gerecht: gevulde appeltjes. Ik vond het in eerste instantie maar een vreemde combinatie, maar gaandeweg werd het steeds logischer en eenmaal gegeten weet ik dat dit een blijvertje is! Het is erg lekker, gezond, makkelijk, snel klaar en ook nog redelijk feestelijk voor als je doordeweekse na het werk gasten krijgt.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Appeltjes gevuld met gekruid gehakt
gevulde appeltjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
gevulde appeltjes
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180℃.
  2. Snipper 1 ui en snijd twee uien in ringen, plet de knoflook en hak het fijn, verkruimel de speculaasjes.
  3. Bak het gehakt mooi rul en bruin, voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak dat tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  4. Voeg de hacheekruiden (let op dit is erg zout, dus geen extra zout toevoegen aan het gerecht!) en speculaasjes toe.
  5. Roer even goed door en bak nog een minuutje of twee.
  6. Schep de tomatenpuree en een scheut wijn door.
  7. Even roeren en nog wat laten pruttelen.
  8. Schil ondertussen de appeltjes en snijd de kap er (ruim) vanaf.
  9. Hol de appeltjes uit met een bolletjeslepel. Bewaar de inhoud van de appeltjes voor het toetje (niet vergeten citroensap erover te doen, tegen verkleuren en voor de smaak straks)!
  10. Vet een niet al te grote ovenschaal in met wat olie of boter.
  11. Leg de appeltjes in de schaal en vul ze met het gehaktmengsel.
  12. Bak de gesneden uienringen heel kort in het klontje boter.
  13. Schep de uienringen over de appeltjes.
  14. Verdeel de geraspte kaas erover en zet de appelkapjes in de ovenschaal ernaast, die kunnen als het gerecht klaar is er weer bovenop gezet worden.

Wij hebben hier pilav bij gegeten en rucola, omdat dat nog over was. Lekkerder is natuurlijk rode kool met appeltjes en gebakken krieltjes of met een frisse peultjessalade en gebakken krieltjes.

Toetje

Doe in een steelpannetje wat boter, bruine suiker en honing en laat dit caramelliseren. Voeg de uitgeholde appelstukjes hier aan toe en blus af me een scheutje rum of rode wijn. Voeg wat verse munt toe en laat het geheel even doorwarmen en de appelstukjes zacht worden. Heerlijk bij een bolletje kaneelijs en slagroom!

Frans Baskenland en hun kippetjes

Frans Baskenland en hun kippetjes

Piment d’Espelette Een tijd geleden kreeg ik van een collega een potje met daarin een klein beetje piment d’Espelette, zodat ik een heerlijke Baskische kip kon maken. Espelette is een dorpje in Frans Baskenland in de streek Aquitane alwaar je prachtige witte huisjes aantreft die […]

Sambal tomaat

Sambal tomaat

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.

Spareribs op Indische wijze

Spareribs op Indische wijze

Er lagen nog twee spareribs in de vriezer, en die lagen me al een tijd in de weg. Maar ja, wat zou ik er eens van gaan maken. Natuurlijk in de slowcooker, zo veel was in ieder geval al zeker. Maar dan de kruiden of de marinade? Tot ik van de week bedacht dat Indische wel heel erg lekker moesten worden, besluit was genomen en de spareribs werden uit de vriezer gehaald.

Lekker goedkope spareribs

Het zijn de goedkoopste delen van varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Ze bevatten meestal 11 tot 13 botten. Het vlees zit op en tussen de botten, afhankelijk van de kwaliteit en grootte. Maar na bereiding in de slowcooker vallen de botjes er tussenuit 🙂

Uit de losse pols

De marinade maakte ik een beetje van dit en een beetje van dat. Op gevoel. Op geur. Op kleur. Omdat dat nu niet het meest handige is wanneer je een recept wilt delen heb ik er toch maar wat maten e.d. bij gezet.

Aangezien manlief er niet zo van houdt heb ik voor hem maar een haaskarbonade gekocht en met de rest mee gemarineerd.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Spareribs op Indische wijze
Boterzacht. Bestek heb je niet meer nodig, het valt zo van de botjes af.
spareribs
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 6 uur
Passieve Tijd 1 nacht
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 6 uur
Passieve Tijd 1 nacht
Porties
personen
Ingrediënten
spareribs
Print
Instructies
  1. Snipper de uien, pers de tenen knoflook en snijd de laos en gember in plakjes.
  2. Mix alle ingrediënten in een grote kom en voeg de spareribs toe.
  3. Zorg ervoor dat ieder stukje vlees onder staat en laat dit een hele nacht zo trekken in de koelkast.
  4. De volgende dag kieper je de hele bak om in de slowcooker en zet je de slowcooker zes uur op low.
Tip

Resultaat is donkere, pittige spareribs die zo van de botjes vallen.

Sajoer tjampoer: een gezonde mix van groente

Sajoer tjampoer: een gezonde mix van groente

Ook wel geschreven als sayur campur. Sajoer = groenten, tjampoer = door elkaar. Ofwel sajoer tjampoer is een allegaartje van groenten. Hoe gezond wil je het hebben Een mix van verschillende soorten groente. Je kunt andere groente toevoegen, dingen uit de ingrediënten achterwege laten. Niets […]