Ingrediënt: water

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Deze groenteschotel kun je zowel warm als koud eten. Makkelijk als je bijvoorbeeld een rijsttafel wilt maken en je niet genoeg vuurtjes hebt om op te koken. Je maakt dan de oerapan en laat dat lekker staan tot je gaat eten. In dat geval kun […]

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje op deze toer ben en ik onlangs bij de Toko had gegeten, dacht ik “NU”! Ik bestelde naast het gebruikelijke ook een dadar gulung om te kijken hoe dat er bij een super Toko uitzag en smaakte.

Verliefd op dadar gulung

En nu ben ik dus helemaal verkocht aan deze lekkernij! Het was wel even een werkje en een rommeltje omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, maar uiteindelijk blijkt het een fluitje van een cent te zijn. Een volgende keer draai ik er mijn hand niet meer voor om. Nu moet ik alleen nog zien uit te vissen of ik ze ook kan invriezen… Dat zou pas echt geweldig zijn.

Dun, dunner, dunst

Geloof me als ik zeg dat er een heel dun laagje beslag op de bodem van de koekenpan moet. Het moeten echt flensjes zijn en dus superdun. Zo’n dikke homp deeg met een korreltje kokos is tenslotte niet echt lekker.

Ik voegde nog een druppel groene kleurstof toe om ze nog wat groener te krijgen. Nodig is het niet, maar ik vind dat gifgroene toch zo mooi ♥

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Dadar gulung
dadar gulung
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
dadar gulung
Print
Instructies
Voor de vulling
  1. Zet een pan op het vuur en doe daar de gula djawa en hete water in. Leg in knoop in de pandanbladeren en voeg deze toe aan de pan. Laat op zacht vuur de gula djawa helemaal smelten in het water.
    dadar gulung
  2. Verwijder dan de pandanbladeren en giet de rest door een zeef in een (hapjes)pan.
  3. Voeg de gemalen kokos toe en bak dit tot het vocht helemaal is opgenomen door de kokos.
    dadar gulung
  4. Maak 9 hoopjes van dit mengsel en laat het een beetje afkoelen.
Voor de flensjes
  1. Klop de eieren in een grote kom. Voeg het zout toe en klop de eieren nogmaals.
  2. Maak 300 ml pandansap door water te mengen met de aroma (of pasta). Volg de verhouding op de verpakking.
  3. Giet ca 250 ml pandansap bij de eieren en klop nogmaals. Zeef de bloem boven het ei- en pandanmengsel. Goed kloppen tot alle klontjes weg zijn. Verdun dan met overige pandansap tot een dun beslag.
    dadar gulung
  4. Zet het beslag een kwartiertje weg (kun je ondertussen alles afwassen).
  5. Doe de olie in een (niet al te grote koekenpan) en veeg na met een keukenpapiertje. Dit doe je maar 1 keer, de pan is daarna vet genoeg. Zet de pan op middelmatig vuur.
  6. Giet ongeveer 1 juslepel beslag in de koekenpan draai de pan een beetje rond zodat de gehele bodem bedekt is met een zeer dun (!) laagje beslag.
    dadar gulung
  7. Het vuur moet beslist niet te hoog, want de flensjes mogen niet bruin verkleuren. Als de bovenkant droog is is het flensje klaar en leg je hem op een bord. Dan bak je de volgende tot al het beslag op is.
  8. De mooie groene kant van de flensjes ligt nu naar boven, de gebakken kant naar onderen. Draai de hele stapel om, want de buitenkant van de dadar gulung wil je zien --> mooie diepe gifgroene kleur.
  9. Leg nu een hoop kokosmengsel op het flensje, rol hem een klein beetje op, sla de zijkanten naar binnen en rol hem door (net als een loempia). En maak ze alle 9 op deze manier af.
Tip

Wikkel ze per stuk strak in een stukje huishoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Als je kunt...

Voedingswaarde
Dadar gulung
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 260 Calorieën uit Vetten 81
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 9g 14%
Verzadigd Vet 7g 35%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 1g
Cholesterol 41mg 14%
Natrium 78mg 3%
Kalium 175mg 5%
Totaal Koolhydraten 43g 14%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 30g
Eiwitten 4g 8%
Vitamine A 1%
Vitamine C 0.2%
Calcium 3%
Ijzer 10%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

 


Surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Ik ben dol op nasi goreng, ook al wordt het in Nederland absoluut niet gegeten zoals nasi goreng in Indonesië was bedoeld. Maar dat is een heel ander verhaal. Er zijn inmiddels ook vele varianten te vinden van deze lekkernij. Toen de Javanen de nasi […]

Supersnelle gado gado – speciaal voor de camping!

Supersnelle gado gado – speciaal voor de camping!

Wat is het toch heerlijk om buiten te kunnen eten! Ik had nog wat gekookte kipfilet over van de soto ajam van gisteren, dus die plukte ik met twee vorken uit elkaar en bakte ik op om bij deze gado gado toe te voegen. En […]

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

Gisteren had ik toch zo’n trek in deze overheerlijke soto ajam! Gelukkig had ik alles al in huis, dus toen lunchtijd naderde ben ik lekker de voortent in gegaan om deze heerlijke soto ajam te maken.

Soto ajam

Van oorsprong is soto ajam (of saoto) een Javaans gerecht. Het is zeer geliefd onder de Surinamers. En alhoewel soto ajam kippensoep is, vind ik het totaal niet lijken op de kippensoep zoals wij die eten. Eigenlijk is het een bouillon met heel veel bijgerechtjes. Ik vind het heel knus om die kommetjes met lekkers te zien staan en dan op die manier zelf je soto aan tafel samen te stellen. Hierdoor kan een vegetariër ook gewoon mee eten (moet je natuurlijk geen vleesbouillon hebben gemaakt). Het lijkt veel werk, maar dat is het echt niet. Je kunt de bouillon overigens ook van tevoren al klaarmaken en invriezen. Als je dan een keer trek hebt in soto ben je zo klaar 🙂

Je kunt naast de bami natuurlijk ook een schaaltje rijst neerzetten, want ook dat is lekker in de soto ajam!

Taugé

Ergens een keer gelezen dat je taugé moet wassen en schoonmaken. Lees: de uiteindjes wegsnijden. Dat had ik nooit eerder gedaan, want leek me eigenlijk helemaal niet nodig. Maar ik begon toch te twijfelen en sindsdien maak ik de taugé maar braaf schoon. Wel een klusje waar je even voor moet gaan zitten zeg… priegelwerkje is dat.

Maak jij de taugé schoon of vind je dat onzin? Laat het weten in een reactie hieronder!

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Soto Ajam (of saoto)
soto ajam
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
soto ajam
Print
Instructies
  1. Doe de kipfilet in een pan met water (kip moet onder staan) en voeg de gemberpasta, galanga en udang petis toe. Laat dit koken tot de kip gaar is, ca. 6 minuten.
  2. Fruit in een andere pan de gesnipperde ui, fijngesneden rode peper en knoflook. Voeg dan de rest van het water en de bouillonblokjes toe.
  3. Haal de kip uit de pan en voeg dat vocht toe aan de pan met ui, peper en knoflook. Kook hierin de bami (hoeft niet helemaal gaar, want het gaart nog verder in de soep).
  4. Giet de bami af onder koud water en zet weg. Kook ondertussen een ei hard in 8 minuten.
  5. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar en bak dit op hoog vuur tot het knapperig en goudbruin is (dit kun je overigens ook achterwege laten als je het teveel werk vindt, maar het knapperige vind ik persoonlijk erg lekker).
  6. Pel en halveer het ei. Schep in een mooie kom een half ei, wat taugé, beetje bami, kip en scheur een paksoi blad in kleine stukken. Doe in het midden daarvan een lepeltje sambal. Zet de kommen op tafel.
  7. Zeef de bouillon en serveer die in een aparte kom zodat je aan tafel pas de hete bouillon erover giet. Doe dit met beleid aan de zijkant, dan wordt de bouillon niet direct rood van de sambal.


Pitabroodjes: de lekkerste maak je zelf!

Pitabroodjes: de lekkerste maak je zelf!

Als er toch iets is wat ik een guilty pleasure vind, dan zijn het wel broodjes shoarma. Natuurlijk kun je die broodjes bij de supermarket kopen en ze in het broodrooster stoppen. Maar er gaat niets boven zelfgemaakte pitabroodjes. Invriezen Je kunt ze makkelijk invriezen. […]

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Empanadas: overheerlijke pittige vleespasteitjes!

Leuk filmpje: zo maak je empanadas   Stemmen: 0 Score: 0 Jij: Stem op dit recept! Empanadas Empanadas eet je gewoon zonder sausje, maar een beetje chimmichurri is altijd ernstig lekker natuurlijk. Print Maaltijd Snacks – hartig, Voorgerecht Voorbereiding 10 minuten Kook Tijd 15 minuten […]

Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Doordat rabarber veel als nagerecht wordt gegeten – denk bijvoorbeeld aan hangop – wordt het gezien als fruit. Toch is rabarber wel degelijk een groente! De plant heeft dikke frambozenrode stelen en grote bladeren. Voor zover ik weet worden alleen de stelen gegeten. Rabarber is zowel warm als koud lekker. Wedden dat je deze rabarbervlaai niet af kunt laten koelen?

Compote bereiden

Wil je de compote bewaren, maak dan een dubbele portie en ga wecken! Giet de compote in een schone weckpot en sluit die goed af. Na het vullen en het luchtdicht afsluiten van de pot, moet je de pot in een pan met water zetten. Neem een brede pan en zet de pot erin. Giet zoveel water in de pan tot de weckpot onder staat. Laat dit vervolgens 30 minuten koken.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rabarbervlaai
Een heerlijke friszure taart met een hint van abrikozen.
rabarbervlaai
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Rabarbercompote
Vlaaideeg
Topping
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Rabarbercompote
Vlaaideeg
Topping
rabarbervlaai
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 180℃.
Rabarber-abrikozen compote
  1. Was en schil de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Schil de abrikozen en snijd ze in vieren.
  2. Breng dit samen met de suiker en het water aan de kook. Laat ongeveer 4 minuten koken, maar zorg dat het geen puree wordt.
  3. Laat de compote afkoelen en uitlekken.
Vlaaideeg
  1. Los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Giet de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor.
  2. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  3. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een half uurtje rijzen.
  4. Rol het deeg uit tot 5 mm dik en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork.
  5. Zet de bodem in 15-20 minuten in de oven. Vul daarna de bodem met de rabarber-abrikozen compote.
Topping
  1. Klop ondertussen het eiwit met de basterdsuiker in een vetvrije kom stijf.
  2. Verdeel over de taart en zet onder de grill. Laat in ca. 3 minuten goudbruin kleuren. Haal uit de oven en zie maar of je kunt wachten tot hij is afgekoeld 🙂
Tip

De hoeveelheid suiker is een richtlijn!!! De rabarber die jij hebt kan wel heel zuur zijn, dan wil je het misschien wat zoeter. Of andersom. De suiker kun je overigens ook vervangen door bijvoorbeeld honing, diksap, kokosbloesemsuiker of wat stroop.


Aspergesoep van overgebleven schillen en kontjes maken

Aspergesoep van overgebleven schillen en kontjes maken

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Waarom zou je schillen en kontjes van asperges weggooien als je er overheerlijke aspergesoep van kunt koken? Aspergeseizoen Het aspergeseizoen is helaas maar kort: ongeveer half april (afhankelijk van de temperatuur) tot 24 juni. Dit houdt […]