Ingrediënt: zeezout

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Kipfilet uit de koekenpan of oven kan natuurlijk ook, maar deze gekruide kipfilet met een zoetje maakte ik klaar in de Airfryer. Gewoon omdat het kan. Ik heb dat ding tenslotte niet voor niets gekregen. Ik wil hem eigenlijk zo veel mogelijk gebruiken om te […]

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Natuurlijk kennen we allemaal de zakjes van Conimex en andere merken. Maar waarom zou je niet gewoon zelf de nasi- / bamikruiden maken? Gebruik kruid je vlees met het mengsel kruid nasi of bami goreng met een paar theelepeltjes en breng verder op smaak met […]

Worteltjestaart met pesto

Worteltjestaart met pesto

We kennen allemaal wel de worteltjestaart of -cake die we bij de koffie eten. Of gewoon zomaar tussendoor. Erg lekker natuurlijk, maar niet echt geschikt voor het avondmaal. Deze worteltjestaart is dat wel!

Worteltjestaart

Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht waar iedereen van zal smullen. Bijna alle kinderen lusten wel worteltjes. Als je dan ook nog eens zegt dat het een taart is, zullen ze het helemaal graag willen eten.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Worteltjestaart met pesto
worteltjestaart
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Taart
Pesto
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Taart
Pesto
worteltjestaart
Print
Instructies
Taart
  1. Verwarm de oven voor tot 200℃.
  2. Snijd het loof van de bospenen af maar laat er een stukje aan zitten (ongeveer 2 cm). Gooi het loof niet weg! Was en schil de wortelen en snijd ze in de lengte door midden. Hele dikke wortelen in de lengte in vieren snijden. Kook de wortelen 5 minuten in ruim kokend water. Zonder zout, dat wordt later gebruikt.
  3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en rol het deeg uit.
  4. Meng de crème fraîche met de geraspte kaas en 1 teen uitgeperste knoflook. Breng op smaak met versgemalen peper. Smeer dit mengsel op het bladerdeeg.
  5. Leg de worteltjes hier boven op en besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met het zeezout.
  6. Bak de taart in de oven in ongeveer 25 minuten gaar. Laat de taart daarna afkoelen.
Pesto
  1. Pureer alle ingrediënten met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Lepel wat van de pesto op ieder stukje taart.
Tip

Leuk om wat loof fijn te snijden en over de taart te strooien.

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Oké, je moet het wel een dag van tevoren in de marinade zetten, maar dan heb je ook wel een overheerlijke kipsaté met pindasaus. Natuurlijk hoort saté op een stokje en zo staat het ook in het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de […]

Asperges met zalm: een gouden combinatie

Asperges met zalm: een gouden combinatie

Lente in een schaaltje, dat is in vier woorden precies wat dit gerecht is voor mij. Het frisse groen van de asperges, het diepe oranjeroze van de zalm en het geel van de citroen maakt mij vrolijk. Ik vind asperges met zalm gewoon een gouden combinatie. […]

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker maken. Rendang hoeft natuurlijk niet per sé gemaakt te worden van rundvlees. Die van mij wel en dus is het rendang daging.

Tjobek of keukenmachine

De keukenmachine is natuurlijk wel een heel stuk sneller, zo ook een bak en staafmixer. Maar toch lijkt boemboe lekkerder wanneer je alles met de oelekan maalt in de tjobek. In de keukenmachine/staafmixer wordt alles ‘kapotgeslagen’ met een mes, terwijl in de vijzel alles wordt gekneusd. Hierdoor komen de oliën vrij. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon tussen mijn oren zitten. Doe dus gewoon wat jou het handigst lijkt.

Slowcooker, sudderplaat of oven

Voorheen zette ik gewoon een stoofpan op een sudderplaat (minimaal 4 uur), daarna kwam ik op het idee om een pan in de oven te zetten op zeer lage temperatuur (minimaal 5 uur). Tegenwoordig gebruik ik de slowcooker (6-8 uur). Het grote voordeel daarvan vind ik dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan ’s morgens alles in de slowcooker gooien en ’s avonds is mijn eten klaar. Of in geval van rendang, een deel van mijn eten is klaar. Het enige waar je even mee uit moet kijken is de santen en het water: in de slowcooker komt er al genoeg water vrij, voeg dus vooral niet te veel toe. Het vlees hoeft echt, absoluut, zeker weten, niet onder het vocht te staan. Wat je ook leest op internet, geloof me, niet doen.

Ingrediëntenlijst exact volgen

Het leuke van Indisch eten is dat er eigenlijk alleen maar richtlijnen zijn, geen vastomlijnde recepten van zoveel gram dit en zoveel milliliter dat. Het gaat een beetje op gevoel, op geur, op kleur. Lekker proeven. Beetje losse pols. Iets meer van dit en minder van dat. Minder pittig = minder pepers of zaadlijsten verwijderen. Uiteindelijk kom je uit op wat voor jou geweldig is. Zo ben ik ook op deze rendang gekomen tenslotte.

Wij houden erg van knoflook en pedis. Soms kijken we elkaar aan met een blik van ‘hier met de pot sambal!’, dan is er in het proces toch teveel pit verloren gegaan.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rendang daging
rendang
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
rendang
Print
Instructies
Vlees
  1. Zet (bijna) alle ingrediënten klaar, dan kun je snel doorwerken en hoef je niet in je keukenkastje te zoeken.
    rendang ingrediënten
  2. Leg de santen in het kokende water en laat dat gedeeltelijk oplossen.
  3. Snijd de riblappen in stukken en bak het vlees even aan in een grote pan met een beetje olie. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar mijn gevoel zegt me dat te doen met rendang voordat het de slowcooker in gaat.
  4. Snijd het kontje van de sereh en kneus het door er met de oelekan (stamper) op te slaan.
  5. Schep nu het vlees en alle ingrediënten voor het vlees in de slowcooker.
Boemboe
  1. Snijd de steeltjes van de rawits en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Schil de ui en snijd in kleine stukken. Hak de kemirienootjes grof. Schil de gember en snijd in plakjes.
  2. Bak de djinten in een droge koekenpan. Wanneer de sterke geur van komijn je neus binnendringt is het klaar.
  3. Maal alle ingrediënten tot een pasta met behulp van oelekan en tjobek (stamper en vijzel). Het beste begin je met de knoflook en het zeezout, vervolgens de stukken ui en rawits, dan de gember en djinten. De poeders gebruik je als laatste.
    rendang boemboe
  4. Doe wat olie in de pan en fruit hierin de boemboe. Schep het daarna bij het vlees en de overige ingrediënten in de slowcooker.
  5. Roer alles even voorzichtig om en zet de slowcooker op low. Minimaal 6 uur. Bij mij staat het meestal 8 uur aan en dan nog de warmhoudfunctie.
Salade Hawaï met dukkah

Salade Hawaï met dukkah

Eigenlijk was dit gewoon een allegaartje waar geen touw aan vast te knopen was en al helemaal niet geschikt om er een geweldig ogend recept van te maken. Ik weet wel dat ik geen zin had om boodschappen te doen en geen zin had om […]

Frans Baskenland en hun kippetjes

Frans Baskenland en hun kippetjes

Piment d’Espelette Een tijd geleden kreeg ik van een collega een potje met daarin een klein beetje piment d’Espelette, zodat ik een heerlijke Baskische kip kon maken. Espelette is een dorpje in Frans Baskenland in de streek Aquitane alwaar je prachtige witte huisjes aantreft die […]

Citroenkip met pasta pesto en salade

Citroenkip met pasta pesto en salade

En als ik het dan heb over citroenkip, dan bedoel ik ook echt citroenkip. Je zult er even zuur van gaan kijken, maar het is heerlijk. Ik beloof het je. Het mooie van dit gerecht is eigenlijk wel dat het het hele jaar door kan: door de citroen en de salade is het lekker fris in de zomer, maar door de peper en de citroen is het hartverwarmend in de winter. Eerlijk gezegd maakt het mij sowieso niet uit welk gerecht er in welk seizoen wordt voorgeschoteld. Wanneer ik het lekker vind en er trek in heb, dan eet ik het. Zo simpel is het.

Snel klaar

Het is overigens lekker snel klaar ook: als je het een beetje goed uitkient heb je met 45 minuten een heerlijke pasta op tafel getoverd, mét verse pesto. En als ik je een tip mag geven: verdubbel of verdriedubbel de ingrediënten voor de pesto maar, je zult me er dankbaar voor zijn. Want als het je lukt om pesto over te houden dan kun je er nog meer lekkere dingen mee doen:

  • smeer het op toast
  • verdun het met wat water en olie en sprenkel het over carpaccio
  • bestrijk kip ermee alvorens te bakken of in de oven te doen
  • als smaakmaker in salades
  • besmeer een broodje met pesto en beleg met gerookte kip of oude kaas

Heb jij nog meer ideeën wat je met pesto kunt doen? Deel het met me!

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Pasta pesto met gepeperde citroenkip
citroenkip
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Citroenkip
Pesto
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Citroenkip
Pesto
citroenkip
Print
Instructies
  1. Snijd de kipfilets een paar keer flink in.
  2. Meng in een kom sap en rasp van 1 citroen, honing en mosterd, geperste knoflooktenen en wat zout, draai er lekker veel peper boven en leg de kipfilets in de marinade.
  3. Zet het geheel een half uurtje in de koelkast.
  4. Verwarm nu de oven tot 220°C en zet een grote pan water op voor de spaghetti.
  5. Maak ondertussen de pesto door basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, zeezout en olijfolie in een blender of keukenmachine te doen en de machine aan te zetten tot de pesto lekker smeuïg is.
    pesto
  6. Snijd de uien in dunne halve ringen en leg deze in een ingevette ovenschaal, leg daar de kipfilets op en giet de rest van de marinade erover. Snijd de halve citroen in dunne schijfjes en leg her en der in de ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven voor ongeveer een half uur.
  7. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking. Giet daarna af en schep de pesto er door.
  8. Drapeer de spaghetti op een bord en leg hier de kipfilets bovenop. Strooi er nog een keer flink wat verse peper overheen.
    pasta pesto
Tip

Geef er een lekkere simpele salade bij.

Eekhorster Jachtschotel (met een beetje van oma)

Eekhorster Jachtschotel (met een beetje van oma)

Zoals jullie weten heb ik vorig jaar het kijk- en kookboek Agacadabra gekocht en was meteen verliefd! Niet in de laatste plaats omdat ik zo ontzettend graag de trotse bezitster van een AGA Cooker zou zijn. Toen ik deze week mijn broer te eten kreeg besloot […]