Keuken: Indonesisch

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Deze groenteschotel kun je zowel warm als koud eten. Makkelijk als je bijvoorbeeld een rijsttafel wilt maken en je niet genoeg vuurtjes hebt om op te koken. Je maakt dan de oerapan en laat dat lekker staan tot je gaat eten. In dat geval kun je het beste de kokos er pas op het laatst door doen.

Ik at deze oerapan met rempah en jasmijnrijst.

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Oerapan: Indische droge groenteschotel
Gebruik voor de groenten bijvoorbeeld sperziebonen, bloemkool, broccoli, worteltjes, maïs, paprika, erwtjes, taugé etc.
oerapan
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
oerapan
Print
Instructies
  1. Bak de kokos op laag vuur in een droge koekenpan lichtbruin.
  2. Kook de groenten in weinig water met wat zout beetgaar.
  3. Fruit de ui en knoflook in de olie.
  4. Zet het vuur uit en voeg de sambal, laos, kentjoer en trassi toe. Fruit dit even mee.
  5. Voeg dan water, asemwater, selderij en suiker toe. Laat het sausje een beetje inkoken.
  6. Roer de groenten door het kruidenmengsel en meng er dan de gebakken kokos door.
Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Nasi- / bamikruiden maak je gewoon zelf!

Natuurlijk kennen we allemaal de zakjes van Conimex en andere merken. Maar waarom zou je niet gewoon zelf de nasi- / bamikruiden maken? Gebruik kruid je vlees met het mengsel kruid nasi of bami goreng met een paar theelepeltjes en breng verder op smaak met […]

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje […]

Supersnelle gado gado – speciaal voor de camping!

Supersnelle gado gado – speciaal voor de camping!

Wat is het toch heerlijk om buiten te kunnen eten! Ik had nog wat gekookte kipfilet over van de soto ajam van gisteren, dus die plukte ik met twee vorken uit elkaar en bakte ik op om bij deze gado gado toe te voegen. En aangezien ik toen gelijk de hele bak taugé had schoongemaakt kon ik daar ook nog een handje van toevoegen.

K-e-k of kek

Meestal ben ik niet zo van de k-e-k (kant-en-klaar), maar soms vind ik het helemaal geweldig, zoals nu op de camping. Dan ga ik niet in een hete caravan (of voortent) zelf groenten staan snijden op te lage tafeltjes. En nee, zittend snijden kan ik dus echt niet, ik moet staan. Op de een of andere manier sta ik altijd een beetje te balanceren op een been en een soort van te tappen met de andere voet. En dat lukt niet als je zit! Terug naar de kek: natuurlijk kun je het sausje zo zelf maken van pinda’s, rode peper, santen en ketjap, maar voor de camping vind ik deze zak van Kokki Djawa echt prima te doen.

Gado gado

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar voor buiten op de camping vond ik dit een geweldige oplossing! Eigenlijk zou je er nog wat kroepoek boven moeten verkruimelen, maar dat had ik niet in huis… eh de caravan. Eieren had ik wel, maar die was ik even vergeten! Volgende keer beter. Ik heb de kroepoek en eieren in ieder geval niet gemist.

Eten uit een kom

Blijkbaar is het eten uit een kom helemaal in, of misschien zelfs al weer uit, maar voor de camping is dit gewoonweg geweldig! Niks aan tafel zitten, gewoon lekker achterover en naar binnen schuiven. Hihi, dat doen we normaal dus eigenlijk nooit, maar deze week vond ik het wel even prima.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gado gado: snelle versie
gado gado
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
gado gado
Print
Instructies
  1. Mix de gehakt met de kruiden en draai er kleine balletjes van. Bak ze in de koekenpan tot ze gaar en rondom mooi bruin zijn.
  2. Kook de rijst zoals je gewend bent. Kook twee eieren hard in 8 minuten.
  3. Schud de zak groenten leeg boven een wok of hapjespan en bak de groenten een paar minuten. Verkruimel dan het bouillonblokje er boven en giet er wat water bij (ongeveer een kopje) en laat het nog een paar minuten staan. De groenten moeten vooral niet te gaar worden!
  4. Gebruik een halve zak gado gado en voeg daar ca. 250 ml water aan toe. Als de saus goed warm is voeg je de gehaktballetjes er aan toe.
  5. Schep rijst op de bodem van de kom. Doe daar bovenop de groenten, balletjes met saus, kip, taugé, komkommer, ei en verkruimel er wat kroepoek boven.


De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

Gisteren had ik toch zo’n trek in deze overheerlijke soto ajam! Gelukkig had ik alles al in huis, dus toen lunchtijd naderde ben ik lekker de voortent in gegaan om deze heerlijke soto ajam te maken. Soto ajam Van oorsprong is soto ajam (of saoto) […]

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Oké, je moet het wel een dag van tevoren in de marinade zetten, maar dan heb je ook wel een overheerlijke kipsaté met pindasaus. Natuurlijk hoort saté op een stokje en zo staat het ook in het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de […]

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker maken. Rendang hoeft natuurlijk niet per sé gemaakt te worden van rundvlees. Die van mij wel en dus is het rendang daging.

Tjobek of keukenmachine

De keukenmachine is natuurlijk wel een heel stuk sneller, zo ook een bak en staafmixer. Maar toch lijkt boemboe lekkerder wanneer je alles met de oelekan maalt in de tjobek. In de keukenmachine/staafmixer wordt alles ‘kapotgeslagen’ met een mes, terwijl in de vijzel alles wordt gekneusd. Hierdoor komen de oliën vrij. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon tussen mijn oren zitten. Doe dus gewoon wat jou het handigst lijkt.

Slowcooker, sudderplaat of oven

Voorheen zette ik gewoon een stoofpan op een sudderplaat (minimaal 4 uur), daarna kwam ik op het idee om een pan in de oven te zetten op zeer lage temperatuur (minimaal 5 uur). Tegenwoordig gebruik ik de slowcooker (6-8 uur). Het grote voordeel daarvan vind ik dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan ’s morgens alles in de slowcooker gooien en ’s avonds is mijn eten klaar. Of in geval van rendang, een deel van mijn eten is klaar. Het enige waar je even mee uit moet kijken is de santen en het water: in de slowcooker komt er al genoeg water vrij, voeg dus vooral niet te veel toe. Het vlees hoeft echt, absoluut, zeker weten, niet onder het vocht te staan. Wat je ook leest op internet, geloof me, niet doen.

Ingrediëntenlijst exact volgen

Het leuke van Indisch eten is dat er eigenlijk alleen maar richtlijnen zijn, geen vastomlijnde recepten van zoveel gram dit en zoveel milliliter dat. Het gaat een beetje op gevoel, op geur, op kleur. Lekker proeven. Beetje losse pols. Iets meer van dit en minder van dat. Minder pittig = minder pepers of zaadlijsten verwijderen. Uiteindelijk kom je uit op wat voor jou geweldig is. Zo ben ik ook op deze rendang gekomen tenslotte.

Wij houden erg van knoflook en pedis. Soms kijken we elkaar aan met een blik van ‘hier met de pot sambal!’, dan is er in het proces toch teveel pit verloren gegaan.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rendang daging
rendang
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
rendang
Print
Instructies
Vlees
  1. Zet (bijna) alle ingrediënten klaar, dan kun je snel doorwerken en hoef je niet in je keukenkastje te zoeken.
    rendang ingrediënten
  2. Leg de santen in het kokende water en laat dat gedeeltelijk oplossen.
  3. Snijd de riblappen in stukken en bak het vlees even aan in een grote pan met een beetje olie. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar mijn gevoel zegt me dat te doen met rendang voordat het de slowcooker in gaat.
  4. Snijd het kontje van de sereh en kneus het door er met de oelekan (stamper) op te slaan.
  5. Schep nu het vlees en alle ingrediënten voor het vlees in de slowcooker.
Boemboe
  1. Snijd de steeltjes van de rawits en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Schil de ui en snijd in kleine stukken. Hak de kemirienootjes grof. Schil de gember en snijd in plakjes.
  2. Bak de djinten in een droge koekenpan. Wanneer de sterke geur van komijn je neus binnendringt is het klaar.
  3. Maal alle ingrediënten tot een pasta met behulp van oelekan en tjobek (stamper en vijzel). Het beste begin je met de knoflook en het zeezout, vervolgens de stukken ui en rawits, dan de gember en djinten. De poeders gebruik je als laatste.
    rendang boemboe
  4. Doe wat olie in de pan en fruit hierin de boemboe. Schep het daarna bij het vlees en de overige ingrediënten in de slowcooker.
  5. Roer alles even voorzichtig om en zet de slowcooker op low. Minimaal 6 uur. Bij mij staat het meestal 8 uur aan en dan nog de warmhoudfunctie.
Roedjak manis: een lekker pittig schaaltje fruit

Roedjak manis: een lekker pittig schaaltje fruit

Wat zit ik hier te genieten: het is zondag, ben lekker aan het haken en luister ondertussen naar Terang Bulang. Leuker kan het niet worden, of toch wel? Nou, met dit schaaltje fruit wel dus! Een toet moet! Want aangezien we vanavond lekker gaan eten, […]