Keuken: Paleo

Chocoladetruffels: ben jij er ook zo dol op?

Chocoladetruffels: ben jij er ook zo dol op?

Deze mogen in ieder geval overal en altijd. Nou ja, natuurlijk niet de hele tijd! Zoals je weet ben ik dol op chocolade, maar ook op avocado. Als je die twee dingen mengt, dan krijg je de lekkerste dingen op tafel getoverd. Bijvoorbeeld deze overheerlijke chocolademousse die […]

Kokosblokjes: lekker en goed tegen een energie-dipje

Kokosblokjes: lekker en goed tegen een energie-dipje

Het is denk ik al zeker twee jaar geleden dat ik deze heerlijke kokosblokjes voor het eerst maakte. Doordat ik de website grondig heb aangepakt ben ik helaas ook het een en ander aan recepten kwijtgeraakt (of had ik deze niet geplaatst?). Hoe dan ook; ze […]

Pizzabodem van bloemkool: een gezond alternatief voor de geliefde pizza

Pizzabodem van bloemkool: een gezond alternatief voor de geliefde pizza

Wie is er nu niet dol op pizza? Ik wel in ieder geval! Maar meestal heb je na het eten meteen weer honger, want echt voedzaam is zo’n bodem natuurlijk niet. Met deze pizzabodem van bloemkool heb je dat probleem absoluut niet, je zit er behoorlijk vol van. En je hebt ook gelijk nog eens een portie groenten naar binnen gewerkt. Twee vliegen in één klap zou ik willen zeggen.

Geen verschil

Natuurlijk is een pizzabodem van bloemkool niet helemaal te vergelijken met een “echte” pizzabodem want het is om te beginnen wat slapper. Maar als je nu kijkt naar de gemiddelde pizza die thuis wordt bezorgd, dan heb je ook maar een slappe hap, en een stuk minder gezond kan ik je verzekeren. Overigens is een supersnelle panpizza ook niet te versmaden hoor, maar toch minder voedzaam en dus “beter” voor een lunch of een punt als bijgerecht.

Beste resultaat

Het beste resultaat krijg je wel door de bloemkool zo droog mogelijk te maken. Desnoods herhaal je het proces van uitwringen in een droge theedoek wat vaker dan hieronder is beschreven. Het is even experimenteren wat met jouw oven het beste resultaat geeft.

Topping

De topping pas je natuurlijk gewoon aan naar smaak: de een heeft liever een lading vlees, de ander wat vis en de volgende alleen maar groenten of verschillende soorten kaas. Je belegt deze pizzabodem van bloemkool gewoon zoals je een “normale” pizzabodem ook zou beleggen. Ik heb mijn pizza belegd met geruld gehakt (cayennepeper en knoflookpoeder), verkruimeld uitgebakken ontbijtspek, rucola en Parmezaanse kaas. Dat laatste is natuurlijk absoluut niet Paleo, maar wel lekker 🙂

Wat is jouw favoriete topping?

Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Pizzabodem van bloemkool
Een ontzettend lekkere en gezonde pizzabodem. Je kunt de bodem ook van tevoren maken en een dag bewaren in de koelkast. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd.
Pizzabodem van bloemkool
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
pizza
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
pizza
Ingrediënten
Pizzabodem van bloemkool
Print
Instructies
  1. Zet de oven op 225°C.
  2. Maal de bloemkoolroosjes helemaal fijn in de keukenmachine. Leg de korreltjes op een schone theedoek en wring uit.
    pizzabodem
  3. Doe de korrels in een magnetronschaal en zet 5 minuten op 1000 watt. Laat het afkoelen en wring het nogmaals uit in een schone theedoek. Hoe droger de korrels, des te beter (krokanter) de pizzabodem wordt.
  4. Doe de mozzarella, Italiaanse kruiden en het ei in de keukenmachine en maal het fijn. Schep het daarna in een grote kom.
    mozzarella, ei en Italiaanse kruiden
  5. Voeg hier nu de afgekoelde bloemkool en het amandelmeel aan toe en kneed het mengsel nog even door.
  6. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg het mengsel erop, maak er met je handen een mooie ronde pizzavorm van.
  7. Plaats de bakplaat 15 minuten in de oven, draai de pizzabodem dan heel voorzichtig om en zet hem nog even 5 minuten terug in de oven.
  8. Laat de bodem afkoelen, beleg hem naar keuze en zet nog 10-15 minuten terug in de oven.
Tip

Je kunt natuurlijk ook een springvorm gebruiken om een mooi rond resultaat te krijgen, hè?!


Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Wat een feest vond ik het toen ik deze bananenpannenkoekjes ontdekte! En hoe simpel ook: neem wat bananen en eieren en je bent eigenlijk al klaar. Voor het lekkere doe ik er nog wat kaneel door, maar je kunt er natuurlijk ook gemberpoeder of kurkuma […]

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet

Mensen willen nog weleens vreemd opkijken als ze vragen wat ik zoal ontbijt. Ik eet net zo makkelijk een boterham met hagelslag (lekker Hollands) als een ontbijt met roerei, worst en witte bonen in tomatensaus (Engels) of een heerlijk stuk appeltaart! Paleo en dus glutenvrij […]

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook!

Chinese kool kun je zowel rauw als gekookt eten. Het heeft niet die typische koolsmaak en ook niet die penetrante geur, die bijvoorbeeld bloemkool en spruiten wel hebben. Overigens is Chinese kool heel snel gaar: 10 minuten en je hebt een heerlijk beetgare kool.

Slowcooker en kruiden

In onderstaand recept staan er geen hoeveelheden aangegeven bij de kruiden. Ik hou van lekker kruidig en in een slowcooker lijken de smaken wel te verflauwen. Dus dit moet je echt even zelf ondervinden. Maar ik zou er van uit gaan dat wanneer je normaal ergens 1 theelepel van gebruikt, dat je dat nu minimaal moet verdubbelen. Sterker nog wanneer in een recept 1 theelepel staat, maak ik er vaak 1 eetlepel van.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gevulde koolbladeren uit de slowcooker
gevulde koolbladeren
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 6-8 uur
Porties
pakketjes
Ingrediënten
Saus
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 6-8 uur
Porties
pakketjes
Ingrediënten
Saus
gevulde koolbladeren
Print
Instructies
Gevulde koolbladeren
  1. Zet een grote pan met water op hoog vuur.
  2. Snijd de onderkant van de kool af en haal voorzichtig de bladeren los. Als het water kookt doe je de bladeren er voorzichtig in. Laat dit een minuut of 2 koken, tot de bladeren zacht zijn. Haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
  3. Snijd de ui, paprika en rode pepers in piepkleine stukjes en fruit deze aan in een hapjespan.
  4. Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook, de rijst en een scheutje water toe en laat dit nog even sudderen totdat alles zacht is en het kleine beetje water is verdampt.
  5. Laat dit mengsel afkoelen.
  6. Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg de cayennepper, chilipoeder, nootmuskaat, laos, kaneel en het afgekoelde mengsel toe.
  7. Kneed dit goed door. Draai van dit gehaktmengsel "worstjes".
  8. Leg op ieder koolblad een gehaktworstje en vouw de bladeren dicht (eenmaal van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen en doorrollen).
  9. Mochten de bladeren niet groot genoeg zijn, dan neem je nog een blad en werk je de andere kant uit, zodat de pakketjes gesloten zijn en niet leeg kunnen lopen.
  10. Snijd de andere ui in halve ringen en leg deze op de bodem van de slowcooker en leg hier de koolpakketjes bovenop. Ik had nog een tomaat liggen dus die heb ik in plakken gesneden en bovenop de pakketjes gelegd.
Saus
  1. Mix in een schaal de tomatenpuree, gezeefde tomaten, knoflook, tijm, rozemarijn, oregano, kardemom, peper en zout.
  2. Voeg een scheutje citroensap toe en giet de saus over de koolpakketjes.
  3. Zet de slowcooker op low en kom na 6-8 uur eens kijken.
Tip

Ik serveerde er rijst bij, maar een heerlijke groene salade is natuurlijk ook niet gek. Ik had nog 1 pakketje en wat rijst over en dat ging de volgende dag lekker mee in de lunchtrommel!

Chicken enchilada

Chicken enchilada

Net als ClubPaleo ben ik dol op Mexicaans eten. Maar dat gaat niet meer helemaal samen met Paleo, totdat ik het recept van chicken enchillada bij ClubPaleo tegenkwam. Nu kan ik toch moeilijk ieder recept wat ik daarvandaan haal hier gaan plaatsen, dat zou wel […]

Californische Paleoschotel

Californische Paleoschotel

Internet, e-books, folders: al wat los en vast zit en met Paleo te maken heeft lees ik. En zo vond ik ook dit recept via Club Paleo, een site met recepten, blogs, tips, adviezen en nog veel meer. Neem er eens een kijkje zou ik […]

Gekruide bloemkool onder de grill: verrassend lekker

Gekruide bloemkool onder de grill: verrassend lekker

Op dit moment in de aanbieding bij de grote die op de kleintjes let! Bloemkool is een heel veelzijdige groente. Er zijn zoveel verschillende recepten met bloemkool te vinden, dat je een lange tijd iedere avond bloemkool kunt eten. Maar bij mij krijg je nu een overheerlijk recept van gekruide bloemkool.

Wist je dat…

  • er bloemkoolrassen zijn met witte, paarse, oranje en groene bloemkolen?
  • er in de 12e eeuw al een bloemkool werd beschreven?
  • bloemkool rauw erg lekker is met bijvoorbeeld een knoflookdipsausje?
  • 100 gram verse bloemkool 80 mg vitamine C en 20 mg ijzer bevat?
  • bloemkool een prima vervanger is van aardappelen en rijst?
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Gekruide bloemkool
gekruide bloemkool
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bloemkool
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bloemkool
gekruide bloemkool
Print
Instructies
Bloemkool
  1. Verwarm de oven tot 200°C.
  2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Was en snijd de bloemkool in kleine roosjes en leg op de bakplaat.
  3. Snijd de ui in halve ringen en de knoflook in piepkleine stukjes en leg ook op de bakplaat.
  4. Besprenkel de hele boel met olie, paprikapoeder, komijnzaad en peper en zout.
  5. Hussel alles goed door elkaar met je handen of - als je dat vies vindt - met een flinke lepel.
  6. Plaats de bakplaat in de oven en laat dat daar voor ongeveer een half uurtje. Wel af en toe kijken natuurlijk.
Saus
  1. Haal de zaadlijst uit de komkommer en snijd hem in hele kleine stukjes (raspen kan, maar de saus wordt dan wat dun).
  2. Snijd de overgebleven knoflook fijn en doe dit samen met de yoghurt in een kom. Beetje bij beetje yoghurt toevoegen, want je wilt een stevige hapbare saus.
  3. Snijd nu het halve bosje munt fijn en roer dit, samen met de ras el hanout door de saus.
  4. Wil je het afmaken? Sprenkel er dan wat limoensap over; lekker fris!
Tip

Serveer bijvoorbeeld met een braadworst die in ontbijtspek is gewikkeld.

Pittige varkenshaas met appelsaus

Pittige varkenshaas met appelsaus

En als ik zeg “pittige varkenshaas” dan bedoel ik ook “PITTIG”. Heerlijk. Wij aten er bloemkool uit de oven bij, gekruid met gerookt paprikapoeder, peper en zout. Paleo Als je eenmaal in de Paleo-sfeer zit krijg je ook steeds meer informatie aangeboden in je inbox. Zo […]