Maaltijd: Snacks - zoet

Rabarber-frambozencrumble: pas op je vingers!

Rabarber-frambozencrumble: pas op je vingers!

Toen wij net terug waren uit Zweden, gingen we gauw naar de Ikea. Dat een land je toch zo in vervoering kan brengen dat je maar gauw naar de blauw-gele winkelketen gaat om het gevoel weer terug te krijgen. Dat is raar. Ik kan maar […]

Fruittaartje van bladerdeeg (uit de Airfryer)

Fruittaartje van bladerdeeg (uit de Airfryer)

Oh jongens, wat een ellende! Sinds we terug zijn uit Zweden, zijn we helemaal verzot op Fika. Maar van al dat “fika-en” kom je natuurlijk wel aan. En dat is niet de bedoeling natuurlijk. Daarom besloot ik maar eens een mager fruittaartje uit de AF […]

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Dadar gulung (zoete Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje op deze toer ben en ik onlangs bij de Toko had gegeten, dacht ik “NU”! Ik bestelde naast het gebruikelijke ook een dadar gulung om te kijken hoe dat er bij een super Toko uitzag en smaakte.

Verliefd op dadar gulung

En nu ben ik dus helemaal verkocht aan deze lekkernij! Het was wel even een werkje en een rommeltje omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, maar uiteindelijk blijkt het een fluitje van een cent te zijn. Een volgende keer draai ik er mijn hand niet meer voor om. Nu moet ik alleen nog zien uit te vissen of ik ze ook kan invriezen… Dat zou pas echt geweldig zijn.

Dun, dunner, dunst

Geloof me als ik zeg dat er een heel dun laagje beslag op de bodem van de koekenpan moet. Het moeten echt flensjes zijn en dus superdun. Zo’n dikke homp deeg met een korreltje kokos is tenslotte niet echt lekker.

Ik voegde nog een druppel groene kleurstof toe om ze nog wat groener te krijgen. Nodig is het niet, maar ik vind dat gifgroene toch zo mooi ♥

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Dadar gulung
dadar gulung
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties
stuks (ongeveer)
Ingrediënten
Voor de vulling
Voor de flensjes
dadar gulung
Print
Instructies
Voor de vulling
  1. Zet een pan op het vuur en doe daar de gula djawa en hete water in. Leg in knoop in de pandanbladeren en voeg deze toe aan de pan. Laat op zacht vuur de gula djawa helemaal smelten in het water.
    dadar gulung
  2. Verwijder dan de pandanbladeren en giet de rest door een zeef in een (hapjes)pan.
  3. Voeg de gemalen kokos toe en bak dit tot het vocht helemaal is opgenomen door de kokos.
    dadar gulung
  4. Maak 9 hoopjes van dit mengsel en laat het een beetje afkoelen.
Voor de flensjes
  1. Klop de eieren in een grote kom. Voeg het zout toe en klop de eieren nogmaals.
  2. Maak 300 ml pandansap door water te mengen met de aroma (of pasta). Volg de verhouding op de verpakking.
  3. Giet ca 250 ml pandansap bij de eieren en klop nogmaals. Zeef de bloem boven het ei- en pandanmengsel. Goed kloppen tot alle klontjes weg zijn. Verdun dan met overige pandansap tot een dun beslag.
    dadar gulung
  4. Zet het beslag een kwartiertje weg (kun je ondertussen alles afwassen).
  5. Doe de olie in een (niet al te grote koekenpan) en veeg na met een keukenpapiertje. Dit doe je maar 1 keer, de pan is daarna vet genoeg. Zet de pan op middelmatig vuur.
  6. Giet ongeveer 1 juslepel beslag in de koekenpan draai de pan een beetje rond zodat de gehele bodem bedekt is met een zeer dun (!) laagje beslag.
    dadar gulung
  7. Het vuur moet beslist niet te hoog, want de flensjes mogen niet bruin verkleuren. Als de bovenkant droog is is het flensje klaar en leg je hem op een bord. Dan bak je de volgende tot al het beslag op is.
  8. De mooie groene kant van de flensjes ligt nu naar boven, de gebakken kant naar onderen. Draai de hele stapel om, want de buitenkant van de dadar gulung wil je zien --> mooie diepe gifgroene kleur.
  9. Leg nu een hoop kokosmengsel op het flensje, rol hem een klein beetje op, sla de zijkanten naar binnen en rol hem door (net als een loempia). En maak ze alle 9 op deze manier af.
Tip

Wikkel ze per stuk strak in een stukje huishoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Als je kunt...

Voedingswaarde
Dadar gulung
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 260 Calorieën uit Vetten 81
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 9g 14%
Verzadigd Vet 7g 35%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.3g
Enkelv. Onverzadigd Vet 1g
Cholesterol 41mg 14%
Natrium 78mg 3%
Kalium 175mg 5%
Totaal Koolhydraten 43g 14%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 30g
Eiwitten 4g 8%
Vitamine A 1%
Vitamine C 0.2%
Calcium 3%
Ijzer 10%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

 


Chocoladetruffels: ben jij er ook zo dol op?

Chocoladetruffels: ben jij er ook zo dol op?

Deze mogen in ieder geval overal en altijd. Nou ja, natuurlijk niet de hele tijd! Zoals je weet ben ik dol op chocolade, maar ook op avocado. Als je die twee dingen mengt, dan krijg je de lekkerste dingen op tafel getoverd. Bijvoorbeeld deze overheerlijke chocolademousse die […]

Kokosblokjes: lekker en goed tegen een energie-dipje

Kokosblokjes: lekker en goed tegen een energie-dipje

Het is denk ik al zeker twee jaar geleden dat ik deze heerlijke kokosblokjes voor het eerst maakte. Doordat ik de website grondig heb aangepakt ben ik helaas ook het een en ander aan recepten kwijtgeraakt (of had ik deze niet geplaatst?). Hoe dan ook; ze […]

Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Friszure rabarbervlaai met een hint van abrikozen

Doordat rabarber veel als nagerecht wordt gegeten – denk bijvoorbeeld aan hangop – wordt het gezien als fruit. Toch is rabarber wel degelijk een groente! De plant heeft dikke frambozenrode stelen en grote bladeren. Voor zover ik weet worden alleen de stelen gegeten. Rabarber is zowel warm als koud lekker. Wedden dat je deze rabarbervlaai niet af kunt laten koelen?

Compote bereiden

Wil je de compote bewaren, maak dan een dubbele portie en ga wecken! Giet de compote in een schone weckpot en sluit die goed af. Na het vullen en het luchtdicht afsluiten van de pot, moet je de pot in een pan met water zetten. Neem een brede pan en zet de pot erin. Giet zoveel water in de pan tot de weckpot onder staat. Laat dit vervolgens 30 minuten koken.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rabarbervlaai
Een heerlijke friszure taart met een hint van abrikozen.
rabarbervlaai
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Rabarbercompote
Vlaaideeg
Topping
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
taart
Ingrediënten
Rabarbercompote
Vlaaideeg
Topping
rabarbervlaai
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 180℃.
Rabarber-abrikozen compote
  1. Was en schil de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Schil de abrikozen en snijd ze in vieren.
  2. Breng dit samen met de suiker en het water aan de kook. Laat ongeveer 4 minuten koken, maar zorg dat het geen puree wordt.
  3. Laat de compote afkoelen en uitlekken.
Vlaaideeg
  1. Los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Giet de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor.
  2. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  3. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een half uurtje rijzen.
  4. Rol het deeg uit tot 5 mm dik en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork.
  5. Zet de bodem in 15-20 minuten in de oven. Vul daarna de bodem met de rabarber-abrikozen compote.
Topping
  1. Klop ondertussen het eiwit met de basterdsuiker in een vetvrije kom stijf.
  2. Verdeel over de taart en zet onder de grill. Laat in ca. 3 minuten goudbruin kleuren. Haal uit de oven en zie maar of je kunt wachten tot hij is afgekoeld 🙂
Tip

De hoeveelheid suiker is een richtlijn!!! De rabarber die jij hebt kan wel heel zuur zijn, dan wil je het misschien wat zoeter. Of andersom. De suiker kun je overigens ook vervangen door bijvoorbeeld honing, diksap, kokosbloesemsuiker of wat stroop.


Guilty pleasure: goddelijke citroentaart

Guilty pleasure: goddelijke citroentaart

Vanmorgen kwam mijn collega (juist ja: Tante Suus) op kantoor met de mededeling dat ze een citroentaart had gemaakt. Mijn hemel, wat is die goddelijk! Slecht voor de lijn, maar vreselijk goed voor het humeur. Ze presenteerde de taart in kleine blokjes, zodat we allemaal […]

De kokoskoekjes van Tante Suus

De kokoskoekjes van Tante Suus

Volgens mij heb ik al eens eerder geschreven over die geweldige collega die allerhande snoeperijen bakt voor ons. Voor het gemak noem ik haar Tante Suus, er komen vast nog meer recepten van haar voorbij. Vanmorgen kwam ze weer op het werk met een doos kokoskoekjes. […]

Yoghurtcake met citroen

Yoghurtcake met citroen

Ooit, zo’n jaar of 21 geleden, had ik een Indische buurvrouw die mij trakteerde op een overheerlijke yoghurtcake. Er kwam dus geen melk aan te pas in dat recept, maar yoghurt. Dom genoeg heb ik haar toen niet om het recept gevraagd.

Speurtocht naar het juiste recept

Dus via social media heb ik doorgegeven dat er yoghurt en citroen in de cake moest. Via via kreeg ik toen onderstaand recept door. Alhoewel ik me niet voor kan stellen dat het zo simpel was, wil ik deze toch graag met jullie delen.

Eet hem zo, of maak een lekkere citroen glazuurlaag op de cake van poedersuiker en citroensap.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Yoghurtcake met citroen
yoghurtcake
Print
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
cake
Ingrediënten
Maaltijd Snacks - zoet
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
cake
Ingrediënten
yoghurtcake
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakeblik goed in.
  2. Bekleed deze eventueel met een vel bakpapier.
  3. Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel. Voeg daarna een voor een de eieren toe tot deze goed zijn opgenomen.
  4. Doe het citroenrasp en de Griekse yoghurt in de kom.
  5. Klop dit door tot een klontvrij mengsel. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en spatel dit tot een egaal cakebeslag.
  6. Stort het cakebeslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  7. Bak de cake in het midden van de oven in zo'n 45 minuten gaar.
Tip

Weet je niet zeker of de cake gaar is, steek dan een satestokje in de cake: als deze er schoon weer uit komt is de cake gaar.

Spritsen met vanille en cacao

Spritsen met vanille en cacao

En weer kwam er een collega aan met een recept: dit keer met spritsen. Het recept had zij uit de Metro, en die hadden het weer uit het boek Heel Holland Bakt met Annemarie. Druilerig weer = koek met koffie of thee Eigenlijk ben ik […]