Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Maak van je Airfryer een Eifryer en kook of bak je eitjes erin!

Maak van je Airfryer een Eifryer en kook of bak je eitjes erin!

Na het geslaagde experiment met frietjes en snacks en de overheerlijke courgettepakketjes besloot ik een nog veel gewaagder experiment uit te voeren. Op internet zag ik flink wat berichten van mensen die eieren in de AF stoppen. Al dan niet met schil. Ik heb het dus geprobeerd en hieronder zie je de resultaten van de eitjes uit de EIfryer.

Gekookt ei uit de Airfryer

Aangezien wij regelmatig eieren (van onze eigen kippen) eten en het dan best hectisch is ’s morgens, besloot ik te beginnen met gekookte eieren. Er gingen twee eieren het koude mandje in. En ik zette de AF op 160°C, twaalf minuten. Daarna haalde ik de eieren er uit en liet ze schrikken onder de koude kraan. Het resultaat was: overheerlijke hardgekookte eitjes! Wij hebben eigenlijk liever halfzachte eitjes, maar omdat de verhalen op internet nogal verschillend zijn, koos ik er voor hardgekookte eieren te maken. Later ook nog zachte eitjes gekookt (die waren te zacht) op 8 minuten. Het perfecte zachte eitje maak je in 10 minuten.

Sommige mensen vinden het onzin om dat in de AF te doen. Maar bedenk wel dat je traditioneel (pan/water) eerst het water moet laten koken. Dan de eieren er in moet doen. Dan zoveel minuten moet koken. Dan schrikken. Je bent net zo lang, of langer bezig. Nu hoefde ik niet op het water te letten.

De tip die veelal wordt meegegeven is om een gaatje te prikken voordat je de eieren in de AF doet, zodat de lucht kan ontsnappen. Ik heb dat niet gedaan en bleek ook niet nodig te zijn.

Gebakken ei uit de Eifryer

Aangezien het eitje koken een succes was, besloot ik me gelijk maar te wagen aan het bakken van een eitje. In de oven in een muffinvorm kan dat tenslotte ook, dus waarom niet in de AF? Geen opwarmtijd, gewoon gelijk beginnen. En wat denk je? Juist, ook dit was een succes!

Ik nam ovenvaste schaaltje en goot daar een ei in leeg. Je kunt er natuurlijk ook allerlei lekkers aan toevoegen: geraspte kaas, stukjes ham, stukjes champignon, stukjes paprika of tomaat… Kortom: laat je fantasie de vrije loop en geniet.  Je kunt natuurlijk ook de hele boel klutsen en dan pas in de schaaltjes doen. Ik koos voor het eerste, nu was de dooier nog mooi intact.

Tip die ik op internet tegen kwam: afbakbroodjes en eieren tegelijk in de AF: 8 minuten op 160℃.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Omelet in een bakje (Airfryer)
Eifryer
Print
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Eifryer
Print
Instructies
  1. Breek een ei boven een ovenvast schaaltje.
  2. Snijd de plakjes ontbijtspek in kleine stukjes, net als de champignon.
  3. Verdeel over de bakjes en zet in het mandje van de AF. Stel in op 190℃ en tien minuten.
    Eifryer
  4. NB: DE BAKJES ZIJN HEET! Neem dus een tang om de bakjes uit de AF te halen.
Tip

Ik heb verhalen gelezen waarbij ei aan de bakjes bleef zitten. Dit was bij mij niet het geval, maar je zou de bakjes natuurlijk even in kunnen spuiten met een superdun laagje olie. Of gebruik siliconen vormpjes.

Onze scharrelkippen:




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *