Chili con carne zoals je het nog nooit hebt gegeten

Chili con carne zoals je het nog nooit hebt gegeten

Chili con carne stond bij mij nooit bovenaan in mijn favorietenlijstje. Ik houd er niet zo van, waarschijnlijk vanwege vroeger. Mijn moeder rulde gehakt, deed er een gesnipperde ui door en waarschijnlijk een chili con carne mix (zakje-pakje-klaar) en bruine bonen en dat was het dan (denk ik…). En daar was ik nou niet bepaald dol op. Totdat ik Heston Blumenthal bezig zag met het bereiden van een chili con carne…

Wie is Heston Blumenthal

Heston is een Britse topkok die geboren is in 1966. Hij staat bekend om zijn experimenten in de keuken (moleculaire gastronomie). Zo bereidt hij bijvoorbeeld verschillende ingrediënten niet in kokend water, maar in vloeibare stikstof. Naast zijn normale restaurantkeuken heeft hij een ingericht laboratorium, waar hij regelmatig te vinden is. Op 24Kitchen is een tijdlang een serie geweest waarin Heston allerlei proeven deed en experimenterend kookte. Zo ook dit recept waarbij hij op zoek ging naar de perfecte chili con carne.

Chili con carne der chili’s

En door dit programma was mijn interesse weer gewekt. Over zijn recept doe je 2 tot 3 dagen, dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Ik heb er aanzienlijk korter over gedaan. Zoals je begrijpt heb ik het recept dan ook wel enigszins aan moeten passen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege het tijdsbestek en de nodige hongerige blikken.

Blussen

Aangezien deze chili best pittig is geef ik er dikke yoghurt, uitgelekte mais en broodjes van pizzadeeg gevuld met knoflookpoeder en geraspte kaas bij. Die broodjes gaan in een voorverwarmde oven op 230℃, een minuut of wat (ofwel: even blijven kijken of het goed gaat).

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Chili con carne, vrij naar Heston Blumenthal
Dit is de lekkerste chili con carne die je ooit zult eten!
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 60 minuten
Kook Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 60 minuten
Kook Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Print
Instructies
Voorbereiding
  1. Verwarm de oven tot 175℃ en rooster ca. 15 minuten de puntpaprika en rode pepers. Snijd het daarna in piepkleine stukjes.
  2. Snijd de ui in dunne ringen en de wortelen in plakjes.
  3. Bak in een droge koekenpan het komijnzaad, chilivlokken en korianderzaad. Maal het daarna fijn in de vijzel.
  4. Snijd de tomaten in stukken.
  5. Laat alle bonen uitlekken (vang het vocht op) en spoel ze af met koud water.
  6. Snijd de runderlappen in hapklare brokken.
Aan de slag
  1. Zet een (stoof)pan met olijfolie op het vuur. Wanneer de pan goed heet is de runderlappen, chilipeper en gerookte paprikapoeder toevoegen. Als het vlees goed is aangebakken voeg je het flesje bier toe. Laat dit 3 uur lang sudderen.
  2. In een andere pan het gehakt rullen tot het lekker knapperig is. Laat dit uitlekken op een bord. In het achtergebleven vet uiringen, wortelen, steranijs en knoflook een minuut of 20 op laag vuur laten sudderen, met de deksel op de pan.
  3. Verwijder na 20 minuten de steranijs en voeg de tomatenpuree toe. Even goed roeren om te ontzuren. Daarna runderbouillon en rode wijn toevoegen en in laten koken.
  4. Als het is ingekookt geruld gehakt, tomaten, paprika, pepers, jalopeñopepers, tabasco en het gemalen kruidenmengsel toevoegen.
  5. Als de runderlappen uit elkaar dreigen te vallen giet je het door een zeef, het vocht opvangen. Trek de runderlappen met twee vorken uit elkaar en voeg ook dit toe aan het gehaktmengsel plus een scheut whiskey.
  6. Laat dit een uur of twee op zeer laag vuur pruttelen.
  7. Nu kunnen de bonen worden toegevoegd. Schep alles voorzichtig door elkaar en laat alles nog even goed doorwarmen
Tip



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *