Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Couscous leftover: zo kom je makkelijk en gezond van je restjes af

Couscous leftover: zo kom je makkelijk en gezond van je restjes af

Vanavond eindelijk mijn verjaardagscadeau in gebruik nemen: DE couscouspan! Dat wordt dus lekker veel en vaak couscous eten. Te beginnen met deze heerlijke couscous leftover. We hebben nog van in de koelkast liggen, maar van alles net te weinig om een maaltijd te bereiden, dus dat wordt couscous leftover. Ik heb er zin in en ga op onderzoek uit in de voorraadkast en koelkast.

Couscous?

Couscous wordt veel gegeten in Noord-Afrika en wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe (gries). Van het deeg wat hiermee wordt gemaakt, wordt in een draaitrommel bolletjes gevormd. Dit wordt, net als pasta, gedroogd. Couscous is een verbastering van keskes en dat is op zijn beurt weer een uit twee delen bestaande kookpot. Dus eigenlijk danken de gerechten hun naam aan de pot (net als tajine: naam van de kookpot en het gerecht).

Wat stoppen we er in?

Voornamelijk groenten. En dan ligt het er maar aan in welk gedeelte van de wereld je woont. In Tunesië wordt het bijvoorbeeld pittiger gemaakt met harissa, terwijl men in Libië bijvoorbeeld vis- en schaaldieren gebruikt.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Couscous leftover
Dit recept is louter ter inspiratie: kijk wat je in de koelkast hebt liggen en verras jezelf en je gezin.
Instructies
  1. Zet een couscouspan op het vuur met wat olie en zet de waterkoker aan.
  2. Snijd de varkenshaas in stukken en de uien in dunne ringen.
  3. Doe wat couscous In een wijde schaal met een kopje heet water en wat olie. Roer dit goed door en zet apart.
  4. Leg het vlees in de pan en voeg de ras el hanout aan toe. Verkruimel een blokje kippenbouillon erboven en giet er kokend water bij, tot vlees en uien net onder staan.
  5. Snijd een ingelegde citroen in flinterdunne schijfjes en leg op de bodem van het bovenste gedeelte van de couscouspan.
  6. Maak de wortelen schoon en snijd in dunne plakjes, snijd de peterselie fijn en voeg toe aan de onderste pan. Schep er een flinke lepel harissa bij.
  7. Snijd de paprika's en tomaten in grove stukken en voeg toe aan de onderste pan.
  8. Schep de couscous op de citroen in het bovenste gedeelde en leg de wijde schaal er boven op als ware het een deksel.
  9. Laat het geheel nog een minuut of 20 pruttelen / stoven.
Tip



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *