Eten ♥ Drinken ♥ En meer

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!

Gisteren had ik toch zo’n trek in deze overheerlijke soto ajam! Gelukkig had ik alles al in huis, dus toen lunchtijd naderde ben ik lekker de voortent in gegaan om deze heerlijke soto ajam te maken.

Soto ajam

Van oorsprong is soto ajam (of saoto) een Javaans gerecht. Het is zeer geliefd onder de Surinamers. En alhoewel soto ajam kippensoep is, vind ik het totaal niet lijken op de kippensoep zoals wij die eten. Eigenlijk is het een bouillon met heel veel bijgerechtjes. Ik vind het heel knus om die kommetjes met lekkers te zien staan en dan op die manier zelf je soto aan tafel samen te stellen. Hierdoor kan een vegetariër ook gewoon mee eten (moet je natuurlijk geen vleesbouillon hebben gemaakt). Het lijkt veel werk, maar dat is het echt niet. Je kunt de bouillon overigens ook van tevoren al klaarmaken en invriezen. Als je dan een keer trek hebt in soto ben je zo klaar 🙂

Je kunt naast de bami natuurlijk ook een schaaltje rijst neerzetten, want ook dat is lekker in de soto ajam!

Taugé

Ergens een keer gelezen dat je taugé moet wassen en schoonmaken. Lees: de uiteindjes wegsnijden. Dat had ik nooit eerder gedaan, want leek me eigenlijk helemaal niet nodig. Maar ik begon toch te twijfelen en sindsdien maak ik de taugé maar braaf schoon. Wel een klusje waar je even voor moet gaan zitten zeg… priegelwerkje is dat.

Maak jij de taugé schoon of vind je dat onzin? Laat het weten in een reactie hieronder!

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Soto Ajam (of saoto)
soto ajam
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
soto ajam
Print
Instructies
  1. Doe de kipfilet in een pan met water (kip moet onder staan) en voeg de gemberpasta, galanga en udang petis toe. Laat dit koken tot de kip gaar is, ca. 6 minuten.
  2. Fruit in een andere pan de gesnipperde ui, fijngesneden rode peper en knoflook. Voeg dan de rest van het water en de bouillonblokjes toe.
  3. Haal de kip uit de pan en voeg dat vocht toe aan de pan met ui, peper en knoflook. Kook hierin de bami (hoeft niet helemaal gaar, want het gaart nog verder in de soep).
  4. Giet de bami af onder koud water en zet weg. Kook ondertussen een ei hard in 8 minuten.
  5. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar en bak dit op hoog vuur tot het knapperig en goudbruin is (dit kun je overigens ook achterwege laten als je het teveel werk vindt, maar het knapperige vind ik persoonlijk erg lekker).
  6. Pel en halveer het ei. Schep in een mooie kom een half ei, wat taugé, beetje bami, kip en scheur een paksoi blad in kleine stukken. Doe in het midden daarvan een lepeltje sambal. Zet de kommen op tafel.
  7. Zeef de bouillon en serveer die in een aparte kom zodat je aan tafel pas de hete bouillon erover giet. Doe dit met beleid aan de zijkant, dan wordt de bouillon niet direct rood van de sambal.




4 thoughts on “De lekkerste soto ajam (of saoto) maak je zo!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *