Frans Baskenland en hun kippetjes

Frans Baskenland en hun kippetjes

Piment d’Espelette

Een tijd geleden kreeg ik van een collega een potje met daarin een klein beetje piment d’Espelette, zodat ik een heerlijke Baskische kip kon maken. Espelette is een dorpje in Frans Baskenland in de streek Aquitane alwaar je prachtige witte huisjes aantreft die behangen zijn met felrode pepertjes om te drogen in de zon. Piment d’Espelette mag pas zo heten wanneer de pepers uit Espelette of negen omliggende dorpjes komen. Sinds 1999 heeft piment d’Espelette het label AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Dit is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten.

Deze chilipepertjes worden traditioneel zongedroogd, hebben een pikante – maar niet overheersende – smaak en het ruikt naar paprika. Het poeder is helaas (nog) niet overal verkrijgbaar, maar via internet kun je het wel bestellen.  Bijvoorbeeld bij Pit&Pit.

Wat kun je allemaal met piment d’Espelette?

Gebruik het bijvoorbeeld in soepen en sauzen, als marinade voor vlees en vis, om de mayonaise wat extra pit te geven, om aardappelschijfjes te bestrooien alvorens je ze in de oven zet. Kortom in tal van gerechten is de piment d’Espelette een echte smaakmaker! Vandaag laat ik je zien hoe je kip op Baskische wijze maakt met dit heerlijke poeder.

Leuke eigenschap: deze peper schijnt de eetlust, spijsvertering en zweetafscheiding te bevorderen, maar ook winderigheid te verdrijven.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Kip op Baskische wijze
Baskische kip
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Baskische kip
Print
Instructies
  1. Bak de kip op hoog vuur rondom goudbruin in de olijfolie en boter.
  2. Neem dan de kip uit de pan en leg dit afgedekt even weg.
  3. Schraap het bakvet los van de bodem.
  4. Snijd de ham in reepjes en doe ze in de pan.
  5. Snipper ondertussen knoflook en ui fijn en voeg dit ook toe.
  6. Snijd de paprika in reepjes en de tomaten in stukjes en doe dit ook in de pan.
  7. Schep nu de kip weer terug in de pan en doe de smaakmaker piment d’Espelette en wijn erbij.
  8. Laat het geheel ca. drie kwartier stoven met de deksel op de pan op laag vuur.
  9. Breng het geheel op smaak met grof zeezout.
  10. Voor het opdienen rijkelijk bestrooien met fijngeknipte platte peterselie.
Tip

Tip: gebruik een vlamverdeler zodat het vuur gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld, waardoor de stoofschotel niet zo snel zal aanbranden. En mocht het nu toch te hard gaan? Schenk er dan nog wat rode wijn bij.

Serveer deze stoofschotel met lekker stevig brood en zet er een schaaltje olijfolie en grof zeezout bij om te dippen. Of bak je eigen speltbrood!

Bonusrecept: garnalen d’Espelette

Meng in een schaal twee geperste tenen knoflook, 2 eetlepels piment d’Espelette en tien draadjes saffraan. Voeg hieraan 20 gepelde gamba’s (met staartje) toe en schep het geheel voorzichtig om. Breng op smaak met wat zout. Schep het geheel in een ovenschaal en voeg zoveel olijfolie toe dat de gamba’s driekwart onderstaan. Zet het geheel tien minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Lekker met brood en een salade.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *