Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Hollandse kost: appeltjes gevuld met kruidig gehakt

Hollandse kost: appeltjes gevuld met kruidig gehakt

Winterse geuren

Gisterenavond rook het huis heerlijk naar winterse appel en kaneel en tegelijkertijd naar ouderwets Hollandse kost: draadjesvlees en hachee. En dat allemaal in één gerecht: gevulde appeltjes. Ik vond het in eerste instantie maar een vreemde combinatie, maar gaandeweg werd het steeds logischer en eenmaal gegeten weet ik dat dit een blijvertje is! Het is erg lekker, gezond, makkelijk, snel klaar en ook nog redelijk feestelijk voor als je doordeweekse na het werk gasten krijgt.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Appeltjes gevuld met gekruid gehakt
gevulde appeltjes
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
gevulde appeltjes
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180℃.
  2. Snipper 1 ui en snijd twee uien in ringen, plet de knoflook en hak het fijn, verkruimel de speculaasjes.
  3. Bak het gehakt mooi rul en bruin, voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak dat tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  4. Voeg de hacheekruiden (let op dit is erg zout, dus geen extra zout toevoegen aan het gerecht!) en speculaasjes toe.
  5. Roer even goed door en bak nog een minuutje of twee.
  6. Schep de tomatenpuree en een scheut wijn door.
  7. Even roeren en nog wat laten pruttelen.
  8. Schil ondertussen de appeltjes en snijd de kap er (ruim) vanaf.
  9. Hol de appeltjes uit met een bolletjeslepel. Bewaar de inhoud van de appeltjes voor het toetje (niet vergeten citroensap erover te doen, tegen verkleuren en voor de smaak straks)!
  10. Vet een niet al te grote ovenschaal in met wat olie of boter.
  11. Leg de appeltjes in de schaal en vul ze met het gehaktmengsel.
  12. Bak de gesneden uienringen heel kort in het klontje boter.
  13. Schep de uienringen over de appeltjes.
  14. Verdeel de geraspte kaas erover en zet de appelkapjes in de ovenschaal ernaast, die kunnen als het gerecht klaar is er weer bovenop gezet worden.

Wij hebben hier pilav bij gegeten en rucola, omdat dat nog over was. Lekkerder is natuurlijk rode kool met appeltjes en gebakken krieltjes of met een frisse peultjessalade en gebakken krieltjes.

Toetje

Doe in een steelpannetje wat boter, bruine suiker en honing en laat dit caramelliseren. Voeg de uitgeholde appelstukjes hier aan toe en blus af me een scheutje rum of rode wijn. Voeg wat verse munt toe en laat het geheel even doorwarmen en de appelstukjes zacht worden. Heerlijk bij een bolletje kaneelijs en slagroom!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *