Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Uppittu | Kruidige aardappelblokjes met griesmeel

Uppittu | Kruidige aardappelblokjes met griesmeel

Tijdens mijn eeuwige zoektocht naar nieuwe kookboeken en leuke hebbedingen voor in de keuken, vond ik een wel heel grappig kookboek: Het Bollywood Kookboek. Bekende Bollywood-sterren geven in dit boek hun lievelingsrecepten. Onderstaand uppittu recept komt uit Mangalore en wordt vaak bij het ontbijt of bij de middagkoffie geserveerd. Het is een van de lievelingsrecepten van Suneil Shetty. Zijn leefregel luidt: “ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar”.

Uppittu – Asafoetida

Asafoewatta? Asafoetida is het gele, gedroogde sap (hars dus) uit de wortels en stelen van een enorme, kruidachtige plant uit de familie van de schermbloemen. Gebruikt in de keukens van het Midden Oosten en India. Het stinkt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar prei, ui en knoflook. Ik kan me zo voorstellen dat jij dit ook niet in huis hebt en je het misschien ook niet aan wil schaffen voor een eenmalig recept. In dat geval zou ik een ui, een teen knoflook en een stuk (halve dunne) prei fijn malen in de keukenmachine. Dit dan bakken en laten afkoelen. Daarna gewoon gebruiken alsof je asafoetida hebt.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Uppittu | Kruidige aardappelblokjes met griesmeel
uppittu
Print
Maaltijd Bijgerecht, Ontbijt
Keuken Indiaas
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het olie-specerijenmengsel
Maaltijd Bijgerecht, Ontbijt
Keuken Indiaas
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het olie-specerijenmengsel
uppittu
Print
Instructies
  1. Verhit een pan met zware bodem en rooster hierin het griesmeel tot het heel licht begint te kleuren. Schep het vervolgens op een bord en laat het afkoelen.
  2. Verhit voor het olie-specerijenmengsel de olie in een pan en voeg de pinda's, het mosterdzaad, de linzen, pepers en kerrieblaadjes toe. Bak dit mengsel tot het mosterdzaad begint te sissen, voeg de asafoetida en kurkuma toe en schep het nog 1 minuut om, zodat de specerijen niet aanbakken.
  3. Voeg de uienringen toe en bak ze glazig. Schep de aardappelblokjes door het specerijenmengsel. Doe er 2½ dl water en zout bij en laat de aardappelblokjes gaar koken.
  4. Draai het vuur laag en voeg de gember en suiker toe. Roer er tot slot geleidelijk het geroosterde griesmeel door, zodat er geen klontjes vormen.
  5. Leg het deksel op de pan en laat het griesmeel in enkele minuten gaar worden.
  6. Strooi de fijngesneden koriander en het geraspte kokos erover. Schenk de ghee erover en serveer het gerecht warm.
Tip

Je kunt ghee kant en klaar kopen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken.

Voedingswaarde
Uppittu | Kruidige aardappelblokjes met griesmeel
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 414 Calorieën uit Vetten 216
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 24g 37%
Verzadigd Vet 9g 45%
Meerv. Onverzadigd Vet 8g
Enkelv. Onverzadigd Vet 6g
Cholesterol 18mg 6%
Natrium 262mg 11%
Kalium 517mg 15%
Totaal Koolhydraten 44g 15%
Voedingsvezels 6g 24%
Suikers 7g
Eiwitten 9g 18%
Vitamine A 57%
Vitamine C 24%
Calcium 4%
Ijzer 11%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Foto: overgenomen uit het kookboek.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *