Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Ovenschotel met spruitjes en appel

Ovenschotel met spruitjes en appel

“Ik lust geen spruitjes”. Deze uitspraak heb je vast al vaker gehoord. Of misschien roep je het zelf wel… Vooral kinderen zijn dwars van spruitjes. Maar waarom eigenlijk? Spruitjes zijn erg lekker en bovendien ook nog eens erg gezond. Meestal worden spruitjes (te lang) gekookt, waardoor ze een vieze geur krijgen, als van rotte eieren. Niet zo wonderlijk dus dat spruitjes niet zo favoriet zijn bij de meeste mensen. Maar als je ze bakt, grilt of roostert krijgen ze een zoete nootachtige smaak. Deze ovenschotel met spruitjes is daarom én lekker én gezond.

Kijk voordat je koopt

Kijk goed of de onderkant van de spruitjes nog wit zijn. Als de onderkant geel of zelfs bruin verkleurd is, kun je er van uit gaan dat het oude spruitjes zijn. Niet doen dus. De blaadjes moeten ook een frisgroene kleur hebben en stevig aanvoelen.

Wist je dat…

Spruiten bomvol voedingsvezels zitten? Door deze vezels kunnen darmen beter hun werk doen.  Ook zit er flink wat vitamine C in deze koolsoort. En dat is weer van belang voor je immuunsysteem. Er zit zelfs meer vitamine C in spruitjes dan in een sinaasappel. Vitamine A is er ook genoeg, goed voor je huid. Het maakt namelijk nieuwe cellen aan en is goed voor je afweersysteem. Daarnaast zitten spruiten ook tjokvol magnesium. Bij een magnesiumtekort kun je last krijgen van je bloeddruk, kramp of migraine. Supergezond dus deze spruitjes.

Overtuigd?

Misschien kijk jij nu ook wel anders tegen spruitjes aan. Deze ovenschotel met spruitjes is erg lekker met bijvoorbeeld een gehaktbal of stukje kipfilet. Ben je dol op aardappelen? Geef er dan eens zoete aardappelpuree bij.

Hou jij van spruitjes en heb je een favoriet recept? Ik ben benieuwd en lees het graag in een reactie hieronder.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Ovenschotel met spruitjes en appel
Ovenschotel met spruitjes
Print
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Ovenschotel met spruitjes
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bak de spekblokjes uit in een koekenpan. Bak ze niet te ver door, want het gaat nog in de oven.
  3. Als je geen geschoonde spruiten hebt gekocht, maak ze dan nu schoon. Halveer de grote exemplaren. Kook ze 5 minuten en giet ze dan direct af.
  4. Snijd de appel in kleine stukjes.
  5. Doe alle ingrediënten, inclusief spekvet, bij elkaar in een ovenschaal en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met peper en cayennepeper.
  6. Zet de schaal ca. 30 minuten in de oven.
Tip

Afhankelijk van hoe jij je spruiten het liefst eet kook je ze iets langer voor of juist helemaal niet.

Voedingswaarde
Ovenschotel met spruitjes en appel
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 350 Calorieën uit Vetten 153
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 17g 26%
Verzadigd Vet 5g 25%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 7g
Cholesterol 41mg 14%
Natrium 929mg 39%
Kalium 1265mg 36%
Totaal Koolhydraten 33g 11%
Voedingsvezels 11g 44%
Suikers 13g
Eiwitten 23g 46%
Vitamine A 38%
Vitamine C 361%
Calcium 11%
Ijzer 24%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *