Pizzabodem van bloemkool: een gezond alternatief voor de geliefde pizza

Pizzabodem van bloemkool: een gezond alternatief voor de geliefde pizza

Wie is er nu niet dol op pizza? Ik wel in ieder geval! Maar meestal heb je na het eten meteen weer honger, want echt voedzaam is zo’n bodem natuurlijk niet. Met deze pizzabodem van bloemkool heb je dat probleem absoluut niet, je zit er behoorlijk vol van. En je hebt ook gelijk nog eens een portie groenten naar binnen gewerkt. Twee vliegen in één klap zou ik willen zeggen.

Geen verschil

Natuurlijk is een pizzabodem van bloemkool niet helemaal te vergelijken met een “echte” pizzabodem want het is om te beginnen wat slapper. Maar als je nu kijkt naar de gemiddelde pizza die thuis wordt bezorgd, dan heb je ook maar een slappe hap, en een stuk minder gezond kan ik je verzekeren. Overigens is een supersnelle panpizza ook niet te versmaden hoor, maar toch minder voedzaam en dus “beter” voor een lunch of een punt als bijgerecht.

Beste resultaat

Het beste resultaat krijg je wel door de bloemkool zo droog mogelijk te maken. Desnoods herhaal je het proces van uitwringen in een droge theedoek wat vaker dan hieronder is beschreven. Het is even experimenteren wat met jouw oven het beste resultaat geeft.

Topping

De topping pas je natuurlijk gewoon aan naar smaak: de een heeft liever een lading vlees, de ander wat vis en de volgende alleen maar groenten of verschillende soorten kaas. Je belegt deze pizzabodem van bloemkool gewoon zoals je een “normale” pizzabodem ook zou beleggen. Ik heb mijn pizza belegd met geruld gehakt (cayennepeper en knoflookpoeder), verkruimeld uitgebakken ontbijtspek, rucola en Parmezaanse kaas. Dat laatste is natuurlijk absoluut niet Paleo, maar wel lekker 🙂

Wat is jouw favoriete topping?

Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Pizzabodem van bloemkool
Een ontzettend lekkere en gezonde pizzabodem. Je kunt de bodem ook van tevoren maken en een dag bewaren in de koelkast. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd.
Pizzabodem van bloemkool
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
pizza
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Paleo
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
pizza
Ingrediënten
Pizzabodem van bloemkool
Print
Instructies
  1. Zet de oven op 225°C.
  2. Maal de bloemkoolroosjes helemaal fijn in de keukenmachine. Leg de korreltjes op een schone theedoek en wring uit.
    pizzabodem
  3. Doe de korrels in een magnetronschaal en zet 5 minuten op 1000 watt. Laat het afkoelen en wring het nogmaals uit in een schone theedoek. Hoe droger de korrels, des te beter (krokanter) de pizzabodem wordt.
  4. Doe de mozzarella, Italiaanse kruiden en het ei in de keukenmachine en maal het fijn. Schep het daarna in een grote kom.
    mozzarella, ei en Italiaanse kruiden
  5. Voeg hier nu de afgekoelde bloemkool en het amandelmeel aan toe en kneed het mengsel nog even door.
  6. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg het mengsel erop, maak er met je handen een mooie ronde pizzavorm van.
  7. Plaats de bakplaat 15 minuten in de oven, draai de pizzabodem dan heel voorzichtig om en zet hem nog even 5 minuten terug in de oven.
  8. Laat de bodem afkoelen, beleg hem naar keuze en zet nog 10-15 minuten terug in de oven.
Tip

Je kunt natuurlijk ook een springvorm gebruiken om een mooi rond resultaat te krijgen, hè?!




Een reactie zou ik leuk vinden