Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Sambal goreng spruitjes

Sambal goreng spruitjes

Wat zeg je nu? Hou je niet van spruitjes? Nou, van deze sambal goreng spruitjes toch zeker wel hoor! Lijkt in niets op de verzopen spruit, die te lang is doorgekookt: de oer-Hollandse sopdot. Doe dus gewoon maar even lekker mee en stap die keuken in om deze overheerlijke spruiten op tafel te toveren.

Spruit-weetjes

We noemen het spruitjes, het is een koolsoort en je eet de okselknoppen! Wist je niet he?!
Oorspronkelijk komen spruitjes uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.

De oorspronkelijke Franse naam is “Choux de Bruxelles”. In heel wat talen, waaronder het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles), Pools (brukselka), Turks (Brüksel lahanası) en het Zweeds (Brysselkål) verwijst men nog steeds naar Brussel. 

Wil je meer weten over spruitjes? Kijk dan eens hier.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal goreng spruitjes
sambal goreng spruitjes
Print
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
sambal goreng spruitjes
Print
Instructies
  1. Snijd de grote spruiten door midden.
  2. Pel de sjalotten en knoflook en schil de laos. Snijd alles ragfijn.
  3. Kneus de serehstengel door met de achterkant van een mes een paar keer op de stengel te 'rammen'.
  4. Verhit de olie in een wadjan (of andere pan) op hoog vuur. Draai dan het vuur wat lager en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten.
  5. Voeg nu de laos, sambal, sereh en trassi toe en fruit nog eens 5 minuten.
  6. Doe er dan de spruitjes, salam, zout en gula djawa bij en roerbak ze in ca 10 beetgaar.
  7. Roer nu de kokosmelk er door en laat het nog even stoven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *