Zo maak je appelmoes

Appelmoes maken is een simpel klusje en je hebt bovendien maar twee ingrediënten nodig: appels en kaneel. Mijn appelmoes is dus ongezoet, maar met een hint van kaneel.

Geschikte appels

Laat ik beginnen te zeggen dat je (bijna) iedere appel kunt gebruiken om moes te maken. Maar de ene appel is nu eenmaal geschikter dan de andere appel.

De golden en red delicious zijn zoet en van zichzelf wat meelderig. Echte handappels. Je kunt er dus wel appelmoes van maken, maar het zal niet geweldig worden.

De zoetzure appels jonagold, elstar of goudreinet zijn erg geschikt om moes van te maken. Maar ook de moderne, nieuwere soort als Kanzi is prima geschikt. Zelf gebruik ik meestal elstars.

Het belangrijkste is dus dat de appels zoetzuur en niet meelderig zijn.

appelmoes maken

Recept appelmoes

appelmoes maken

Appelmoes

Ongezoete appelmoes met een hint van kaneel is de lekkerste. Serveer het bij frietjes, varkenshaas, door de yoghurt, op een chiapudding of puur.
Kook: 20 minuten

Ingrediënten

  • 5 appels
  • ¼ tl kaneel, optioneel

Instructies

  • Verwijder de klokhuizen en schil de appels met een dunschiller. Dit luistert niet zo heel nauw; een klein achtergebleven stukje schil is geen probleem.
  • Snijd de appels in stukjes en doe ze in een pan zonder water. Het vocht uit de appeltjes is voldoende. Voor compote: laat de stukjes wat groter en voeg wat water toe.
  • Strooi het kaneel erover.
  • Zet de pan – met de deksel erop – op het vuur en laat de appels in ongeveer 15 minuten tot moes koken.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Appelmoes met een smaakje

Ben je uitgekeken op pure ongezoete appelmoes? Geef je appelmoes dan een oppepper! Voeg één van de volgende ingrediënten toe aan het proces:

  • een scheutje calvados, appellikeur of amandellikeur
  • een beetje geraspte gember
  • kook een steranijs of wat kardemompeulen mee

Ben je een zoetekauw voeg dan wat suiker of honing toe aan het kookproces.

Bewaren en houdbaarheid

Je kunt de ongezoete appelmoes een week bewaren in de koelkast. Heb je toch (veel) suiker toegevoegd dan is het minder lang houdbaar.

Je kunt het ook invriezen, het blijft dan zeker wel een jaar goed. Hou er wel rekening mee dat appelmoes na het ontdooien wat dunner zal zijn.

Serveersuggesties

  • warme appelmoes (of compote) op ijskoude yoghurt is een van mijn favoriete ontbijtjes, extra lekker met een schepje granola
  • moes met amandellikeur en geschaafde amandeltjes als dessert
  • als fruitig laagje onder of op een chiapudding

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie