Zo maak je aioli

Aioli zie je steeds vaker: kant en klaar in supermarkten, maar ook als “knoflooksausje” in restaurants. Het mag dan lekker zijn om in te dippen, eigenlijk is het een sausje die bij bepaalde gerechten hoort. Maar ik vind eerlijk gezegd dat het overal wel bij past.

Frans of Spaans?

Zoals de meeste mensen wel weten is aioli een mediterraanse saus is. Officieel is het een Catalaanse saus, en de Catalanen schrijven het als allioli. En de Fransen maken er aïoli van. In alle gevallen gaat het om de samenvoeging van de hoofdingrediënten: knoflook en olie (‘alli i oli’).

DIY

Je kunt de aioli natuurlijk gewoon helemaal zelf maken door 3 tenen knoflook, 125 gram olijfolie, 1 eidooier en een mespunt (grof) zeezout te mengen. Met een vijzel maak je van de knoflook en het zout een soort pasta, dan voeg je de eidooier toe en maak je het smeuïger door beetje bij beetje de olijfolie toe te voegen. Er moeten geen klontjes in zitten en het is een beetje dun, absoluut niet vloeibaar dun, maar het loopt lekker van de lepel zal ik maar zeggen.

Tips

  • Om de saus wat frisheid te geven kun je wat citroensap toevoegen. Niet te veel natuurlijk, het is tenslotte geen citroensaus.
  • Er zijn mensen die wat versgemalen peper er door roeren, omdat ze dat lekker vinden.
  • Er gaat een rauw ei in, dus pas een beetje op als je een zwangere gast hebt, deze kan de saus beter links laten liggen. Of staan.

Er op los dippen of…?

Brood

De aioli zoals hierboven beschreven heeft een sterke typische smaak van zichzelf. Die moet je dus eigenlijk serveren bij iets wat niet zo heel erg veel smaak van zichzelf heeft: bijvoorbeeld stokbrood.

Vis

Maar natuurlijk is het ook overheerlijk bij vis. Ja duh, denk jij aan Catalonië, dan denk je toch zeker ook aan de Middellandse Zee? Het smaakt heerlijk bij zeebaars, kabeljauw en zeetong, maar ook tonijn en mosselen gaan goed samen met deze romige aioli.

Vlees

Als je in gedachten houdt dat het vlees (en de daarbij geserveerde groenten) niet al te veel smaak van zichzelf hebben, kun je er prima aioli bij serveren. Denk dan aan bijvoorbeeld carpaccio, varkenshaas of biefstuk. Maar met deze kipreepjes is het echt een super lekkere combinatie.

Maar…!

Aangezien wij nu eenmaal gek zijn op knoflook eten wij het rustig bij alles wat een Catalaan wellicht zou verafschuwen. Wat dacht je van een schaaltje aioli met naturel chips? Al dan niet zelf gemaakt. Mijn aioli is supersnel klaar én superlekker. En ik gebruik eigenlijk altijd gewoon kant en klare mayonaise…

aioli

Aioli

Kook: 5 minuten
Porties (aanpasbaar):1 schaaltje

Ingrediënten

  • 150 gram mayonaise
  • 3 tenen knoflook
  • 15 gram peterselie

Instructies

  • Pel de knoflook, hak fijn (of gebruik de knoflookpers) en meng met de mayonaise.
  • Was de peterselie, schud of dep goed droog en hak fijn. Roer de peterselie nu ook door de mayonaise.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 601kcal | Koolhydraten: 40gr | Eiwit: 2gr | Vet: 50gr | Waarvan verzadigd: 7gr | Waarvan onverzadigd: 27gr | Cholesterol: 39mg | Zout: 1077gr | Vezels: 1gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “Zo maak je aioli”

  1. Leuk recept, maar in allioli hoort officieel geen eidooier. Dat is een Franse verbastering om sneller een stevige en lobbige saus te krijgen

    Beantwoorden
    • Hej Desmond, dank voor jouw reactie. Het klopt inderdaad helemaal wat je zegt. Maar dit is wel makkelijker 🙂
      Officieel maak je van de knoflook met wat zeezout een dikke pasta en klop je daar beetje bij beetje olie door net zo lang tot het dik genoeg is.

      Beantwoorden

Plaats een reactie