All I want for Christmas…

Als kind zijn de kerstdagen vooral leuk en gezellig. Naar opa’s en oma’s. Flink wat cadeautjes onder de boom. Een prachtig versierde boom en net zo’n mooi versierd huis. ‘s Avonds Scrooge kijken. Eten en snoepen. En met een beetje mazzel sneeuw en natuurijs. Tenminste, zo was het toen ik kind was.

Maar het lijkt tegenwoordig (oma verhaalt) alleen nog maar te gaan om dure cadeau’s en veel eten. Het moet allemaal steeds meer, mooier en luxer. Hoe anders ben ik gaan denken de laatste twee jaar.

Consuminderen

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.” Dat ene zinnetje gaat steeds vaker door mijn hoofd. Ik zie zoveel dingen waar ik het niet mee eens ben, waarvan ik vind dat het anders moet. Maar met alleen erover piekeren kom je er natuurlijk niet. Tijd dus om aan de slag te gaan en te doen wat goed voelt!

Ik ben begonnen met minder dingen te kopen. Spullen die meestal helemaal niet nodig waren, maar alleen maar ‘leuk voor dat moment’. Dat scheelt niet alleen geld, maar ook afval. Afval, dat we tegenwoordig trouwens heel goed scheiden. We brengen trouw plastic, papier, glas, batterijen etc. weg naar de daarvoor bedoelde brengparkjes.

Ik begon me te realiseren dat al dat vlees eten ook niet goed kon zijn. Niet voor mens, dier en aarde. Dus dat ging ik ook minder eten. In mijn zoektocht naar recepten zonder vlees en informatie over eten zonder vlees stuitte ik op Ed Winters. Onder de naam Earthling Ed twittert hij, zie je reels op Instagram en kun je interviews met hem vinden op YouTube. Via zijn website schreef ik me in voor z’n nieuwsbrief en ontving ik zijn eBook. Ik las het in één ruk uit.

Zijn interviewstijl, zijn kalmte en vriendelijkheid spraken me heel erg aan. Hij stelt vragen als “Waarom denk jij dat een koe melk geeft?“. De antwoorden die soms worden gegeven waren even hilarisch, als dat het eigenlijk te triest voor woorden is. De term “dairy is scary” zag ik steeds vaker voorbij komen. En als je er bij nadenkt is dat het eigenlijk ook.

De belangrijkste vraag (voor mij) was “Vind jij jouw smaakpapillen belangrijker dan het leven van een ander wezen?”. Het antwoord was echt een 100% NEE! Binnen een week “ging ik vegan”. Van de een op de andere dag. Zonder er verder een woord aan vuil te maken.

Vegan dus. En wat eet je dan?

Volgens mij is veganisme hartstikke hip, want je kunt bijna overal wel terecht. En daar schuilt nu wel weer gelijk het gevaar van gemak-voedsel in. Het is mooi dat het vegan is, maar ik wil het ook graag nog een beetje gezond en duurzaam. Dus niet of zo min mogelijk bewerkt, en als het bewerkt is niet al te veel ingrediënten alsjeblieft. Zo in deze donkere dagen voor kerst merk ik wel dat ik erg makkelijk ben geworden. Friet is vegan, pizza’s zijn er in vegan uitvoering en ga zo maar door. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is dan ook om weer gezond plantaardig te gaan eten. Nu geniet ik er nog maar even van.

Even terug naar de vraag wat je dan eet. Eigenlijk hetzelfde als voorheen, maar dan zonder leed. Eten met een schoon geweten. Er is maar één ding wat ik “mis” en dat is oude, oudere en oudste kaas! Jonge kaas heb ik altijd vies gevonden (sorry) en dat is precies waar vegan kaasvervanger naar smaakt. Maar voor de rest mis ik eerlijk gezegd niets.

Ik geniet van pasta Bolognese, moussaka maar ook linzenburgers met avocado-chilisaus zijn heerlijk. En wat niet vegan is kun je veganiseren natuurlijk! Ik ben benieuwd naar jouw favoriete gerechten.

All I want for Christmas

De supermarkten draaien overuren (eh, spreekwoordelijk, want met de lockdown kan het niet natuurlijk) en de volle winkelwagens zijn niet te tellen. Er wordt weer flink ingeslagen. Niet in de laatste plaats heel veel eten. Ik hoop dat iedereen ná de kerstdagen gaat genieten van de kliekjes. En ik wens dat er deze dagen minder vlees wordt gegeten. Voor mens, dier en de aarde.

“Ik wens iedereen liefdevolle kerstdagen, dus ook de dieren!” dat is wat Ed wil zeggen met onderstaand filmpje. Maar wees gewaarschuwd er zitten gruwelijke beelden tussen! YouTube gooit er zelfs een leeftijdsrestrictie tegenaan, zodat het filmpje niet hier getoond kan worden.

Heb je het filmpje bekeken? Mag ik jou nu vragen “vind je jouw smaakpapillen belangrijker dan het leven van een ander wezen?”. Misschien wil je ook meer weten over veganisme? Ik kan je echt het gratis eBook van Ed aanraden.

Uitdaging

Januari is omgedoopt tot Veganuary. Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme is er een Vegan Challenge, je leest er hier meer over. Doe ook mee met de Challenge! Maar wat mij betreft kun je iedere dag van iedere maand aanhaken bij deze challenge. Je zult zien dat het niet alleen makkelijk is, maar dat je je er ook prima bij zult voelen!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie