Baba ganoush is een heerlijk Mediterraan gerecht dat wordt gemaakt van geroosterde aubergines, tahin, knoflook en citroensap. Het is een van de meest geliefde mezzes (te vergelijken met de Spaanse tapas) uit de Levantijnse keuken en wordt vaak geserveerd als dip bij brood, crackers of groenten.
Heb je het eenmaal zelf gemaakt, dan zul je zelden nog tevreden zijn met een versie uit de supermarkt. Dat geldt voor veel gerechten, maar toch zeker voor baba ganoush.
Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden, is nog niet klaar voor het huwelijk.
Arabisch spreekwoordDe bereiding
Om dit gerecht te maken, wordt de aubergine eerst geroosterd tot de buitenkant zwart is en de binnenkant zacht en sappig. Vervolgens wordt de aubergine gepureerd en vermengd met tahin – een dikke pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes – knoflook, citroensap, olijfolie en zout. Het mengsel wordt meestal gekoeld voordat het wordt geserveerd, zodat de smaken goed kunnen samenkomen. Mijn werkwijze is net even anders, maar daarom niet minder lekker. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, probeer dan ook eens mijn muhammara (Libanese dip).

Is baba ganoush gezond
Baba ganoush is niet alleen heerlijk, maar bovendien ook nog eens gezond. Aubergines bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K en kalium. Tahin bevat gezonde vetten en is een goede bron van eiwitten en mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium.
In de afgelopen jaren is baba ganoush steeds populairder geworden in het westen en is het nu een redelijk gangbaar (bij)gerecht op menu’s van restaurants en foodfestivals. Het gerecht past prima in de trend van gezond en plantaardig eten.
Recept baba ganoush
Materiaal
Ingrediënten
- 6 aubergines
- 6 tenen knoflook
- 2 el tahin
- 3-4 el olijfolie
- ½ tl liquid smoke
- zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven tot 160℃.
- Snijd de aubergines in de lengte doormidden maar laat de kroon intact. Kerf het witte gedeelte in en let op dat je niet door de schil heen snijd.
- Wrijf de aubergines aan de binnen- en buitenkant goed in met een mix van olijfolie, liquid smoke en zout. Stop een teentje knoflook – met schil – in iedere aubergine. Dit gaat makkelijk in zo’n inkeping.
- Rooster de aubergines 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven. Haal de aubergines daarna voorzichtig met een tang uit de oven.
- Haal de tenen knoflook uit de aubergines en knijp ze uit. Schraap de aubergines leeg met een lepel, de schil mag weg worden gegooid. Leg de aubergines in een vergiet zodat ze verder kunnen afkoelen en uitlekken. Na ongeveer 45 minuten ga je verder met de volgende stap.
- Schep de auberginepulp samen met de knoflook en de tahin in een keukenmachine en verwerk tot een gladde massa. Druppel er wat olijfolie over wanneer je het serveert.
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!