Zo bak je baguettes

Toen we onlangs weer in Frankrijk waren heb ik een baguette-bakvorm meegenomen. Ik had hem al vaker in de winkel zien liggen, maar vond het wat overdreven om mee te nemen. Nu ik een KitchenAid♥ heb, besloot ik het toch maar te doen. En blij toe! Wat waren de baguettes heerlijk; en binnen twee tellen op ook nog. Dat was dan wel weer jammer, want je hebt er wel even een werkje aan!

Kampvuur

Stokbrood is van oudsher brood dat wordt gebakken boven een kampvuur. Tegenwoordig is het ook de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd.

Oud en taai

Het brood wordt snel oud en taai. Maar dat maakt ze in Frankrijk niets uit. Het stokbrood wordt daar gebruikt bij de maaltijd. Gebruikelijk is het om eerst een salade te eten met flink veel vinaigrette en dan vervolgens je bord schoon te maken met het stokbrood. Daarna krijg je pas de hoofdmaaltijd. Althans, daar waar ik kom is het zo 🙂

Wanneer het als ontbij wordt genuttigd, dan is het bij de hete koffie. Het oude brood wordt dan zompig en klef. Brrr, niet mijn ding. Geef mij het maar vers. En als het oud wordt? Dan kun je er altijd nog een maaltijdsalade mee maken. Beter plan!

baguettes

Zelfgemaakte baguettes

Kook: 30 minuten
Rijzen etc.: 3 uur
Porties (aanpasbaar):4 baguettes

Ingrediënten

  • 300 ml water
  • 400 gram bloem
  • 2 zakjes gist
  • zout
  • suiker

Instructies

  • Verwarm de oven tot 210°C.
  • Doe het bloem in de kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier het zout en suiker aan toe en mix het geheel even door.
  • Los de zakjes gist op in het water. Wanneer het gist goed is opgenomen in het water voeg je het toe aan de bloem en kneed je het geheel een minuut of 8. Dit kan natuurlijk met de hand, maar ook met de keukenmachine.
  • Als het deeg goed gekneed is maak je er een bal van en zet je het weg op een warme plek onder een vochtige theedoek.
  • Laat het twee uur rijzen.
  • Neem dan de bal uit de kom en deel het in vieren. Vorm hiervan 4 baguettes en zet het weer even weg onder de theedoek.
  • Na ongeveer een uurtje maak je inkepingen in de bovenkant met een scherp mes en bestuif je het geheel met wat bloem.
  • Schuif de baguettes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Notities

Tip: Om een extra krokante korst te krijgen zet je een schaaltje water in de oven. Je kunt de baguettes overigens natuurlijk ook gewoon bestrijken met wat eigeel.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie