Toen we onlangs weer in Frankrijk waren heb ik een baguette-bakvorm meegenomen. Ik had hem al vaker in de winkel zien liggen, maar vond het wat overdreven om mee te nemen. Nu ik een KitchenAid♥ heb, besloot ik het toch maar te doen. En blij toe! Wat waren de baguettes heerlijk; en binnen twee tellen op ook nog. Dat was dan wel weer jammer, want je hebt er wel even een werkje aan!
Kampvuur
Stokbrood is van oudsher brood dat wordt gebakken boven een kampvuur. Tegenwoordig is het ook de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd.
Oud en taai
Het brood wordt snel oud en taai. Maar dat maakt ze in Frankrijk niets uit. Het stokbrood wordt daar gebruikt bij de maaltijd. Gebruikelijk is het om eerst een salade te eten met flink veel vinaigrette en dan vervolgens je bord schoon te maken met het stokbrood. Daarna krijg je pas de hoofdmaaltijd. Althans, daar waar ik kom is het zo 🙂
Wanneer het als ontbij wordt genuttigd, dan is het bij de hete koffie. Het oude brood wordt dan zompig en klef. Brrr, niet mijn ding. Geef mij het maar vers. En als het oud wordt? Dan kun je er altijd nog een maaltijdsalade mee maken. Beter plan!
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!