Blondies

Ik hoor je denken: blondies en witte bonen? Huh, hoe dan!? Maar ik kan je verzekeren dat het heerlijk is en je eigenlijk niets merkt van witte bonen.

Toen ik brownies met zwarte bonen maakte kreeg ik gelijk het idee om dan ook maar eens blondies te gaan maken met witte bonen.

Het voordeel van deze brownies en blondies is toch wel dat je al snoepend peulvruchten binnen krijgt. Hiermee krijg je dus gelijk extra vezels, eiwitten en andere broodnodige voedingsstoffen binnen. Win-Win!

blondies

De blondies staan in de categorie tussendoortjes omdat je bij dit soort baksels natuurlijk al gauw aan snoepen en gebak denkt. Maar probeer eens wat anders en neem een stuk als dessert of ontbijt. Heerlijk, voedzaam en makkelijk omdat je het van tevoren kunt maken.

Benodigde ingrediënten voor blondies

  • Havervlokken: als je hier al langer rondkijkt zul je zien dat ik havervlokken zo’n beetje overal wel voor gebruik. Van ontbijt tot avondeten en alles er tussendoor. Altijd handig om in huis te hebben dus.
  • Medjool dadels: deze keer had ik grote verse sappige dadels die ik nog moest ontpitten. Het was bij deze dadels niet nodig om ze te weken. Dit moet wel als jouw dadels een beetje hard of droog aanvoelen.
  • Witte bonen: je zult er versteld van staan dat je niets meer van deze bonen terug vindt in het eindproduct. Ik kookte gedroogde witte bonen in de Instant Pot, maar bonen uit blik werken natuurlijk net zo goed, spoel ze dan wel goed af. En als er zout aan toegevoegd is, gebruik dan iets minder zout in het recept.
  • Hazelnoten: wat stukjes hazelnoot door de blondies en per blondie een hazelnoot erboven op geeft het net wat meer bite. Wil je een luxere blondie maken, ga dan voor macademia noten!
  • Appel: in dit recept gebruikte ik een appel, maar als je die niet in huis hebt en wel (ongezoete) appelmoes, dan kun je die gewoon gebruiken. Neem in dat geval 2 eetlepels.
  • Optioneel: ben je een echte zoetekauw voeg dan wat extra zoetstof toe. Agavesiroop bijvoorbeeld. Maar nodig is het absoluut niet.

Printbaar recept met exacte hoeveelheden en instructies onderaan de pagina

blondies

Zo maak je de blondies

  1. Vermaal de havervlokken tot meel.
  2. Voeg alle overige ingrediënten – behalve de kokosrasp en hazelnoten – toe aan het mengsel en maal tot een dik en glad geheel.
  3. Houd 9 hazelnoten apart. Hak de overige hazelnoten grof en schep dit samen met de kokosrasp door het beslag.
  4. Giet alles in een brownie vorm en bak in een half uur gaar.

Bewaaradvies

Je kunt de blondies in een afgesloten bak in de koelkast bewaren, vijf tot zeven dagen. Koud vind ik ze lekkerder dan net uit de oven.  

Meer baksels met groenten

blondies

Blondies

Prep: 10 min
Kook: 30 min
Totaal: 40 min
Porties: 9 stukken
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Overheerlijke blondies met witte bonen, appel en hazelnoten!

Benodigdheden

Ingrediënten

  • ½ cup havervlokken tot meel gemalen, eventueel glutenvrij
  • 1,5 cups witte bonen afgegoten en gespoeld
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • ¼ tl zout
  • ¼ cup pindakaas 100%
  • 5 medjool dadels ontpit
  • 1 appel geschild, van klokhuis ontdaan
  • ¼ cup hazelnoten zonder vlies
  • 1 el kokosrasp

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200°C.
  • Maal de havervlokken fijn en zet het even apart. Voeg alle ingrediënten, behalve de kokosrasp en hazelnoten, toe aan het meel. Mix alles totdat je een dik en glad beslag hebt. Tussendoor moet je waarschijnlijk steeds even stoppen om het beslag van de wanden af te schrapen.
  • Houd 9 hazelnoten apart. Hak de overige hazelnoten grof. Doe de gehakte hazelnoten en kokosrasp bij het beslag en schep het erdoor met een spatel.
  • Vet de brownievorm in en beleg eventueel met een stuk bakpapier. Schep het beslag in de vorm en verdeel het beslag zo goed mogelijk. Deel in gedachten de blondies in 9 stukken en plaats in het midden van ieder stuk een hazelnoot.
  • Bak de blondies ongeveer 25 minuten, totdat de buitenkant lichtbruin is gekleurd. Haal de blondies dan uit de oven en laat het afkoelen alvorens het in 9 stukken te snijden.

Sylvia’s tips

  • Vervang de witte bonen eventueel door cannellini bonen
  • Vervang de pindakaas eventueel door een andere notenpasta
  • Vervang de appel eventueel door 2 el appelmoes
Tussendoortje
Nederlands
Blondies, Vegan blondies
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Voedingswaarde
(per blondie)

165,4 kcal | 17,2 gr koolhydraten | 5,9 gr vet, waarvan 1,2 verzadigd vet | 7,2 gr eiwit | 7,3 gr vezels | 0 gr zout

Disclaimer
De voedingswaarden zijn berekend via online tools. Deze informatie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb echter mijn uiterste best gedaan zo accuraat mogelijk te zijn.


Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

2 gedachten over “Blondies”

Plaats een reactie

Review