De beste chai latte staat in 15 minuten voor je neus

Jaren geleden dronk ik de allerlekkerste chai latte ooit. Dat was in het restaurant van een slot/museum in Zweden. Lekker romig, flink kruidig en heerlijke gekruide korreltjes bovenop. Toen ik vervolgens een bus met kant-en-klare chai latte mix zag, moest ik die hebben. Ik dacht dat zoiets gebruikt was in mijn chai. Dom natuurlijk, want zo’n lekkere chai latte kon onmogelijk gemaakt zijn met die goedkope mix uit de supermarkt.

Vele chai lattes later moest ik toegeven dat er geen een zó lekker was als die ene. Van alles probeerde ik: met water, met koffie, met thee, met melk. Veel poeder, weinig poeder. Misschien lag het er wel aan dat ik toen op vakantie was. En toen ineens kwam het binnen: een goede chai latte kan alleen gemaakt worden met een perfect uitgebalanceerde kruidenmix. Het moet niet te overheersend zijn, maar wel kruidig genoeg.

Wat is chai latte eigenlijk

In Nederland vragen we nog weleens om chai thee of chai kruiden. Maar taaltechnisch gezien klopt dat net zo min als vragen bijvoorbeeld naanbrood, pitabrood of boemboekruiden. Chai is thee. Naan is brood. Pita is brood. En boemboe zijn kruiden. Laten we het dan ook niet dubbelop vermelden.

Chai latte is goed beschouwd dus niet meer dan thee met melk. Maar wel een heel erg lekker drankje. Een vaste mix is er ook niet om deze heerlijke thee van te zetten.

Maar er worden wel een aantal vaste ingrediënten gebruikt:

  • sterke zwarte thee
  • zoetmiddel als bruine suiker, maple syrup, dadelstroop of honing
  • melk of (koffie)room
  • kruiden zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper

Recept chai latte

chai latte

Chai latte de luxe

Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 4 cups water
  • ½ cup bruine suiker of andere zoetstof
  • 6 zakjes zwarte thee
  • 1 tl kardemom
  • 2 stuks kruidnagels
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl peperkorrels
  • 3 cups kokosmelk

Optioneel:

  • slagroom, de AH topping is erg lekker!

Instructies

Chai concentraat

  • Giet het water in een pan. Voeg alle specerijen en kruiden, de bruine suiker en de zwarte theezakjes toe aan het water. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken.
  • Na tien minuten haal je de pan van het vuur en giet je de vloeistof door een zeef in een andere pan.

Chai latte

  • Ondertussen verwarm je de melk. Als je een mooi creme laagje op de chai latte wilt kun je de warme melk even opkloppen.
  • Giet een halve cup van het kokende chai concentraat in een beker en vul aan met de warme melk.
  • Om er een echt feestje van te maken kun je er nog wat room op lepelen.
  • Strooi er een snufje kaneel overheen.

Notities

 

Bewaaradvies

Overgebleven chai concentraat kun je afgedekt en afgekoeld in de koelkast bewaren. Het blijft zeker een week goed. 

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Snelle of langzame versie, dat is geheel aan jou

Je kunt kant en klare theezakjes kopen van Pickwick of Zonnatura of een mix kopen bij de betere koffie- en theewinkels. Vervolgens giet je hete melk in een beker en hangt daar zo’n zakje in of voegt er wat kruidenmix aan toe. Snel en makkelijk als je even goed wilt doorwarmen met een chai latte. Waarschijnlijk zul je dit wel lekker vinden, maar het heeft niet echt een wow-factor.

Kies voor de langzame versie als je die wow-factor zoekt!

Bewaaradvies
Overgebleven chai concentraat kun je afgedekt en afgekoeld in de koelkast bewaren. Het blijft zeker een week goed. 

Meer drankjes

Foto van James Allen via Pixabay

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie