Argentijnse chimichurri

Dit recept verscheen in juni 2014 als Argentijnse saus voor bij de BBQ

En ik moet er nu niet meer aan denken, maar toen werd het geserveerd op een grote Argentijnse steak. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je nog lekkerder kunt maken door er chimichurri bij te serveren!

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een saus en marinade die in de Argentijnse en Urugayaanse keuken worden geserveerd bij gegrild vlees. Halverwege de 19e eeuw is men gestopt met het pekelen van de chimichurri en werd er azijn gebruikt om het te conserveren.

De basis ingrediënten zijn olie en azijn. Vervolgens voeg je peterselie, oregano, rode peper, knoflook, laurier, ui, zwarte peper, mosterdpoeder, tijm en bieslook toe. Maal alles fijn in een vijzel en je kunt genieten van je chimichurri.

Aangezien ik ook dol ben op salsa heb ik aan deze chimichurri mijn eigen draai gegeven.

De oorsprong van chimichurri

Het verhaal gaat dat de naam afkomstig zou zijn van een Ier uit de 19e eeuw. Zijn naam was ‘Jimmy McCurry’ (James, 1830-1910) en hij zette zich in voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Naar verluid was hij de eerste die deze saus zou hebben gemaakt. Voor de lokale bevolking was de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk en werd al snel verbasterd tot ‘chimichurri‘.

Liever niet zo pittig?

Van de traditionele chimichurri zijn twee varianten: de pittige en de minder pittige. Dat is gewoon een kwestie van het aantal pepers aanpassen. Dat geldt dus ook voor mijn versie van de overheerlijke saus. Gebruik naar smaak meer of minder pepers en verwijder eventueel de zaadlijsten.

De veelzijdigheid van chimichurri

Als je dan zometeen een pot met van die heerlijke saus hebt staan, wil je natuurlijk ook weten wat je er mee kunt doen. Ik geef je hieronder alvast zes heerlijke ideeën.

1. Lekker dippen

Zeg jij saus, dan roep ik dippen! Scheur of snijd wat flatbread in stukken en zet er een paar schaaltjes met verschillende sausjes bij. Natuurlijk krijgt de chimichurri de hoofdrol.

2. Bloemkool steak

Ik heb tegenwoordig liever een bloemkool steak. Snijd dikke plakken van de bloemkool af en laat het gaar en knapperig worden in de oven of op de BBQ. Besprenkel de steak met chimichurri en je smaakpapillen zullen een dansje doen.

3. Nacho’s

Natuurlijk niet zo’n zak die je bij de supermarkt hebt gekocht, maar zelfgemaakte. Als je tenminste een aangebroken pak met tortilla’s hebt. Wrijf ze licht in met wat olie en bak ze dan krokant in een droge pan of in de oven. Daarna lekker dippen in een bakje chimichurri.

4. Vulling

Ik kan altijd heel erg genieten van gepofte aardappels (gewone, maar ook zoete). Dan een lekkere lepel kruidenboter en wat zeezout erover en genieten maar. Vervang de volgende keer gewoon eens de kruidenboter door wat chimichurri, da’s echt genieten. Laat het zout maar achterwege dan.

5. Lekker stampen

Ook in de zomer is een stamppotje lekker. Roer eens een lepel chimichurri door je zomerse stamppot met zoete aardappel – of flespompoen – en rucola. Dat is genieten in al zijn eenvoud.

6. Tosti of quesadilla

Heb je dan toch nog wat chimichurri over, smeer dan je tosti of quesadilla er eens mee in. Omdat het al zo’n overheerlijke smaak van zichzelf heeft, hoef je niet veel meer toe te voegen. Ik zou het lekker simpel houden en de tosti of quesadilla beleggen met wat komkommer en tomaat.

Nog meer lekkere sauzen & dressings

chimichurri

Chimichurri

Kook: 10 min
Porties: 1 pot
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Een heerlijke saus of marinade die werkelijk overal smakelijk bij is. In Argentinië krijg je het zo’n beetje bij iedere maaltijd geserveerd.

Ingrediënten

  • 1 tomaat
  • 2 rode pepers
  • 5 tenen knoflook
  • 1 bos platte peterselie
  • 2 rode uien
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl oregano gedroogd
  • rode wijnazijn
  • olijfolie extra vierge

Instructies

  • Pel de tenen knoflook. Plet ze met een groot (koks)mes op een snijplak en snijd de tenen superfijn.
    Snijd de rode pepers in ragfijne ringen en snijd dat daarna nog fijner.
    Snijd de tomaat en rode uien in hele kleine stukjes.
    Hak de peterselie fijn.
  • Doe alles in een grote kom en meng het geheel goed.
  • Voeg dan de komijnpoeder en oregano toe en roer nogmaals goed door.
  • Giet er nu een scheut azijn en olie bij en meng nog een keer. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet vervolgens olijfolie erbij tot alle ingrediënten net onder staan. Mix nog een keer heel goed en bewaar in een goed afsluitbare pot.
Sauzen, Dressings en Kruiden
Midden-Amerika
Argentijnse saus, Chimichurri
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review