Citroenrijst met rabarber

Dit toetje is een must-make. Citroenrijst met rabarber. Van de naam alleen al krijg ik spontaan trek! Van de foto helaas niet, ik kreeg het op geen enkele manier sexy op de foto! Het is lekker friszurig en is een perfecte afsluiter van een etentje buiten op het terras. Je kunt dit dessert prima van tevoren klaarmaken. Als je dit dessert opmaakt in een mooi schaaltje of een prachtig glas steel je echt de show. “Hoe heb je dát zo snel voor elkaar gekregen?!” Dat noem ik nou slim koken: ‘s morgens als het nog niet zo heet is maak je alles en ‘s avonds hoef je alleen maar op te dienen.

Bewaren, koelen en vriezen

Aangezien de groente maar kort verkrijgbaar is, is het verstandig om de rabarber in te vriezen. Onbewerkte rabarber kun je drie tot vijf dagen goed houden in de koelkast, dan worden de stengels slap. Verwerkt in bijvoorbeeld taart kun je het 2 dagen bewaren in de koelkast. Beter dus vries je het in. Je kunt de rabarber koken zoals je normaal ook doet, volledig af laten koelen en dan invriezen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het te blancheren. Kook hiervoor de stukken rabarber 3 minuten en spoel dan met ijskoud water. Ook nu goed af laten koelen alvorens in te vriezen. Ontdooien doe je het beste op het aanrecht of in de koelkast. Geblancheerde rabarber kun je eventueel in kokend water leggen om vervolgens te verwerken.

Citroenen en sinaasappels

Voor dit recept heb je 1 citroen nodig. Maar eigenlijk gaat het alleen maar om de schil. De citroen pers ik uit boven twee glazen en die vul ik aan met water en een paar blaadjes munt. Dan nu even reclame maken…

Dat doe ik niet vaak en zeker niet echt opvallend. Ik vind het zelf namelijk zeer vervelend om me door allerlei reclame te moeten worstelen voordat ik bij mijn doel ben. De reclame beperk ik dan ook zoveel mogelijk tot links naar producten die ik zelf gebruik. Door iets aan te schaffen via zo’n link steun je Silphya’s Kitchen zonder dat je er meer voor hoeft te betalen.

citruspers

Maar dit pareltje wil ik je niet onthouden

Voor het persen van 1 citroen of limoen pak ik de machine niet. Dus sta ik te draaien, te knijpen of te wroeten met een vork. Wat bijna altijd resulteert in het ‘pitjes plukken’. Of de vrucht is niet echt goed leeggeperst, wat ik dan weer zonde vind.

Deze citruspers belooft dat je niet veel kracht nodig hebt en dat de vrucht optimaal uitgeperst wordt. En het is echt waar! Citroenen en limoenen zijn in twee tellen volledig uitgeperst. Sinaasappels gaan ook prima, maar als ze net te groot zijn moet je na de eerste persing een halve slag draaien. Anders is de sinaasappel niet helemaal leeg. Mocht je op het punt staan een handpers aan te schaffen… ik sta 100% achter deze handpers.

Recept citroenrasp met rabarber

Citroenrijst met rabarber

Nog geen beoordeling
De perfecte afsluiting van een heerlijk diner. Lekker friszuur toetje met een beetje bite.
Bereiding 30 minuten
Porties 2 personen

Materiaal

Ingrediënten

 • 1 citroen
 • 250 ml melk, bijv. ongezoete soja- of amandelmelk
 • 50 gram dessertrijst
 • 2 stengels rabarber
 • 100 ml sinaasappelsap
 • 2 el suiker, optioneel

Zo maak je het

 • Boen de citroen goed schoon en rasp de helft van de schil. Let op dat je niet te diep raspt, het witte gedeelte direct onder de schil is zeer bitter. Snijd van de andere helft zeer dunne sliertjes ter garnering.
 • Kook de rijst gaar in de melk met de citroenrasp, volgens aanwijzing op de verpakking.
 • Laat de rijst afkoelen.
 • [Optioneel: breng op smaak met 1 eetlepel suiker of een ander zoetmiddel naar keuze.]
 • Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 4 cm en kook deze gaar in het sinaasappelsap.
 • [Optioneel: breng op smaak met 1 eetlepel suiker of een ander zoetmiddel naar keuze.]
 • Verdeel de rijst over 2 schaaltjes of mooie glazen en lepel hier de rabarber op. Garneer met de sliertjes citroenschil.
Dessert
Nederlands
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Beoordeling