Crackers maken met zaden en pitten

Crackers maken met zaden en pitten is een simpel klusje. Deze crackers zijn heerlijk als ontbijt, een lekker tussendoortje na het sporten, maar ook prima bij de lunch of bij een hete kom soep. Doordat er geen ei wordt gebruikt is het ook nog eens vegan.

Ingrediënten zaden en pitten crackers

  • Zonnebloempitten zitten vol met vitaminen en mineralen (o.a. vitamine B en E, magnesium en selenium) en houden je lang verzadigd.
  • Pompoenpitten zijn rijk aan vezels en proteïnen, en geven je dus ook lang een voldaan gevoel.
  • Lijnzaad: lijnzaad is een essentieel onderdeel van deze crackers! Door lijnzaad met water te mengen wordt het een soort gelei, dit houdt dus alle zaden en pitten bij elkaar.
  • Chiazaad leveren ook flink wat gezondheidsvoordelen. Het bestaat voor 80% uit vezels. Ook dit zaadje zorgt er voor dat je lang een vol gevoel hebt.
  • Sesamzaad zit vol calcium.

Je kunt je dus voorstellen dat je na het eten van zo’n cracker een tijdje vol zit. Dit merk je niet meteen, dus eet rust, kauw goed en overeet je niet.

crackers maken
Heerlijk met een beetje hummus

Zo kun je zelf deze crackers maken

  1. Mengen: meng alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg eventueel extra kruiden of specerijen naar smaak toe.
  2. Rusten: laat het mengsel afgedekt minimaal 20 minuten staan om ‘op te stijven’.
  3. Verdelen: leg bakpapier op twee bakplaten en verdeel het mengsel over de twee platen. Smeer het goed dun uit.
  4. Bakken en afkoelen: bak de crackers in ongeveer een uur knapperig. Laat het volledig afkoelen voordat je het in een afsluitbare trommel opbergt of gaat eten.

Halverwege de baktijd zou je met een pizza-snijder vast inkepingen kunnen maken zodat je achteraf wat gelijkmatiger crackers hebt.

crackers maken
Wie is toch die man die de crackers snijdt

Serveertips

De crackers zijn gewoon naturel al ontzettend lekker, maar mocht je dat wat te kaal vinden dan heb ik hier wat suggesties voor je. Ik ben benieuwd wat jij op je cracker gaat doen. Als je er al wat op doet natuurlijk.

crackers maken

Crackers met zaden en pitten

Prep: 20 min
Kook: 1 uur
Totaal: 1 uur 20 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 1,5 cups zonnebloempitten
  • ½ cup pompoenpitten
  • 2 el chiazaad
  • cup lijnzaad
  • 1 cup sesamzaad
  • ½ tl zout
  • 2 cups water

Optioneel

  • 1 tl rozemarijn of
  • 1 tl basilicum of
  • 1 el maanzaad of
  • 1 el venkelzaad of voor een zoete variant
  • 2 el ahornsirop en wat kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 150℃.
  • Meng alle ingrediënten in een grote schaal en voeg eventueel extra kruiden of specerijen toe. Laat het afgedekt minimaal 20 minuten staan.
    crackers maken
  • Zodra het een dikke geleiachtige substantie is geworden kun je het mengsel verdelen over twee bakplaten waarop je een vel bakpapier hebt gelegd.
  • Druk het goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel, zodat het mengsel dun en gelijkmatig verdeeld wordt.
    crackers maken
  • Schuif de bakplaten voor een uur in de oven.
  • Laat de crackers volledig afkoelen voordat je ze gaat eten of bewaren in een goed afgesloten trommel.
    crackers maken

Sylvia’s tips

Snijd halverwege de baktijd de crackers in gelijke stukken met een pizza-snijder. Of breek, nadat het volledig is afgekoeld, in stukken voor een meer rustieke uitstraling.
Ontbijt, Tussendoortje
Nederlands
Crackers, Crackers maken, Vegan crackers
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!

[Het oorspronkelijke recept is van 31 mei 2017. Zowel de tekst als de receptuur en foto’s zijn gewijzigd]

close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review