Dit zijn de lekkerste brownies ooit

Deze brownies zijn werkelijk waar de lekkerste die ik ooit zelf gebakken heb. De buitenste rand een klein beetje taai, binnenin lekker zacht. Eigenlijk precies zoals ik vind dat brownies moeten zijn. En als je de ingrediëntenlijst ziet zul je vast niet geloven dat dit zó lekker kan zijn.

Nu de tijd is aangebroken dat we weer vaker op de werkvloer worden verwacht, begint ook weer de tijd van verjaardagen van collega’s vieren en traktaties afslaan. Ik heb al drie verschillende energieballetjes die ik mee kan nemen op zo’n dag om toch gezellig mee te doen. Maar nog leuker is het natuurlijk als je iets hebt wat ook wat meer op een traktatie of taartje lijkt. Dat lukt nu zeker met deze brownies.

Oh… maar dit zijn geen gewone brownies, deze zijn wél lekker!

Aldus mijn man die niet van brownies en niet van chocola houdt. Hij kent alleen die droge cakejes die ze brownies noemen – en hij wilde nog een stuk!
brownies

Ingrediënten voor de lekkerste brownies

  • Havervlokken: als je hier al langer rondkijkt zul je zien dat ik havervlokken zo’n beetje overal wel voor gebruik. Van ontbijt tot avondeten en alles er tussendoor. Altijd handig om in huis te hebben dus.
  • Medjool dadels: deze keer had ik grote verse sappige dadels die ik nog moest ontpitten. Het was bij deze dadels niet nodig om ze te weken. Dit moet wel als jouw dadels een beetje hard of droog aanvoelen.
  • Zwarte bonen: geloof me als ik zeg dat je hier helemaal niets van proeft in de brownies. Ik kookte gedroogde zwarte bonen in de Instant Pot, maar je kunt ook blikken zwarte bonen gebruiken.
  • Cacaopoeder: gebruik meer of minder naar smaak.
  • Chocolade of chocolate chips: vegan chocolate chips kon ik niet vinden bij mijn lokale supermarkt, dus ik ging voor een reep pure chocolade en hakte deze in stukjes.
  • Optioneel: ben je een echte zoetekauw voeg dan wat extra zoetstof toe. Agavesiroop bijvoorbeeld. Versier de brownies eventueel met noten, fruit of kokosrasp.

Printbaar recept met exacte hoeveelheden en instructies onderaan de pagina

brownies

Zo maak je deze lekkernij

  1. Vermaal de havervlokken tot meel.
  2. Maak een glad geheel van de dadels en zwarte bonen.
  3. Voeg alle overige ingrediënten – behalve de reep chocolade – toe aan het zwarte bonen-mengsel en maal tot een glad geheel.
  4. Schep de chocolate chips of gehakte stukjes chocolade door het beslag.
  5. Giet alles in een brownie vorm en bak in een half uur tot een goddelijke brownie.

Bewaaradvies

Je kunt de brownies in een afgesloten bak in de koelkast bewaren, maximaal drie dagen zou ik zeggen. Koud is het namelijk net zo lekker! Maar toch doe ik ze liever in de vriezer! Vanuit de vriezer een minuut of 10 in de oven (180℃) en het is weer smullen.

Meer baksels met groenten

brownies

Brownies

Prep: 10 min
Kook: 30 min
Totaal: 40 min
Porties: 9 stukken
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Deze brownies moet je echt geprobeerd hebben. Al was het alleen al vanwege de zwarte bonen die hierin verwerkt worden!

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 cup havervlokken eventueel glutenvrij
  • 12 medjool dadels ontpit
  • 2 cups zwarte bonen
  • 4 el cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 3 tl vanille extract
  • el kokosolie
  • ½ tl zout
  • ½ reep pure chocolade vegan

Optioneel

  • frambozen
  • pistachenoten of andere noten naar keuze
  • agave siroop of een andere zoetstof

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200°C.
  • Maal de havervlokken fijn en zet het even apart.
  • Gebruik je bonen uit blik giet ze dan af en spoel ze goed om. Gebruik ook wat minder zout, dit is waarschijnlijk al toegevoegd aan het blik.
  • Verwijder de pitten uit de dadels. Als de dadels wat hard en droog aanvoelen, week ze dan 15 minuten in heet water. Snijd ze in stukken, zodat de keukenmachine het werk makkelijker aan kan.
  • Schep de zwarte bonen en dadels in de kom van de keukenmachine en maal tot de textuur redelijk glad te noemen is.
  • Voeg dan de cacaopoeder, vermalen havervlokken, vanille extract, zout, bakpoeder en baking soda toe. Maal totdat alles goed gemengd is en weer een gladde textuur heeft. Stop af en toe om het brownie beslag van de wanden af te schrapen. Proef of het zoet genoeg is, voeg eventueel agavesiroop toe.
  • Snijd de reep in kleine stukjes en schep dit door het beslag.
  • Vet de brownievorm in en beleg eventueel met een stuk bakpapier. Schep het beslag in de vorm en verdeel het beslag zo goed mogelijk. Versier eventueel met kokosrasp, noten, schijfjes appel of wat je maar lekker lijkt.
  • Schuif de vorm in de oven: 15 minuten met aluminium folie erover en 15 minuten zonder aluminium folie.
  • Haal de brownie uit de oven en laat hem vijf minuten afkoelen op het aanrecht, in de vorm. Verplaats de brownie dan naar de koelkast en laat hem daar nog even tien minuten verder afkoelen.
Tussendoortje
Nederlands
Brownie recept, Brownie zwarte bonen, Zwarte bonen recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!

Voedingswaarde
(per brownie)

272 kcal | 31,2 gr koolhydraten | 8,9 gr vet, waarvan 5,4 verzadigd vet | 11,3 gr eiwit | 11,2 gr vezels | 0,1 gr zout

Disclaimer
De voedingswaarden zijn berekend via online tools. Deze informatie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb echter mijn uiterste best gedaan zo accuraat mogelijk te zijn.



Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review